Μετά από 23.500 νεκρούς ο συριακός Στρατός ανακατέλαβε την Χομς από τους ισλαμιστές





Μετά από 2 χρόνια σκληρών μαχών και 23.500 νεκρούς η μάχη της Χομς τελείωσε με την παράδοση των ισλαμιστών ("μετριοπαθών" και μη...) στον συριακό Στρατό!
Πριν λίγο ξεκίνησε η αποχώρηση των τελευταίων ανταρτών-τρομοκρατών οι οποίοι αποχωρούν με τον ελαφρύ οπλισμό τους και τις οικογένειές τους, καθώς κάθε ελπίδα για βοήθεια διαλύθηκε μέσα στο σύνεφο των ρωσικών βομβαρδισμών δύο κομβόι ισλαμιστών που επιχείρησαν να σπάσουν την πολιορκία της πόλης, της τρίτης μεγαλύτερης
πόλης της Συρίας.

Μαχητικά αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25 και επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-25 από την προκεχωρημένη αεροπορική βάση των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στο Σαϊράτ της Συρίας, (35 χλμ νοτιοανατολικά της Χομς) κτύπησαν τα δύο κομβόι τις περασμένες 72 ώρες και ανάγκασαν τους εναπομείναντες ισλαμιστές (περίπου δύο Ταξιαρχίες συνολικής δύναμης 2.000 ανδρών) να σηκώσουν "λευκή σημαία".

Η κυβέρνηση της Δαμασκού για να αποφύγει περαιτέρω απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού δέχθηκε να αποχωρήσουν οι μαχητές με τον ελφρύ οπλισμό τους, αλλά να εγκαταλείχουν πυροβόλα, ρουκετοβόλα και βαριά πολυβόλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την πόλη Χομς ξεκίνησε η εξέγερση κατά της κυβέρνησης Ασσαντ τον Μάρτιο του 2011 και η κατάληψη μιας αποθήκης όπλων και πυρομαχικών όπλισε τους πρώτους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η πόλη περιήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον έλεγχο των ισλαμιστών στα τέλη του 2013.

Η ανακατάληψη της Χομς είναι ένα από τα πέντε "κλειδιά" για την επικράτηση του συριακού Στρατού κατά των ισλαμιστών. Τα άλλα τέσσερα είναι το Χαλέπι, η Χάμα, η Ιντλίμπ και η Ντεράα. Η τελευταία είναι θέμα χρόνου να πέσει και ακολουθεί η Χάμα και μετά τη Ιντλίμπ και τελευταίο το Χαλέπι.

Με αυτές τις πόλεις ο συριακός Στρατός και οι ρώσοι σύμμαχοί τους θα ελέγχουν τα συριακά παράλια σε ένα βάθος 200 χλμ. από την Μεσόγειο. Οσο και αν φαίνεται περίεργο, η Παλμύρα και η Ράκκα σε αυτή την φάση είναι δευτερεύοντες στόχοι και υπολογίζεται η κατάληψή τους μέχρι το τέλος της άνοιξης

Την ίδια στιγμή συριακός Στρατός, με την υποστήριξη ρωσικών βομβαρδιστικών, ξεκίνησε μεγάλη επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Marj Al-Sultan που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Το εν λόγω αεροδρόμιο, οι ισλαμιστές το ελέγχουν για περισσότερο από δύο χρόνια και ενδεχόμενη απώλειά του θα δημιουργήσει μια νέα προεκεχωρημένη αεροπορική βάση για τα ρωσικά μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγγύς υποστήριξη επί του πεδίου της μάχης και την τελική επικράτηση.

Την ίδια στιγμή έχουμε άλλη μία δραματική εξέλικη: Το βαρύ καταδρομικό κατευθυνομένων βλημάτων «Varyag» του ρωσικού Ναυτικού, "αδελφό" πλοίο με το Moskva που βρισκόταν στην Ινδία και συμμετέχει στις ρωσο-ινδικές ναυτικές ασκήσεις "Indra" πήρε διαταγή να πλεύσει "πάση δυνάμει", στις συριακές ακτές για να ενισχύσει την α/α από δυσμές της κύριας ρωσικής αεροπορικής βάσης στην περιοχή της Λαττάκεια της Hmeimim

Το Varyag ανακοινώθηκε ότι θα μείνει εκεί, έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Τι σημαίνει αυτο; Οτι η Ρωσία ενισχύει ακόμα περισσότερο της α/α στην περιοχή, μια που και το Varyag, είναι φορέας της θαλάσσιας έκδοσης του α/α συστήματος S-300PMU2!

Κάτι που σημαίνει ότι ο ρωσικός σχεδιασμός προβλέπει υψηλής έντασης επιχειρήσεις και πολύ μεγάλη ανάγκη αποφυγής του κορεσμού της α/α άμυνάς τους...










ΠΗΓΗ
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις