Βρέθηκαν τα βιβλικά Σόδομα στην Ιορδανία;

http://www.newsit.gr/files/Image/2015/10/14/BIBLICAL/resized/SODOMA_532_355.jpg


Μετά από δεκαετίες ανασκαφών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει τα ερείπια της βιβλικής πόλης Σόδομα στην περιοχή Tall el-Hammam στην Ιορδανία. Τα ευρήματα ταιριάζουν με τις περιγραφές της πόλης που κατέστρεψε ο Θεός επειδή ήταν γεμάτη αμαρτίες.
Το σημείο βρίσκεται στα ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού και χρονολογείται μεταξύ 3.500 και 1.540 π.Χ. και θεωρείται ότι εγκαταλείφθηκε ξαφνικά. Η πλειονότητα των αναφορών για τα Σόδομα και τα Γόμορα εμφανίζονται στο βιβλίο της
Γένεσης. Οι δύο τοποθεσίες ήταν βασίλεια στην πεδιάδα του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια από όπου βρίσκεται σήμερα η Νεκρά Θάλασσα. Τα Σόδομα ειδικότερα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις ανατολικά του Ιορδάνη που αναφέρεται σε όλο το βιβλίο της Γένεσης και την Καινή Διαθήκη. Στην Αγία Γραφή αναφέρεται ότι η πόλη των Σοδόμων ότι καταστράφηκαν από τον Θεό μετά την αποτυχία των αγγέλων του να βρουν δίκαιους άντρες μέσα στα τείχη της.
http://images.watchit.gr/?h=590&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2015/10/14/BIBLICAL/SODOMA3.jpg
http://images.watchit.gr/?h=590&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2015/10/14/BIBLICAL/SODOMA4.jpghttp://images.watchit.gr/?h=450&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2015/10/14/BIBLICAL/SODOMA7.jpg

Ο Steven Collins από το Trinity Southwestern University στο Νέο Μεξικό και επικεφαλής του πρότζεκτ δήλωσε πως το μέγεθος της πόλης ήταν "τερατώδες" συγκριτικά με άλλες στην περιοχή της ίδιας περιόδου. Η ομάδα του ισχυρίζεται ότι έχει βρει ευρήματα μιας πόλης που επεκτάθηκε και οχυρώθηκε με χοντρούς τοίχους και προμαχώνες. Πιστεύουν ότι η πόλη που ανακάλυψαν πρέπει να είναι τα Σόδομα σύμφωνα με τις περιγραφές στη Βίβλο. Αυτό που ενισχύει τους ισχυρισμούς τους είναι το γεγονός πως το σημείο στο Tall el-Hamaam ερημώθηκε ξαφνικά σε κάποιο χρονικό σημείο προς το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού.
"Αυτό που έχουμε είναι μια σημαντική πόλη-κράτος άγνωστη στους επιστήμονες πριν ξεκινήσουμε το έργο μας. Το Tall el-Hammam ταιριάζει με την περιγραφή της περιοχής όπου τα Σόδομα ήταν τοποθετημένα σύμφωνα με τη Βίβλο. Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αν κανείς ήθελε να βρει τα Σόδομα, θα πρέπει να επιδιώξει να βρει τη μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού. Όταν εξερευνήσαμε την περιοχή, το Tall el-Hammam ήταν μια εμφανής επιλογή δεδομένου ότι ήταν από 5 έως και 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή. Παρέμεινε έρημη για περίπου 700 χρόνια και αποδεικνύεται ότι κατοικήθηκε ξανά από τα ευρήματα οικισμού της Εποχής του Σιδήρου".
Η καταστροφή των Σοδόμων, μαζί με τα Γόμορα, αναφέρεται σε πολλά σημεία της Αγίας Γραφής, συμπεριλαμβανομένης της Γένεσης και της Καινής Διαθήκης, καθώς και στο Κοράνι. Στην Παλαιά Διαθήκη περιγράφεται πως ο Θεός κατέστρεψε τους αμαρτωλούς στα Σόδομα με φωτιά και θειάφι, αλλά επέτρεψε στον Λωτ, τον μοναδικό καλό άντρα της πόλης, να φύγει με την οικογένειά του. Οι δύο πόλεις, όπως σημειώνεται, έχουν χρησιμοποιηθεί ως μεταφορές για τη φαυλότητα και την ομοφυλοφιλία.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις