Σκάνδαλο μεταξύ Γεωργίας και Ουκρανίας.Ο Σαακασβίλι εκτίθεται για «υποκίνηση σε αιματοχυσία»

saakasvili


 Η Γεωργία ζητά εξηγήσεις από την Ουκρανία, όταν διέρρευσε ταινία στην οποία εμπλέκεται ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού, Μιχαήλ Σαακασβίλι (και πρώην πρόεδρος της Γεωργίας), όπου απευθύνει έκκληση για ένα βίαιο πραξικόπημα στην
πατρίδα του




Ο Σαακασβίλι, ο οποίος παραιτήθηκε από το προεδρικό γραφείο του το 2013, μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, καταζητείται στην πατρίδα του με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και της κατάχρησης εξουσίας. Διορίστηκε διοικητής στην Ουκρανία μετά από ένα βίαιο ένοπλο πραξικόπημα ανατροπής του προέδρου της, τον Φεβρουάριο του 2014, γεγονός που υποστήριξε και εξήρε ο Σαακασβίλι.
Η ιστοσελίδα που ονομάζεται «ουκρανική επανάσταση» δημοσίευσε μια ταινία που εμπλέκεται ο Σαακασβίλι στην ενορχήστρωση μιας παρόμοιας εξέγερσης στη Γεωργία. Στις συνομιλίες, κάποιος με φωνή που μοιάζει έντονα με του πρώην ηγέτη της Γεωργίας ακούγεται να συμβουλεύει, για μια παρόμοια εξέγερση τον Νίκα Gvaramia, επικεφαλής του Rustavi 2, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Γεωργίας και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Georgy Bokeriya.
Στην τηλεφωνική κλήση ο Σαακασβίλι ακούγεται να λέει στους δύο φίλους του, θα πρέπει να αυξήσουν τα όσα διακυβεύονται, στρέφοντας τη σύγκρουση σε μια βίαιη αντιπαράθεση. Προτείνει την πρόσληψη 1.500 έως 2.000 "αγωνιστών" και τη μετατροπή του τηλεοπτικού σταθμού σε "φρούριο" για να το υπερασπιστούν από μια αναμενόμενη απόφαση έξωσης από το δικαστήριο όπως θα απαιτούσε η κατάσταση βάσει σχεδιασμού.
Όταν Ο Gvaramia είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει τα κέρδη του Rustavi 2, ο Σαακασβίλι απάντησε: "Στο διάολο με το κέρδος ... Είναι μια συνηθισμένη επανάσταση, πόλεμος».
saakasvili tweet
"Θα πρέπει να κάνουμε την επανάσταση, καλούμε τους ανθρώπους να αμυνθούν. Θα πρέπει να ενισχυθούν, να χτίσουν οδοφράγματα, σωστά κι ακριβή οδοφράγματα. Απλά ασφαλίστε τον εαυτό σας μακριά. Αποθηκεύστε νερό και πράγματα και για μια εβδομάδα απομακρυνθείτε από τις αντιπαραθέσεις », είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν ωραία αν η σύγκρουση γινόταν βίαιη και αν ακόμη γίνονταν ανταλλαγές πυροβολισμών.
Μετά τη διαρροή της σκανδαλώδους καταγραφής στο διαδίκτυο, τόσο ο Gvaramia όσο και ο Bokeria επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά του, αλλά τόνισαν ότι δεν συμφωνούν με το σχέδιο.
Η διαρροή προκάλεσε διεθνές σκάνδαλο μεταξύ της Γεωργίας και της Ουκρανίας, όπου ο Σαακασβίλι κατέχει μια ανώτερη κυβερνητική θέση. Ο Γεωργιανός πρόεδρος Γκεόργκι Margvelashvili είπε: «Ήταν ανεπίτρεπτο για έναν ανώτερο υπάλληλο ξένης χώρας να αναμιχθεί στην εσωτερική πολιτική και να σχεδιάζει ταραχές."
Η Τιφλίδα εξέδωσε επίσημη καταγγελία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της, απαιτώντας από το Κίεβο να αποσαφηνίσει τη θέση του σχετικά με τις «δηλώσεις που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Γεωργίας", οι οποίες προήλθαν από τον κυβερνήτη μίας από τις περιφέρειες της Ουκρανίας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γεωργίας ζήτησε επίσης νομική αρωγή από την Ουκρανία να διερευνήσει τη διαρροή. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως μια "συνωμοσία για πραξικόπημα» από τις γεωργιανές αρχές.





ΠΗΓΗ




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις