Η ανακεφαλαιοποίηση, «ο κουμπάρος του Τζορτζ Σόρος» και ο αριστερός με το κότερο

http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/3595ce163c4a97c625e3fb23b44c9541_XL.jpg,qt=1442389557.pagespeed.ce.nle42uEoyS.jpg


Δυστοκία φαίνεται ότι παρουσιάζεται στην εξεύρεση του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Κύπρου. Στην αγορά ακούστηκαν μεταξύ άλλων και τα ονόματα δύο γνωστών κυριών του ελληνικού banking. Πρόκειται για την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου και την πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Πόλα Χατζησωτηρίου. Ωστόσο και οι δύο κυρίες δεν πείστηκαν και έτσι ζητήθηκε από τον
νυν διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Χούρικαν να μην αποχωρήσει την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, και να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του για ένα ακόμη δίμηνο.
***Προσπάθειες κυκλοφορεί στην αγορά ότι καταβάλλει ο Στέλιος Ζαβός ώστε να αναλάβει ρόλου ενδιάμεσου για την προσέλκυση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες από ξένα funds. O άνθρωπος τον οποίο τα ελληνικά media αγαπούν να αναφέρουν ως τον «κουμπάρο του Τζορτζ Σόρος» φοβάμαι ότι καθυστέρησε. Στην Αθήνα όλο το καλοκαίρι τριγυρνούσαν εκπρόσωποι διάφορων funds, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αρχικές συμφωνίες για τοποθετήσεις κεφαλαίων.
***Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά ο ορίζοντας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς κάποια κομμάτια του παζλ έχουν αποκαλυφθεί. Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά πιεστικό. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν παράταση τριών μηνών. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε. Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, αλλά από τις υπάρχουσες ενδείξεις -που κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί αύριο να αλλάξουν- φαίνεται ότι ο λογαριασμός βγαίνει μεγάλος. Το ελεγκτικολογιστικό έργο των φακέλων με τα δάνεια προτού κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει για όλες τις τράπεζες η Pricewaterhouse Coopers. Φυσικά η κάθε τράπεζα έχει προσλάβει τους δικούς της εξειδικευμένους συμβούλους.
Ο αριστερός με το κότερο
Σημεία ισορροπίας αναζητεί ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Με τη βοήθεια του κατάλληλου lobbying επιδιώκει να αντιπαρέλθει την αβεβαιότητα που δημιουργεί η επομένη των εκλογών. Ο κ. Πιτσιόρλας πάντως έχει ικανότητα να δημιουργεί τις συζεύσεις ακόμη και μεταξύ ασυμβίβαστων πόλων. Δεν είναι άλλωστε τυχαιο ότι στην αγορά εξαιτίας αυτής της ικανο΄τητας τον αποκαλούν «ο αριστερός με το κότερο».



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις