Νόμισμα τριών "επίπεδων" για την ευρωζώνη

europe coin


Άρθρο με τίτλο 'Austerity leads nowhere' και υπότιτλο 'The three-tier euro would give essential growth to Europe and Greece' στην WASHINGTON TIMES προτείνει το ευρώ των τριών επιπέδων, ξεχωριστών και ανεξάρτητων, των οποίων η αξία θα προσδιορίζεται από την ελεύθερη αγορά. Το παρόν ευρώ θα ισχύει ως έχει για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, το euro-M θα καλύπτει τις χώρες της Μεσογείου και το euro-F τη Γαλλία και οποιαδήποτε άλλη οικονομικά ισχυρή χώρα που
προτιμά τη γαλλική προσέγγιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης.
Ειδικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά -τώρα που η χώρα απέκτησε σταθερή κυβέρνηση- τα πλεονεκτήματα του ευρώ των τριών επιπέδων.
Η σημερινή κατάσταση ενός νομίσματος που φοριέται από όλες τις χώρες της ευρωζώνης ως ζουρλομανδύα, είναι καταστροφική για το μέλλον της ευρωζώνης και για την Ελλάδα, καθώς και για την ελληνική κληρονομιά ως το λίκνο της δημοκρατίας. Οι Έλληνες ως απόγονοι της Αθηνάς Παλλάδας, προστάτριας της πολιτισμένης ζωής και υπερασπίστριας του δικαίου, θα πρέπει να σταματήσουν την εσωτερική φαγωμάρα που θα καταντήσει τη χώρα αποτυχημένη και να συμπεριφερθούν με τρόπο που θα εξυπηρετεί τόσο τα συμφέροντα τους όσο και τα συμφέροντα της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για το μέλλον της ευρωζώνης.
Η υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο καταστρέφει τον ευρωπαϊκό ιστό. Ούτε οι υψηλότεροι φόροι, ούτε οι περικοπές και η λιτότητα θα λύσουν την κρίση του ευρώ. Χρειάζονται κανόνες που να εφαρμόζονται δίκαια στα κ-μ και αυτό είναι αδύνατο με το κοινό νόμισμα.
Ο συντάκτης επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί για την ελάφρυνση του χρέους της. Χωρίς διαγραφή μέρους του χρέους, η χώρα θα συνεχίσει κάθε πέντε χρόνια να χρειάζεται πακέτα διάσωσης και το Grexit θα παραμένει ένα πιθανό σενάριο.
Επιπλέον, αναφέρει ότι τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης ξοδεύτηκαν ακατάλληλα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι η Γερμανία έχει κερδίσει δυσανάλογα από το κοινό νόμισμα εις βάρος του Νότου.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις