Ακόμα χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή θα προσφέρει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150219/engine/newego_LARGE_t_1101_54017225_type13031.jpg

Η ιρλανδική κυβέρνηση, που εδώ και καιρό δέχεται επικρίσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ και την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Apple και η Google, ανακοίνωσε χθες μια κίνηση που μάλλον θα προσφέρει περισσότερα επιχειρήματα τους επικριτές της, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.
Η Ιρλανδία, της οποίας ο φορολογικός συντελεστής του 12,5% για επιχειρήσεις είναι ήδη ένας από τους χαμηλότερους στις ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε ότι
θα μειώσει τον συντελεστή αυτόν στο ήμισυ για μια νέα φορολογική κατηγορία, που θα αφορά έσοδα που σχετίζονται με τις πατέντες των εταιριών και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Στις εταιρίες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από το νέο συντελεστή περιλαμβάνονται οι Apple, Google, Facebook και Microsoft, καθώς όλες τους έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Ιρλανδία αλλά και πνευματική ιδιοκτησία που θα μπορούσε να υπαχθεί στο νέο καθεστώς, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.
Ο νέος συντελεστής του 6,25% θα επιβληθεί σε μια φορολογική κατηγορία που η Ιρλανδία ανακοίνωσε πέρυσι, την οποία ονομάζει «κουτί ανάπτυξης γνώσης» (Knowledge Development Box) και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους. Η κατηγορία αυτή έχει στόχο να προσφέρει φοροελαφρύνσεις για έσοδα από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Άλλες χώρες όπως η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες φορολογικές κατηγορίες για την πνευματική ιδιοκτησία, συχνά με την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν ξένες εταιρίες στη χώρα τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, που ανακοίνωσε χθες το νέο σχέδιο, παρουσίασε το "κουτί γνώσης" και τον χαμηλό συντελεστή ως «σημαντική βελτίωση» στο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία.
«Αυτό βάζει την Ιρλανδία στη μοναδική θέση να προσφέρει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα στις βιομηχανίες που σχεδιάζουν επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης» είπε ο Νούναν. «Αυτή η πρωτοβουλία δίνει μια ακόμα διάσταση στους 'καλύτερους στην κατηγορία τους' φορολογικούς συντελεστές που προσφέρει».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, για να κάνουν χρήση του χαμηλότερου συντελεστή, οι εταιρίες θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πραγματικά καινοτόμες και να απασχολούν στη χώρα ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι τα κέρδη τους συνδέονται με πατέντες και λογισμικό με πνευματικά δικαιώματα που ήταν προϊόν έρευνας και ανάπτυξης στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό και να ενισχύσουν την καινοτομία, αντί απλά να χρησιμοποιούν την Ιρλανδία ως έδρα κάποιων δραστηριοτήτων τους για να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις