Ρωσική επιχείρηση "φάντασμα" λειτουργεί στη Συρία

specop



 Σύμφωνα με το Νational Interest η Ρωσία κατά τις επιχειρήσεις της στη Συρία ως υποστήριξη χρησιμοποιεί για τα μεν βομβαρδιστικά αεροσκάρη της κάλυψη μαχητικά αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, για την περίπτωση που κάποιος προκαλέσει τη ρωσική αεροπορία και ως χερσαία κρυφή δύναμη, μια ομάδα μυστικών ειδικών πρακτόρων, που καιρό τώρα φημολογείται ότι
λειτουργούν στη χώρα.
Η ομάδα αυτή ονομάζεται Zaslon και δεν υπάρχει επίσημα. Σε αντίθεση βέβαια με τις πολυδιαφημισμένες δυνάμεις "Spetsnaz".
Οι ενδείξεις για την παρουσία της Zaslon στη Συρία δυνάμωσαν με την πρόσφατη δημοσίευση του νέου άρθρου του Mark Galeotti και του Jonathan Spyer στην IHS Jane's. Ο Galoetti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ειδικός στις ρωσικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, έγραψε στο blog του:
"Η Zaslon, η οποία λειτουργεί υπό την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών του Κρεμλίνου, διεξάγει τις υποθέσεις της στη Συρία χωριστά από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών, ή GRU. Ενώ οι πράκτορες της GRU εργάζονται στο υπουργείο Άμυνας της Συρίας στη Δαμασκό, η Zaslon μια "μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων" ... δεν δίνει αναφορά ούτε στην GRU , ούτε σε τακτικούς στρατιωτικούς πυρήνες, αλλά αντ 'αυτού στην ρωσική πρεσβεία στην οδό Omar Ben Al Khattab".
"Τι κάνει η Zaslon; Θα μπορούσε να είναι τοποθετημένοι σε συμβουλευτικό ρόλο σε Σύριους στρατιωτικούς  και κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκτός από την παροχή πληροφοριών πίσω στη Μόσχα. Όμως, μια άλλη δουλειά θα μπορούσε να είναι, σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος, να προστατεύσει, να διασώσει ή να περισυλλέξει Ρώσους υπηκόους και στοιχεία και έγγραφα πληροφοριών στη χώρα.
Ή ό, τι άλλο χρειαστεί να κάνει."
Ο Galeotti πρόσθεσε:
"Η τελευταία φορά που άκουσα κάτι αξιόπιστο για την Zaslon ήταν πως είχε αναπτυχθεί (εκτός από λίγα άτομα σε ακραίες αποστολές διπλωματικής προστασίας) στη Βαγδάτη, στις τελευταίες ημέρες της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Στη συνέχεια, ο ρόλος της ήταν να εξασφαλίσει (να ανακτήσει ή να καταστρέψει) συγκεκριμένα έγγραφα, στρατιωτική τεχνολογία και ό, τι άλλο η Μόσχα ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταλήξει σε αμερικανικά χέρια".




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις