Ο ΟΗΕ δέχεται πιέσεις για δημοσίευση έκθεσης για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMTAvMjIvYXBvcG9pbmlrb3BvaWlzaS5qcGVn&t=0&w=820&h=457&a=Center

Οι συμμετέχοντες σε μια διεθνή διάσκεψη στη Μαλαισία με θέμα τη μάχη κατά των ναρκωτικών κάλεσαν σήμερα τον ΟΗΕ να δημοσιοποιήσει επισήμως ένα έγγραφο εργασίας που διέρρευσε και προτείνει την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.
Ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, υποστηρικτής της αποποινικοποίησης και μέλος μιας Παγκόσμιας Επιτροπής για την πολιτική στο θέμα των ναρκωτικών, ξεκίνησε μια πολεμική δημοσιεύοντας το έγγραφο αυτό, το
οποίο προτείνει να αποποινικοποιηθεί η χρήση και η κατοχή ναρκωτικών "για προσωπική κατανάλωση".
Το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (ONUDC) σχεδίαζε αρχικά να παρουσιάσει αυτό το έγγραφο στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής στην Κουάλα Λουμπούρ, πριν αναθεωρήσει το σχέδιο αυτό και διευκρινίσει μετά τη διαρροή πως "δεν επρόκειτο για το τελικό έγγραφο".
Ωστόσο περισσότεροι από 500 αντιπρόσωποι απ' όλο τον κόσμο --επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ερευνητές, ακτιβιστές-- ζητούν να υιοθετηθούν οι συστάσεις αυτού του εγγράφου.
"Η μεγάλη υποστήριξη των αντιπροσώπων μας στις συστάσεις του ONUDC υπέρ μιας αποποινικοποίησης θα πρέπει να τους παρακινήσει να ανοίξουν τον δρόμο στο ζήτημα αυτό και να δημοσιοποιήσουν το έγγραφο στη σημερινή μορφή του", δήλωσε ο Ρικ Λάινς, υπεύθυνος της Harm Reduction International, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που οργανώνει τη διάσκεψη και η οποία ζητεί μια αλλαγή πολιτικής.
Στο έγγραφο της ONUDC αναφέρεται πως η αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών θα μπορούσε να μειώσει κατά πολλά εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που είναι φυλακισμένοι στον κόσμο και των οποίων τα δικαιώματα συχνά παραβιάζονται.
Η αποποινικοποίηση θα μπορούσε να ενισχύσει τη μάχη κατά του AIDS και άλλων ασθενειών και να μειώσει τις εντάσεις στις φυλακές, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω έγγραφο.
Δημοσιοποιώντας τη Δευτέρα το έγγραφο αυτό στο μπλογκ του, ο Μπράνσον ανέφερε πως πρόκειται "για μια στροφή που θα μπορούσε να οδηγήσει επιτέλους στον τερματισμό της άχρηστης ποινικοποίησης εκατομμυρίων καταναλωτών ναρκωτικών στον κόσμο".
"Ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών έχει ήδη προκαλέσει υπερβολικά πολλές ζημιές σε υπερβολικά πολλούς ανθρώπους", πρόσθεσε.
Ο Μπράνσον είναι μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Πολιτική για τα Ναρκωτικά, η οποία υποστηρίζει την αποποινικοποίηση, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών απέτυχε επειδή δεν είναι σωστά προσανατολισμένος.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να οργανώσει τον Απρίλιο μια διάσκεψη για τη μάχη κατά των ναρκωτικών.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις