Τρόμος στην Ινδονησία: Πολλαπλές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας στην Τζακάρτα -Επτά νεκροί [εικόνες & βίντεο]

Τρόμος στην Ινδονησία: Πολλαπλές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας στην Τζακάρτα -Επτά νεκροί [εικόνες & βίντεο]



Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις διαδοχικές εκρήξεις βομβών, που ακολουθήθηκαν από πυροβολισμούς. σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τζακάρτας
Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν βομβιστές αυτοκτονίας να πυροδοτούν το φονικό τους φορτίο.
Επτά νεκροί κείτονται στο έδαφος, σε πολυσύχναστη οδική αρτηρία της
Τζακάρτας όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.



Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο Σαρίνα και μία άλλη φέρεται να έπληξε κατάστημα της αλυσίδας Starbucks. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για πάνω από 10 εκρήξεις. Μία από αυτές φέρεται να έχει σημειώθεί και έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο Ρόιτερς, το κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπεί ή να βγει από αυτό. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.


Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ένας βομβιστής αυτοκτονίας είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις, ενώ περίπου 14 οπλισμένοι άντρες ενεπλάκησαν στην επίθεση σύμφωνα με το Metro Tv.
«Τα παράθυρα του Starbucks έχουν σπάσει. Βλέπω τρεις νεκρούς ανθρώπους στον δρόμο. Υπήρξε μια ανάπαυλα στην ανταλλαγή πυρών, αλλά κάποιος είναι στην οροφή του κτιρίου και η αστυνομία έχει στρέψει τα όπλα της εναντίον του», λέει ένας φωτογράφος του Reuters.





Στην κάμερα φαίνεται ένας από τους ενόπλους να πυροβολούν κατά των αστυνομικών























Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Τζακάρτα Μουχαμάντ Ικμπάλ στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για επτά νεκρούς, ανάμεσά τους και τέσσερις τρομοκράτες. «Δεν ξέρουμε αυτή την στιγμή αν υπάρχουν κι άλλοι. Μετά τις τρεις εκρήξεις, ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών για τουλάχιστον δύο ώρες.
Ενας αστυνομικός έπεσε νεκρός όπως επίσης και τέσσερις τρομοκράτες. Εξετάζουμε το κτίριο από τη βάση έως την κορυφή. Οι πυροβολισμοί έπεσαν μέσα στο σινεμά, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με τα Starbucks. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Τζακάρτα και από πρεσβείες. Αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται κατά μήκος της οδικής αρτηρίας υπέστη ζημιές μετά τις έξι εκρήξεις. Πυροβολισμοί επίσης ακούστηκαν στο σημείο αυτό, σύμφωνα με δημοσιογράφο.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας, ενώ στην επιχείρηση έχουν λάβει μέρος και ελεύθεροι σκοπευτές.
H Ινδονησία τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο του Ισλαμικού Κράτους καθώς δέχτηκε απειλές από την τρομοκρατική οργάνωση. Η αστυνομία μάλιστα έχει κάνει έρευνες για να εντοπίσει άτομα που πιθανώς να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
«Προηγουμένως είχαμε λάβει μία απειλή από το Ισλαμικό Κράτος ότι η Ινδονησία θα βρεθεί στο επίκεντρο» είπε ο αστυνομικός Αντον Τσαρλιγιαν ο οποίος ενημέρωσε ότι τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες είναι νεκροί.
«Είδα ένα αστυνομικό να πυροβολείται ακριβώς μπροστά μου», είπε στην τηλεόραση.
Ο χάρτης με τις επιθέσεις
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη μία συνάντηση, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα θα ανακοινωνόταν και μία απόφαση σχετικά με τα επιτόκια.
Μία έκρηξη ακούστηκε και σε δυτικό προάστιο της Τζακάρτα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι.
Με επείγουσα ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Αμερικής στην χώρα συμβουλεύει τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή γύρω από το σημείο που έγιναν οι επιθέσεις στο κέντρο της Τζακάρτα και ενημερώνει ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko “Jokowi” Widod με μήνυμά του καταδικάζει την επίθεση.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας βρισκόταν εκτός πόλης και μετα'την επίθεση επιστρέφει στην πρωτεύουσα. Σε μήνυμά του στην εθνική τηλεόραση ενημερώνει τους πολίτες ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και ζητάει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Νέα έκρηξη δίπλα στα Starbucks
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Associated Press, μία έκρηξη ακούστηκε από ένα καφέ δίπλα στα Starbucks μετά την επίθεση σε αυτά. Όπως μεταδίδει η έκρηξη έγινε αφού μπήκαν στο καφέ 25 άντρες της αντιτρομοκρατική. Δεν υπάρχει ενημέρωση μέχρι στιγμής για το τι συνέβη, αλλά μετά την έκρηξη στο καφέ μπήκαν και άλλοι αστυνομικοί και ιατρικό προσωπικό.
Δύο ασθενοφόρα έφθασαν στο σημείο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχουν ακόμα και τανκς.


Περικυκλωμένοι έξι από τους δράστες
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Τζακάρτα, οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει 6 από τους δράστες. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

«Καμία ένδειξη εμπλοκής του Ισλαμικού Κράτους»
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πίσω από τις ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Πέμπτη, είπε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών στο Reuters. «Πρόκειται σίγουρα για τρομοκρατία, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι σχετίζεται με το ISIS», είπε.
Εκρήξεις κοντά σε πρεβείες
Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα έχουν γίνει τρεις εκρήξεις στις γειτονιές Cikni, Silpi και Kuningan, κοντά στις οποίες βρίσκονται οι πρεσβείες της Τουρκίας και του Πακιστάν. Όπως τονίζει ο Guardian, οι εν λόγω εκρήξεις δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.
Ποιες ήταν οι τελευταίες επιθέσεις στην χώρα
Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.
Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.
Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.
Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες
Τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε περιγράφει ένας από τους παρευρισκόμενους σε ένα από τα σημεία των επιθέσεων. Ο Ruli Koestman που ήταν σε meeting σε κτίριο κοντά στα Starbucks λέει: «Μετά άκουσα ένα δυνατό κρότο, μία έκρηξη. Ήταν σαν σεισμός. Κατεβήκαμε όλοι κάτω. Μετά είδαμε ότι τα Starbucks από κάτω είχαν καταστραφεί επίσης. Είδα έναν ξένο, έναν δυτικό άντρα με το χέρι του παραμορφωμένο, αλλά ζωντανό. Ένας σερβιτόρος των Starbucks, έτρεξε έξω με αίματα να βγαίνουν από το αυτί του. Ρώτησα αν υπάρχει κάποιος τραυματίας μέσα και είπε ναι, ένας. Νεκρός ήδη. Μετά όλοι συγκεντρωθήκαμε και εμφανίστηκε ένας τρομοκράτης. Είχε όπλο και ξεκίνησε να πυροβολεί εμάς και μετά τα  Starbucks. Μετά εξερράγη το αστυνομικό τμήμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο ο δράστης πυροβόλησε και προς ένα ρεπόρτες που βρισκόταν στο σημείο. «Η αστυνομία μετά άρχισε ενα πυροβολεί τον άντρα που συνέχιζε να γεμίζει το όπλο του. Και μετά έγινε μία ακόμα έκρηξη. Μετά πυροβολισμοί», καταλήγει ο μάρτυρας.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις