Τελεσίγραφο από Σκόπια προς λαθρομετανάστες: Έχετε τρεις μέρες να εγκαταλείψετε τη χώρα




Σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης θελήσει να παραμείνει πάνω από τρεις ημέρες πρέπει να αιτηθεί ασύλου – Στο διάστημα των τριών ημερών οι μετανάστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς
Τα Σκόπια θα επιτρέπουν σε κάθε μετανάστη που εισέρχεται
παράτυπα στο έδαφος της χώρας να παραμείνει σε αυτή μέχρι τρεις ημέρες, χωρίς να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης θελήσει να παραμείνει πάνω από τρεις ημέρες πρέπει να αιτηθεί ασύλου. Στο διάστημα των τριών ημερών οι μετανάστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι αλλαγές αυτές στο νόμο περί παροχής ασύλου εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων και τις επόμενες ημέρες θα εισαχθούν στη Βουλή προς εξέταση και ψήφιση.
Τα Σκόπια προβαίνουν σε αυτές τις αλλαγές μετά τα πολλαπλά προβλήματα που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Μέχρι σήμερα, οι αστυνομικές αρχές της χώρας, όταν εντοπίζουν παράτυπους μετανάστες τους επαναπροωθούν στη χώρα από την οποία εισήλθαν στα Σκόπια.
Οι περισσότεροι μετανάστες εισέρχονται στα Σκόπια από την Ελλάδα, με σκοπό να μεταβούν στη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία, απ΄ όπου καταλήγουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής ή Δυτικής Ευρώπης που αποτελεί τον τελικό προορισμό τους.
Πολλοί από τους μετανάστες αυτούς μεταφέρονται στα σύνορα των Σκοπίων με τη Σερβία από οργανωμένα κυκλώματα λαθροδιακινητών, ενώ άλλοι, μόλις εισέλθουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, επιλέγουν να φθάσουν στα σύνορα με τη Σερβία πεζή και με μεγάλη ταλαιπωρία, φοβούμενοι παράλληλα, ότι εάν εντοπισθούν από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αρκετοί από αυτούς πέφτουν και θύματα αισχροκέρδειας από επιτήδειους στην ΠΓΔΜ.
Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 20 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα Σκόπια, παρασυρόμενοι από διερχόμενα τρένα στη σιδηροδρομική γραμμή Γευγελή-Σκόπια. Συχνά, μετανάστες που περνούν στα Σκόπια από την Ελλάδα χρησιμοποιούν ως προσανατολισμό τη σιδηροδρομική αυτή γραμμή, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα Σκόπια και να φθάσουν στη Σερβία, με τελικό προορισμό κάποια χώρα της Δυτικής ή Κεντρικής Ευρώπης.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000 μετανάστες εισέρχονται καθημερινά στα Σκόπια, το τελευταίο διάστημα. Στην ουσία, με τις τροποποιήσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση των Σκοπίων και οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες ημέρες, οι μετανάστες που εισέρχονται στα Σκόπια θα μπορούν πλέον να μετακινούνται και να διασχίζουν τη χώρα ελεύθερα και στη συνέχεια να την εγκαταλείπουν, αφού τρεις ημέρες θεωρούνται αρκετές για κάτι τέτοιο.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις