Το κρυφό deal Μπλερ-Μπους ένα χρόνο πριν τον πόλεμο στο Ιράκ


pws-mpler-kai-mpous-sunwmotisan-gia-ton-polemo-sto-irak


Εγγραφα – βόμβα που τεκμηριώνουν την συνωμοσία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ προκειμένου να προετοιμαστεί η βρετανική κοινή γνώμη για πόλεμο εναντίον του Ιράκ και μάλιστα έναν χρόνο πριν την επίθεση, φέρνει στο
φως η Mail on Sunday.

Είχε αποφασίσει τον πόλεμο και μιλούσε για διπλωματία
Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι τον Μάρτιο του 2002, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο πριν εξαπολυθεί η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας κατά του Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ είχε συμφωνήσει να πάρει η χώρα του μέρος στον πόλεμο, αλλά την ίδια στιγμή δημοσίως έλεγε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα στην κρίση ανάμεσα στη Δύση και το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν.
Τα ίδια έγγραφα αποδεικνύουν επίσης ότι ο Τόνι Μπλερ είχε αποφασίσει να χειραγωγήσει τους βρετανούς πολίτες και να πείσει τους σκεπτικιστές ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν, διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Σε αντάλλαγμα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα ικανοποιούσε τις πολιτικές φιλοδοξίες του Μπλερ δίνοντας την εντύπωση στην διεθνή κοινή γνώμη ότι η Βρετανία δεν είναι το «σκυλάκι» της Ουάσιγκτον, αλλά ένας ισότιμος και σοβαρός εταίρος και σύμμαχος.

Το «μνημόνιο προς τον πρόεδρο»
Το ένα έγγραφο με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2002 - μια εβδομάδα πριν συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών στο Κρόφορντ του Τέξας - φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος διαβεβαιώνει τον πρόεδρο Μπους ότι ο Τόνι Μπλερ «θα είναι στο πλευρό μας» και «θα μας ακολουθήσει» στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.
Ο Κόλιν Πάουελ σημειώνει στο αποκαλούμενο «μνημόνιο προς τον πρόεδρο»: «(Ο Μπλερ) θα σας παρουσιάσει την στρατηγική, την τακτική και την δημόσια γραμμή που, όπως πιστεύει, θα πρέπει να ακολουθηθούν για να ενισχυθεί η παγκόσμια υποστήριξη του κοινού στόχου μας».
Προσθέτει επίσης ότι ο Τόνι Μπλερ διαθέτει «τις ικανότητες για να τεκμηριώσει την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράκ στην διεθνή ειρήνη». Και όντως, πέντε μήνες μετά την συνάντηση στο Κρόφορντ ο Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα «45 λεπτά πριν την καταστροφή», τον φάκελο με τα δήθεν στοιχεία που «τεκμηρίωναν» ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.
Σχέδιο για να «πεισθεί» ο ΟΗΕ και η κοινή γνώμη
Ο αμερικανός υπουργός τονίζει στον πρόεδρο ότι ο βρετανός πρωθυπουργός έχει σχέδια για το πως θα πρέπει να γίνουν οι εκκλήσεις προς τον ΟΗΕ προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει την ευλογία του στον πόλεμο αλλά και σχέδια για να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι υπάρχει σχέδιο για την «επόμενη μέρα, δηλαδή την μετά- Σαντάμ εποχή στο Ιράκ.
Το 2010 καταθέτοντας στην επιτροπή Τσίλκοτ που διερευνούσε την επίθεση του πολέμου εναντίον του Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ είχε ισχυριστεί ότι στην συνάντηση του Κρόφορντ είχε συμφωνήσει με τον Τζορτζ Μπους στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο Σαντάμ Χουσείν αλλά είχε τονίσει ότι δεν είχαν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις.
Αντιδράσεις στην κυβέρνηση και το κόμμα
Το 2002, λίγους μήνες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου κι ενώ ήταν σε εξέλιξη ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Καίντα στο Αφγανιστάν, πολλά μέλη της κυβέρνησης Μπλερ και κυρίως οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας, αλλά και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος δεν επιθυμούσαν να εμπλακεί η Βρετανία σε μια πολεμική σύρραξη απλώς για να ικανοποιηθεί η θέληση του αμερικανού προέδρου. Ζητούσαν ακράδαντα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν ένα νέο πόλεμο όπως και την έγκριση του ΟΗΕ.
Θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ αν πεισθούν ότι το Ιράκ έχει τους πυραύλους για να μεταφέρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Σε ένα άλλο έγγραφο λίγο πριν την συνάντηση στο Κρόφορντ ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών αναφέρει στον πρόεδρό του ότι ο Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό των βρετανών και τονίζεται: «Η αποστολή του Μπλερ είναι τώρα να δικαιολογήσει την αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ και να εξασφαλίσει την υποστήριξη του βρετανικού λαού. (...) Μερικοί βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης αν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής... Θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ αν πεισθούν ότι το Ιράκ έχει τους πυραύλους για να μεταφέρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, (...) και ακόμη περισσότεροι αν υπάρξουν πειστικές αποδείξεις ότι το Ιράκ σκοπεύει και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα».
Στο ίδιο έγγραφο ο Κόλιν Πάουελ μεταφέρει στον αμερικανό πρόεδρο το εξής μήνυμα του Τόνι Μπλερ: «Δεν θέλει να βρεθεί πολύ μπροστά από την αμερικανική πολιτική αλλά ούτε και πολύ πίσω από αυτήν. Αν κρατήσει στάση αναμονής για μεγάλο διάστημα, τότε δεν θα μπορέσει να επιτύχει την δημιουργία της συμμαχίας που θέλει.»
Το «μνημόνιο προς τον πρόεδρο» βρέθηκε σε ηλεκτρονική μορφή μέσα σε έναν σκληρό δίσκο με 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε λάβει η Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2013.
bldoc1
bldoc2
bldoc3
bldoc4
bldoc6
bldoc7
bldoc8





ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις