Στον Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος» με 2.500 Σύριους



Αρχικός προορισμός ήταν η Θεσσαλονίκη, ωστόσο η απόφαση άλλαξε.

Μετά από άτυπη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες αποφασίστηκε
η αλλαγή του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προορισμός του πλοίου άλλαξε και αυτό διότι πολλοί από τους πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για την κατάπλευση προς την Θεσσαλονίκη, επειδή αρκετοι από αυτούς έχουν συγγενείς στην Αθήνα.

Τελικά, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, στις 10 το βράδυ αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ με περίπου 2.500 Σύρους πρόσφυγες όλων των ηλικιών και κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο ξεκίνησε την πορεία του από την Κω, έχοντας αναβιβάσει περίπου 1.800 Σύρους πρόσφυγες. Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν τελικά 708 Σύροι, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 8.000: Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1.250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού. Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Στον Πειραιά, το ΕΛΕΥΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αναμένεται να φτάσει περίπου στις 11 το πρωί της Πέμπτης.


ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις