Είναι αυτή, η μεγαλύτερη ιστορία πλαστογραφίας στον κόσμο;

http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_89850/telika-i-wraia-prigkipissa-einai-ergo-tou-nta-bintsi.w_l.jpg


Η «Ωραία πριγκίπισσα», («La Bella Principessa») έργο που σύμφωνα με τους πιο έγκυρους ιστορικούς τέχνης αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αναστατώνει 6 αιώνες μετά την δημιουργία της από τον Ιταλό ζωγράφο, ανακινώντας νέο ζήτημα σε σχέση με την πατρότητά του.
Η αιτία είναι ότι ένας από τους πιο διαβόητους παραχαράκτες της Βρετανίας ο Shaun Greenhalgh, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα δικό του έργο του 1978 και το κορίτσι στον πίνακα δεν είναι μια Ιταλίδα ευγενής αλλά ένα κορίτσι που είχε
συναντήσει σε ένα σούπερμάρκετ όπως αναφέρουν οι Sunday Times.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο Ντα Βίντσι δημιούργησε τον πίνακα τον 15ο αιώνα, αλλά ο Shaun Greenhalgh, ο οποίος έχει περάσει πολύ καιρό στη φυλακή για παραχάραξη έργων τέχνης, στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο "A Forger's Tale," ισχυρίζεται τα αντίθετα, και μάλιστα αναφέρει ότι το όνομα του κοριτσιού είναι Σάλι, και την συνάντησε σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπόλτον, στη βόρεια Αγγλία, απλώς αναστατώνοντας την αγορά της τέχνης και τους επιστήμονες.
Μόλις το 2008, οι εμπειρογνώμονες είχαν καταλήξει ότι το προφίλ της γυναίκας με τα ξανθά μαλλιά ήταν ένα «αξιοσημείωτο έργο του Λεονάρντο» και από τότε εκτίθεται ως ένας αυθεντικός Ντα Βίντσι ενώ η αξία του αποτιμάται σε 142.000.000 ευρώ.
http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_89850/upl565d8e05e015f.jpg
Ο Greenhalgh, ο οποίος συνελήφθη το 2006 και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε ένα έγγραφο 1587 ως καμβά και ένα σχολικό θρανίο για ξύλο, προκειμένου να φαίνεται το έργο αυθεντικό. Επίσης πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου είχε στραφελί και ζωγράφιζε σε 90 μοίρες προς τα αριστερά προκειμένου να μιμηθεί το στιλ του αριστερόχειρα Ντα Βίντσι.
Ωστόσο από ένα εργαστήριο ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η χρωστική κιμωλία που υπάρχει στον πίνακα είναι τουλάχιστον ηλικίας 250 ετών. Ο διάσημος παραχαράκτης υποστήριξε ότι η χρωστική ουσία είναι δικής του παρασκευής και μιμείται λόγω των οργανικών στοιχείων όπως ο σίδηρος και ο πηλός που Περιέχει παλαιά χρώματα.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις