Και όμως η Ζάμπια έχει πρόσβαση στις αγορές

zambia1-thumb-large

Η κυβέρνηση της Ζάμπιας, η οποία τη δεκαετία του 1970 είχε ομαδοποιήσει την καταβολή δόσεων προς το ΔΝΤ όπως έκανε εφέτος και η ελληνική κυβέρνηση, ετοιμάζεται να βγει στις αγορές τον Ιούλιο προκειμένου να αντλήσει δύο δισ. ευρώ. Η απόδοση που θα έχει το νέο ομόλογο σε ευρώ δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, ωστόσο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σε
δολάρια που ωριμάζει το 2024 βρίσκεται στο 8%, τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 12,71%.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι επαφές αξιωματούχων του νοτιοαφρικανικού κράτους με πιθανούς επενδυτές αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ζάμπιας, Αλεξάντερ Τσικουάντα, δήλωσε χθες ότι έχει ήδη ενημερώσει το Κοινοβούλιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μέσω δανεισμού σε ευρώ, ωστόσο αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες, όπως το ύψος του ποσού που επιθυμεί να αντλήσει από την αγορά ή τον ακριβή χρόνο που θα γίνει αυτό. Ο κ. Τσικουάντα ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει μέσω των αγορών δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση αποδίδει τη διόγκωση του ελλείμματος στην υποχώρηση της τιμής του χαλκού, η οποία περιόρισε τα έσοδα του κράτους τη στιγμή που σημειώθηκε υπέρβαση στις δαπάνες. Η κυβέρνηση ζήτησε την έγκριση της Βουλής ώστε να διπλασιάσει σχεδόν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του δημοσίου χρέους της χώρας.
Η Ζάμπια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός χαλκού στον κόσμο μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνησή της αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2015 από το 4,6% του ΑΕΠ προηγουμένως στο 6% του ΑΕΠ. Από το 2012, η Ζάμπια έχει καταφέρει να αντλήσει από τις αγορές 1,75 δισ. δολάρια σε δύο διαφορετικές δημοπρασίες.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων υποχωρούσε χθες ελαφρώς σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, οπότε και είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν γύρω από το 2,30% χθες, ενώ την Τρίτη είχε φτάσει μέχρι και το 2,54%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφωνόταν χθες στο 2,31% από 2,35% που είχε φτάσει τη Δευτέρα.
Ανησυχία στην περιφέρεια
Oι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τα ομόλογα που θα έχουν πιθανόν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν υπάρξει αθέτηση πληρωμής ελληνικού χρέους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με οικονομολόγους, που μιλούν στο πρακτορείο, η αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε χώρες της περιφέρειας, καθώς θα αυξήσουν τις δαπάνες για τόκους που θα πληρώσουν.
Παρά την εξέλιξη του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων έφθασε χθες στο 2,54%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Στην Ιταλία, η απόδοση των αντίστοιχων τίτλων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία διαμορφώθηκαν σε υψηλό για το 2015. «Βλέπουμε μετάδοση από την Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2012», τονίζουν αναλυτές.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις