Προτείνουν υπερ-κέντρο κράτησης στην Αθήνα

Προτείνουν υπερ-κέντρο κράτησης στην Αθήνα

Τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής των προσφύγων (Hotspots) από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό τη διοίκηση της FRONTEX και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις
επιφυλάξεις της. Την ίδια ώρα, άλλες βαλκανικές χώρες ανακοινώνουν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους για τους μετανάστες.

«Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των ‘Hotspots'. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι στην Ελλάδα ήδη γίνεται η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου - από φόβο μήπως απελαθούν ή σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Η διοίκηση θα γίνεται από την FRONTEX και τον ΟΗΕ

Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρημένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Ετσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι Hotspots με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ξυπνούσε σε πολλούς Ελληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και τη μισητή τρόικα», αναφέρει το Spiegel.

Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους

Η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σερβίας και της Ρουμανίας στην πρωτεύουσα Σόφια ενόψει της προγραμματισμένης, αυριανής μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.
"Οι τρεις χώρες, είμαστε έτοιμες, αν η Γερμανία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους, να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν οι χώρες μας σε ουδέτερες ζώνες. Θα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορά μας", είπε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκάλεσε εκτάκτως μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες αύριο Κυριακή με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στη Γερμανία έχουν εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ο Γιουνκέρ έχει καλέσει να συμμετάσχουν στη σύνοδο τους επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και εκπροσώπους οργανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.

Στόχος της μίνι συνόδου θα είναι η εξεύρεση "κοινών λειτουργικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα".




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις