Η τρομοκρατική “ανθρωπιστική” τουρκική οργάνωση ΙΗΗ, ο Ερντογάν και ο Ομπάμα

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/12/Mavi_Marmara_side-777x437.jpg


Έχει ενοχοποιηθεί για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, έχει ενοχοποιηθεί για την σύνδεσή της με τη Χαμάς, έχει ενοχοποιηθεί για το λαθρεμπόριο όπλων από τη Λιβύη με τα οποία εξοπλίστηκαν οι τζιχαντιστές.
Στις 14 Ιανουαρίου ακόμα και οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έξι μέλη της για σχέσεις με την αλ Κάιντα. Ο λόγος, μα για την τουρκική «ανθρωπιστική» οργάνωση ΙΗΗ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από το Ισραήλ, τη Γερμανία και την
Ολλανδία. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα δεν τόλμησε να της αποδώσει τον ίδιο χαρακτηρισμό, αν και το σχετικό αίτημα υπέγραψαν 87 γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα. Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα www.investigativeproject.org του ειδικού για θέματα τρομοκρατίας, Steven Emerson. Προσθέτει:
Η ΙΗΗ πρωτοστάτησε στην οργάνωση του στολίσκου προς τη Γάζα, το 2010, στον οποίοι συμμετείχαν και Έλληνες, στελέχη και πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η επέμβαση των Ισραηλινών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα μελών της ΙΗΗ και τη διάρρηξη των σχέσεων Ιερουσαλήμ-Άγκυρας.
Τότε η «ανθρωπιστική» οργάνωση είχε κυκλοφορήσει μια διακήρυξη, με τίτλο «Νίκη στη Γάζα», τονίζοντας ότι το «ισλαμικό έθνος» πρέπει να βοηθήσει τη Χαμάς στον ιερό πόλεμο κατά του Ισραήλ, «με τον τρόπο που ο παντοδύναμος Αλλάχ επιθυμεί».
Οι τουρκικές αρχές που στήριξαν την οργάνωση την κατηγόρησαν ότι στρατολογεί τρομοκράτες που μάχονται με τις ταξιαρχίες της αλ Κάιντα στην Συρία, ότι περιθάλπει τραυματίες, ότι τους προμηθεύει με όπλα. Τον Ιανουάριο ένα φορτηγό μεταφοράς «ανθρωπιστικής» βοήθειας της ΙΗΗ βρέθηκε να μεταφέρει όπλα.
Κατά συνέπεια Ισραήλ, Γερμανία και Ολλανδία χαρακτήρισαν την οργάνωση ως τρομοκρατική. Οι ΗΠΑ όμως, συνεχίζοντας, τα χάδια προς την Τουρκία, δεν έλαβε κανένα μέτρο, αν και Ομπάμα εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία για τη δράση της και για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς».
Η ΙΗΗ είναι μέλος της μουσουλμανικής «Ένωσης του Καλού», την οποία το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική. Αμερικανοί γερουσιαστές είχαν υποβάλει ερώτηση στην κυβέρνηση σχετικά με τις σχέσεις της ΙΗΗ με τη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο δεν έλαβαν απάντηση.
Ανάλογες προσπάθειες γερουσιαστών δεν ευοδώθηκαν, όταν ζήτησαν από την τότε υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να χαρακτηριστεί η οργάνωση ως τρομοκρατική. Τίποτα δεν έγινε, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχτηκε ότι η ηγεσία της ΙΗΗ είχε επαφές με την ηγεσία της Χαμάς.
Γιατί οι ΗΠΑ διστάζουν; Ποιος Τούρκος πολιτικός έχει στενές σχέσεις με την ΙΗΗ; Μα φυσικά ο Ερντογάν, ο οποίος την υποστήριξε τον στολίσκο προς τη Γάζα, αν δεν σχεδίασε ο ίδιος το όλο θέμα. Από την άλλη ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν ως έναν από τους ηγέτες με τον οποίο διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις. Υπήρχαν και αμερικανικά κέντρα σκέψης, όπως το Center for American Progress (CAP) που με κανέναν τρόπο δεν επιθυμούσαν τον χαρακτηρισμό της ΙΗΗ ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Η δε CAP είχε μεγάλη επιρροή στο περιβάλλον Ομπάμα.
Και όμως αποδείξεις υπάρχουν. Πέραν των σχέσεων με τη Χαμάς, το 2012, πλοίο της ΙΗΗ μετέφερε όπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Τα όπλα προέρχονταν από τη Λιβύη. Στο όλο θέμα ενεπλάκη και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η άλλη αγαπημένη του Ερντογάν.
Οι σχέσεις της ΙΗΗ με την αλ Κάιντα ανιχνεύονται από το 2003. Γαλλικές πηγές κατηγόρησαν ευθέως την οργάνωση για σχέσεις με την τρομοκρατία. Το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Δανίας κατήγγειλε πως οι τουρκικές αρχές, ήδη από το 1997 γνώριζαν για το ποιόν της και σε έφοδο στα γραφεία της είχαν ανακαλύψει όπλα και εκρηκτικά. Ύστερα όμως ήρθε ο Ερντογάν.
Τα μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν τον Ιανουάριο είχαν εμπλοκή στις συγκρούσεις στη Βοσνία, την Τσετσενία και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τους Δανούς, η οργάνωση στρατολογούσε, ήδη από το 1996, μέλη για την επικείμενη «τζιχάντ», ενώ είχε σχέσεις με τρομοκράτες σε Ιταλία και Αλγερία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα όμως δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με τον Ερντογάν και για αυτό δεν χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση την ΙΗΗ, χωρίς καν να εξηγεί, επίσημα, το γιατί.
H ίδια οργάνωση, για να έρθουμε και στα δικά μας, πρωτοστατεί στην προσπάθεια να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις