Γη διατόμων : το θαυματουργο οικολογικό παρασιτοκτόνο και κατσαριδοκτονο

 


 Η γη διατόμων ή είναι ορυκτό φυτικής προελεύσεως. Τα διάτομα αποτελούν μια πολύ σηματική ομάδα φυτοπλαγκτικών οργανισμών και είναι άφθονα τόσο στα θαλάσσια οικοσυστήματα όσο και των εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια).
Είναι οργανισμοί με μικροσκοπικό μέγεθος, αν και πολλά από
αυτά σχηματίζουν κοινωνίες (αποικίες) σε μορφή αλυσίδας ή σε αστερόμορφους και άλλους σχηματισμούς. Τα φυτά αυτά παραμένουν κοντά στην επιφάνεια και αποτελούν ένα ποσοστό του πλαγκτόν.  ‘Όταν απονεκρωθούν, παραμένουν οι λεπτοί σκελετοί  (frustules), που είναι το σκληρό, πορώδες εξωτερικό κυτταρικό τοίχωμα των διατόμων, με βασικό συστατικό του (μέχρι και 90%), το διοξείδιο του πυριτίου.
Ως εντομοκτόνο, κατάλληλη είναι η μη αποτεφρωμένη γη διατόμων , καθώς η υπερθέρμανση μειώνει την αποτελεσματικότητά της.
Η Agricultural Grade και η Garden/Food Grade είναι κατάλληλη για ασφαλή χρήση σε κατοικίες, αποθήκες, καλλιέργειες ακόμη και σε λαχανόκηπους. Εφαρμοζόμενη επάνω ή γύρω από τα λαχανικά, δεν υπάρχει περίοδος ασφαλείας για την κατανάλωσή τους, αλλά μόνο πλύσιμο. Είναι πολύ φθηνή, μη τοξική για τον άνθρωπο, τα θερμόαιμα και το περιβάλλον και, τις περισσότερες φορές, πιο αποτελεσματική από τα παρασιτοκτόνα των εταιριών φυτοχημικών. Τα έντομα και τα λοιπά παράσιτα δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στη γη διατόμων.
Αντιμετωπίζει: Μυρμήγκια όλων των μεγεθών, κάμπιες Λεπιδοπτέρων, προνύμφες Κολεοπτέρων, φυλλοκόπτες, ψύλλους, ψείρες, κοριούς, ακάρεα, τσιμπούρια, κατσαρίδες, σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες, αράχνες, τερμίτες, λέπισμα, σαρανταποδαρούσες, μύγες, ψαλίδες, αφίδες, θρίπες, ψύλλες, υπονομευτές κ. ά. πολλά, χωρίς να σκοτώνει τους ωφέλιμους γαιοσκώληκες !

 K. Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις