ΣΥΡΙΖΑ: Αστυνομία light χωρίς στολές & κατάργηση των ΜΑΤ

http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_82401/suriza-light-elliniki-astunomia-me-katargisi-twn-mat.w_l.jpg

Μία... light Ελληνική Αστυνομία με κατάργηση των ΜΑΤ, παρουσιάζει στο νέο κυβερνητικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζοντας μάλιστα ως δεδομένη την ύπαρξη νεοναζιστικών θυλάκων της Χρυσής Αυγής στο εσωτερικό της.
Ο Γιάννης Πανούσης επί επτά μήνες δεν παρουσίασε καμία εξάρθρωση ακροδεξιού θύλακα διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις έρευνες και τις προσπάθειες δεν βρέθηκε πουθενά εντός
της ΕΛ.ΑΣ. θύλακας της Χρυσής Αυγής».
«Άμεση διάλυση των νεοναζιστικών θυλάκων της Χρυσής Αυγής που παραμένουν στα σώματα Ασφαλείας. Έμφαση, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, στις προσπάθειες συγκρότησης νεοναζιστικών πυρήνων και της δράσης τους, στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας» γράφει χαρακτηριστικά.
Και αυτή η «εμπρηστική» επισήμανση, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, έρχεται παρότι ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης επί επτά μήνες δεν παρουσίασε καμία εξάρθρωση ακροδεξιού θύλακα διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «παρά τις έρευνες και τις προσπάθειες δεν βρέθηκε πουθενά εντός της ΕΛ.ΑΣ. θύλακας της Χρυσής Αυγής».
Οι βαθμοί, η οργάνωση και οι στολές της Αστυνομίας χαρακτηρίζονται ως «στρατιωτικά κατάλοιπα», τα οποία πρέπει να αλλάξουν. «Η ΕΛ.ΑΣ. θα απαλλαγεί σταδιακά από όλα τα στρατοκρατικά κατάλοιπα (βαθμοί, οργάνωση, εμφάνιση, εκπαίδευση) και θα μετατραπεί σε πολιτική υπηρεσία υψηλής ειδίκευσης με δικές της επιστημονικές υπηρεσίες, διατηρώντας, βέβαια, την πειθαρχία που απαιτείται για σώματα με ιδιαίτερα καθήκοντα» γράφεται για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ευθέως υπονοείται η κατάργηση των ΜΑΤ στο σημείο του προγράμματος με θέμα «αστυνόμευση και αστυνομοκρατία»: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων θα ενταχθεί στα Α.Τ. ή θα συγχωνευτεί με την ταχυκίνητη αστυνομία (...) Απαγορεύεται η χρήση μέσων που είναι επικίνδυνα για την υγεία (π.χ. χημικά, εκτοξευτήρες νερού κτλ)».
Το σχετικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ. σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα επιλέγει την ηγεσία της, για την οποία θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αστυνομικής και επιστημονικής επάρκειας. Επίσης γίνεται λόγος για σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική βάση του τετράπτυχου «πρόληψη, αποτροπή, καταστολή, διαλεύκανση» με πρώτο μέλημα «να πάψει η κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού (προπάντων των νέων) και η απώθηση στην παρανομία ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, όπως οι τοξικο-εξαρτημένοι».
Για το σύστημα αξιολόγησης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνεται πως είναι συγκεντρωτικό και αδιαφανές και χρειάζεται η αλλαγή του με τη σύσταση Συμβουλίου Αξιολόγησης, στο οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, όπου θα είναι δυνατή η κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο όπως και το δικαίωμα ένστασης σε δευτεροβάθμιο όργανο. Στο σχετικό πρόγραμμα τονίζεται πως η ψυχολογική υποστήριξη που καθιερώθηκε μετά το 2011 είναι αναποτελεσματική και όσοι αστυνομικοί τη ζητούν είναι δακτυλοδεικτούμενοι και γίνονται στην υπηρεσία τους αντικείμενα απαξιωτικών σχολίων. Πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά στο σύνολο του προσωπικού σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως, όσες φορές απαιτείται, στο προσωπικό που εμπλέκεται σε βίαια περιστατικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
Τα περιστατικά υπέρβασης καθήκοντος δεν αντιμετωπίζονται σήμερα με αποτελεσματικό τρόπο, επισημαίνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και η συνήθης διαδικασία των Ε.Δ.Ε., αντί να αποκαλύπτει και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά, τα συγκαλύπτει με αποτέλεσμα να τα ενθαρρύνει. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας, εκτός εποπτείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα δέχεται τις καταγγελίες, θα συλλέγει τα στοιχεία, θα τα επεξεργάζεται και θα τα παραπέμπει στη δικαιοσύνη.
Περιγράφεται επίσης, η λειτουργία του θεσμού του συνηγόρου του αστυνομικού, ο οποίος θα διερευνά αναφορές και καταγγελίες για παραβιάσεις των υπηρεσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών, θα κάνει προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν για λόγους γραφειοκρατίας και θα συντάσσει ετήσια έκθεση που θα την υποβάλλει στην εποπτική διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σχετικά με την Πολιτική Προστασία και την υπαγωγή της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γίνεται λόγος για ελληνική πρωτοτυπία.



ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις