Τα αυγά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη!

 
 
Η κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη του αίματος. Και όμως οι περισσότεροι φοβούνται να φάνε αυγά, και ιδιαίτερα κρόκους αυγών, διότι πιστεύουν ότι θα τους αυξήσουν τη χοληστερίνη του αίματός τους. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος.
Ο δρ. Άλφιν Σλέιτερ από το University of California ανέφερε: «Εμείς όπως κι όλοι οι άλλοι είχαμε την πεποίθηση ότι, όταν τρώμε χοληστερίνη, αποκτάμε χοληστερίνη. Όταν σκεφτήκαμε λίγο, συνειδητοποιήσαμε ότι καμμιά μελέτη στο παρελθόν δεν είχε εξετάσει τι συμβαίνει με τα επίπεδα της χοληστερίνης, όταν προσθέσουμε σε μια κανονική δίαιτα αυγά, που έχουν πολλή χοληστερίνη». Επέλεξε πενήντα υγιείς ανθρώπους με κανονικά επίπεδα χοληστερίνης. Στους μισούς δίνονταν επιπλέον δύο αυγά την ημέρα εκτός από τις πλούσιες τροφές σε χοληστερίνη που ήδη περιείχε η κανονική τους διατροφή για το χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων. Στους άλλους μισούς δινόταν ένα επιπλέον αυγό την ημέρα στις πρώτες τέσσερεις εβδομάδες και κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων δίνονταν δύο αυγά την ημέρα. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμμιά αλλαγή στα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος.

Το 1974 μια βρετανική συμβουλευτική επιτροπή, που συστάθηκε από την κυβέρνηση, για να εξετάσει τις ιατρικές πλευρές της πολιτικής τροφίμων σε σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, δήλωσε τα εξής: «Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής χοληστερίνης στις δυτικές κοινωνίες προέρχεται από τα αυγά, αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία που να συσχετίζουν τον αριθμό των αυγών που καταναλώθηκαν με τις καρδιακές παθήσεις» (Report of theAdvisory Panel oft he Committee on Medical Aspects of Food Policy on Diet and Coronary Heart Disease, London1974).

Ο κρόκος του αυγού περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν την υγεία μας. Οι κρόκοι των αυγών αποτελούν την καλύτερη πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, καροτινοειδών που μας προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μπορείτε να διανοηθείτε πόσες περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αν οι κρόκοι των αυγών δεν είχαν θεωρηθεί διατροφικός εχθρός για τόσο καιρό; Και όμως πολλοί αποφεύγουν τους κρόκους των αυγών λόγω της χοληστερίνης που περιέχουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι οι κρόκοι των αυγών είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές.
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις