Δείτε ποιο αεροδρόμιο κατασκοπεύει κρυφά τους επιβάτες

 



Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα στο άκουσμα της είδησης ότι μια ακόμη εταιρεία κατασκοπεύει κρυφά τον κόσμο, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν ο κόσμος είναι αρκετά υποψιασμένος.
Παραβιάσεις της ιδιωτικότητας του ατόμου συμβαίνουν καθημερινά με πολλές αφορμές και δικαιολογίες, είναι όμως πρωτάκουστο σε αυτές να συμμετέχει ένα… αεροδρόμιο.
Εδώ και λίγο καιρό, το αεροδρόμιο του Δουβλίνου κατασκοπεύει τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών -όσα από αυτά έχουν ενεργοποιημένη
ασύρματη δικτύωση μέσω Wi-Fi ή Bluetooth- καταγράφοντας τη διεύθυνση MAC και παρακολουθώντας την κίνηση του τηλεφώνου (προφανώς και του επιβάτη) διαμέσου των σημείων ελέγχου. Το χειρότερο, δεν υπάρχει κανενός είδους προειδοποίηση για την ύπαρξη του συγκεκριμένου συστήματος παρακολούθησης στους χώρους του αεροδρομίου.
Τα δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά, δίνουν στους υπεύθυνους του αεροδρομίου μια εικόνα του χρόνου που σπαταλάει κάθε επιβάτης στις ουρές των σημείων ελέγχου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το σύστημα παρακολούθησης έχει σκοπό να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τα σημεία που δημιουργούνται προβλήματα καθυστερήσεων, ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις.
Τι γίνεται όμως με την ιδιωτικότητα των επιβατών;
Είναι γνωστό ότι κάθε διεύθυνση MAC μπορεί να «συνδεθεί» με μια συγκεκριμένη συσκευή, δηλαδή με έναν συγκεκριμένο χρήστη. Τι πρόκειται να συμβεί αν τα δεδομένα που συλλέγει το αεροδρόμιο πέσουν σε λάθος χέρια, π.χ. μετά από μια διαδικτυακή επίθεση (χάκερς);
Είναι τεράστιο το ρίσκο να πέσουν σε χέρια τρίτων στοιχεία για τις αεροπορικές μετακινήσεις όλων των πολιτών. Είναι επίσης πιθανό τα δεδομένα να περάσουν σε μυστικές υπηρεσίες κρατών, παρακολουθώντας μεταξύ άλλων και απλούς καθημερινούς ανθρώπους που δεν έχουν δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα.

Πώς να προστατευθείτε

  • Ο πιο προφανής τρόπος για να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας, είναι να απενεργοποιήσετε Wi-Fi και Bluetooth σε όλες τις φορητές συσκευές σας, πριν εισέλθετε στην αίθουσα του αεροδρομίου Δουβλίνου.
  • Αν είστε χρήστες συσκευών Apple τα πράγματα είναι καλύτερα. Το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας, δίνει τυχαίες διευθύνσεις MAC σε κάθε νέα συνεδρία, οπότε ελαχιστοποιείται η πιθανότητα παρακολούθησης.
  • Αν είστε χρήστες συσκευών με λειτουργικό σύστημα Android, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή που να αλλάζει τη MAC διεύθυνση της συσκευής κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα δίκτυο, όπως την Pry-Fi. Προσοχή, μη δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή σε μη ρουταρισμένη Android συσκευή.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις