Επάνοδος εμφυλιοπολεμικών συμβόλων στη Ν. Καρολίνα

emfyliousa-thumb-large


Μεσίστιες ανέμιζαν σχεδόν όλες οι σημαίες στη Νότια Καρολίνα, ύστερα από τη δολοφονική επίθεση στην αφροαμερικανική εκκλησία Εμμανουήλ στο Τσάρλεστον, όπου σκοτώθηκαν εννέα Αφροαμερικανοί. Μόνη εξαίρεση, η συνομοσπονδιακή σημαία έξω από το κοινοβούλιο της πολιτειακής πρωτεύουσας Κολούμπια, η οποία ανέμιζε ψηλά ως άλλη υπενθύμιση του Εμφυλίου Πολέμου και του φυλετικού διαχωρισμού, επαναφέροντας
στο προσκήνιο ζητήματα συμβολισμού ηλικίας 150 ετών. Ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ θεωρείται ο βασικός ύποπτος για το λουτρό αίματος. Συνελήφθη μέσα σε ένα Hyundai σεντάν που έφερε στον προφυλακτήρα αυτοκόλλητο με την επίμαχη σημαία των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής. Οπως πολλοί Νότιοι Αμερικανοί, αισθάνεται ότι η σημαία τον αντιπροσωπεύει.
Συμπτωματικά, ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη ότι η απόρριψη του αιτήματος των 30.000 μελών της οργάνωσης «Υιοί Συνομοσπονδιακών Βετεράνων» να υιοθετήσουν τη συνομοσπονδιακή σημαία στις πινακίδες των αυτοκινήτων τους δεν αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. «Είναι μία λυπηρή ημέρα για την Πρώτη Τροπολογία, για τον αμοιβαίο σεβασμό και για τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στους Αμερικανούς με διαφορετικές αντιλήψεις», ανακοίνωσε η οργάνωση.
Οι υποστηρικτές της συνομοσπονδιακής σημαίας ισχυρίζονται ότι αποτελεί τεκμήριο της νότιας υπερηφάνειας και κληρονομιάς τους, ενώ οι επικριτές διατείνονται ότι πρόκειται για ρατσιστικό σύμβολο, που παραπέμπει στη λευκή υπεροχή. Μία εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση της Pew Research Center το 2011 έδειξε ότι το 9% των Αμερικανών τρέφει θετικά συναισθήματα για τη συνομοσπονδιακή σημαία, το 30% αισθάνεται αρνητικά, ενώ ένα 58% δηλώνει αδιαφορία. Το 41% των Αφροαμερικανών αντέδρασε αρνητικά στη θέα του συνομοσπονδιακού συμβόλου, καθώς συνδέεται με τη δουλεία.
Οι πρώτες σφαίρες του Εμφυλίου Πολέμου ρίχτηκαν στο Φορτ Σάμτερ του Τσάρλεστον το 1861. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα της Κολούμπια ένας στους τέσσερις λευκούς στη Νότια Καρολίνα επιθυμεί τη διατήρηση της σημαίας έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο σε αντιπαραβολή με το 61% των Αφροαμερικανών που επιθυμεί την απομάκρυνσή της.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις