Περίπου 2.500 πρόσφυγες φτάνουν κάθε μέρα στη Λέσβο - χιλιάδες στην αναμονή για την Αθήνα





Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης περιμένουν να μετακινηθούν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, έτοιμα προς αναχώρηση αυτή τη στιγμή είναι 3.500 άτομα τα οποία θα μετακινηθούν με τα πλοία της γραμμής και με έκτακτα δρομολόγια έως το απόγευμα της Τρίτης.
Στο μεταξύ, της τάξης των 2.000 με 2.500 ατόμων την ημέρα είναι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, οι
περισσότεροι από τη Συρία.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αριθμός όσων περιμένουν να πιστοποιηθούν στο Κέντρο Πιστοποίησης και Καταγραφής στη Μόρια φτάνει σήμερα τα 4.000 άτομα.
Αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι ροές προς τη Χίο. Κατά μέσο όρο φτάνουν στο νησί περίπου 500 άτομα τη μέρα.
Και συλλήψεις
Στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνελήφθηκαν τρεις Μαροκινοί, ηλικίας 22, 27 και 29 ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, επέδειξαν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα.
Πολλά τα περιστατικά προσφύγων με κρυοπαγήματα στα πόδια
Πέντε περιστατικά προσφύγων με κρυοπαγήματα στα πόδια νοσηλεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Το γεγονός δεν είναι συμπτωματικό αφού ολοένα και πληθαίνουν τέτοια περιστατικά, ενώ πολλά από αυτά είναι και πολύ σοβαρά.
Οφείλεται δε στην πολυήμερη παραμονή τους στα βουνά της Τουρκίας, αλλά και στο ότι ταξιδεύουν μέσα σε βάρκες επί ώρες με τα πόδια τους να βρέχονται από το θαλασσινό νερό που μπαίνει μέσα σε αυτές.
Από τα πιο δύσκολα περιστατικά αυτά μιας νεαρής μητέρας με το 14χρονο γιο της, που θα πρέπει να παραμείνουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες στο Νοσοκομείο μέχρι να μπορέσουν να περπατήσουν ξανά.
Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Μάκης Αξιώτης επικοινώνησε ήδη με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις γιατρών που δραστηριοποιούνται στις ακτές του νησιού και έδωσε τις σχετικές οδηγίες.
«Οι πρόσφυγες», λέει ο κ. Αξιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρέπει αμέσως μετά την άφιξη τους να βγάλουν τις βρεγμένες κάλτσες και τα παπούτσια, να στεγνώσουν τα πόδια τους και να βάλουν ζεστά και στεγνά. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει πόδια με κρυοπαγήματα να τα βάλουν κοντά σε πηγές θερμότητας γιατί η άμεση θερμότητα επιδεινώνει την κατάσταση. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει είναι ένα να ποδόλουτρο με αντισηπτικό και χλιαρό νερό και πάντα όχι πάνω από 40 βαθμούς».
Όπως σημειώνει ο κ. Αξιώτης, «όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους με υγιή αγγεία, τα κρυοπαγήματα μπορεί να θεραπευτούν μέσα σε λίγες ημέρες. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις όταν παρουσιαστούν συμπτώματα γάγγραινας μπορεί να χρειασθεί να κόψουμε τμήμα από τα δάκτυλα, συνήθως όμως αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά»





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις