Οι «χρησμοί» του Σόρος προκαλούν νέα ρίγη στις αγορές

http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/7f64d5ada3ae7960c56ec1e098d3fda0_XL.jpg,qt=1452180047.pagespeed.ce.KTkbk0CH3K.jpg


Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε επενδυτές και αναλυτές για την πορεία των αγορών με πολλούς να κάνουν λόγο για μια δεύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, όμοια με αυτή του 2008, μετά τη δεύτερη, μέσα σε μια εβδομάδα, διακοπή της συνεδρίασης στα κινεζικά χρηματιστήρια.
Αυτή ακριβώς η εξέλιξη φαίνεται ότι έπεισε τις κινεζικές αρχές να προχωρήσουν σε άρση του κανόνα που οδηγεί σε διακοπή των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο ότι η
επιβολή του δεν κατόρθωσε, σε καμία περίπτωση, να έχει θετικά αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικό των ανησυχιών που επικρατούν είναι ότι περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί το 2016 (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή πτώση.
Η Κίνα καταγράφει το χειρότερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς καθώς η αγορά υποχώρησε και πάλι 7%, μετά την απόφαση της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα υποτίμηση του γουάν, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς. Η μεγάλη πτώση ενεργοποίησε ξανά τον μηχανισμό διακοπής των συναλλαγών, περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
Πτωτική πορεία σημειώνει και η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να αποδυναμώνονται άνω του 1%, πιεζόμενοι τόσο από τις εξελίξεις στην Κίνα όσο και από τη βουτιά του πετρελαίου.
Στην πτώση συμμετέχουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 3,1% στις 343 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τέσσερις μετοχές στον δείκτη βρίσκονται σε θετικό έδαφος.
Τις απώλειες οδηγούν οι μετοχές ενέργειας εν μέσω νέας πτώσης του πετρελαίου (κάτω από τα 33 δολάρια για το αμερικανικό αργό) το οποίο βρίσκεται κοντά σε χαμηλά 12 ετών. Οι μετοχές εμπορευμάτων υποχωρούν σε νέα χαμηλά από το 2009 καθώς έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 3,2% χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων και διαμορφούμενος στις 9.879 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Ο γερμανικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση 8,5% αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση από τον Αύγουστο του 2011, καθώς η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα.
Ο FTSE 100 κινείται με πτώση 2,5% στις 5.916 μονάδες. Ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,5% στις 4.368 μονάδες, ο ΙΒΕΧ 35 κινείται με πτώση 2,4% στις 8.977 μονάδες και ο FTSE MIB με πτώση 2,5% στις 19.909 μονάδες.
Μεγάλη πτώση και για τις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους μετάλλων, πρώτων υλών και πολυτελών αγαθών, καθώς και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Με απώλειες μέχρι και άνω του 5% το Χρηματιστήριο Αθηνών, «χάνοντας» τις 600 μονάδες (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Σε χαμηλά τριών μηνών έκλεισε και ο MSCI Asia-Pacific.
Το νέο κινεζικό δράμα
Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αρχικά όταν ο δείκτης CSI300 υποχώρησε κατά 5% στα πρώτα 13 λεπτά της συνεδρίασης. Όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε εκ νέου οι μετοχές συνέχισαν την ελεύθερη πτώσης τους πυροδοτώντας την τελική διακοπή της συνεδρίασης. Στο σημείο της διακοπής η πτώση του δείκτη CSI300 ήταν 7,2%, του δείκτη SSE 7,3% και του δείκτη Shenzhen 8,3%.
Αναλυτές πλέον περιμένουν περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να σταθεροποιηθεί ξανά η αγορά, ωστόσο, πολλοί από αυτούς εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να σταματήσουν και οι κινεζικές αρχές να δεχτούν ότι οι μετοχές είναι απλώς υπερτιμημένες.
Στο μεταξύ, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα, είπε ότι οι αναταραχές που βλέπουμε σήμερα ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Κίνας να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, μοιάζει με τις συνθήκες που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοοικοομική κρίση.
«Η Κίνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί σε κρίση. Κοιτάω τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπάρχει μια σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίση του 2008» είπε χαρακτηριστικά.
http://www.newmoney.gr/images/chins_sto.png.pagespeed.ce.3FKGx3G6Vh.png
Μετά, την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το γουάν υποχώρησε 0,6% στο 6,5939 έναντι του δολαρίου. Εκτός Κίνας βρέθηκε σε χαμηλά πέντε ετών, ωστόσο, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης κατέγραψε ράλι, πιθανότατα με νέα κρατική παρέμβαση.
Αν και το αδύναμο νόμισμα στηρίζει τον εξαγωγικό τομέα της Κίνας, ταυτόχρονα πυροδοτεί ρίσκα για τους επενδυτές και αυξάνει τις ανησυχίες ότι τελικά η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι βαθύτερη απ' ότι δείχνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία.
http://www.newmoney.gr/images/yuan.png.pagespeed.ce.siIF0jI0ss.png
Σημειώνεται ότι το sell off του Αυγούστου ξεκίνησε από την υποτίμηση του γουάν καθώς επενδυτές και αναλυτές ανησύχησαν ότι η κίνηση αυτή θα προκαλούσε νομισματικό «πόλεμο».
«Είναι τρελό. Ρευστοποιήσαμε όλες τις μετοχές μας σήμερα το πρωί» είπε στο Bloomberg ο Chen Gang, επικεφαλής επενδύσεων στην Shanghai Heqi Tongyi Asset Management Co., που διαχειρίζεται περίπου 300 εκατ. γουάν.
«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες τελευταία για την κινεζική οικονομία, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι αδύναμα. Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά ισοτιμίας μεγεθύνει το πρόβλημα κι αυτό δεν είναι θετικό για τις αγορές» τονίζει ο Gerry Alfonso, trader στην Shenwan Hongyuan Group Co. στην Σανγκάη.
Η διάχυση της πτώσης στην υπόλοιπη Ασία
Αποτέλεσμα της εικόνας του κινεζικού χρηματιστήριου ήταν ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013 υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά έως και 3%.
Με πτώση κινήθηκε και το χρηματιστήριο στο Τόκιο, επηρεασμένο από την πτώση της Κίνας και της Wall Street χθες, τη πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις ανησυχητικές γεωστρατηγικές συνθήκες οι οποίες τονίστηκαν χθες από την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Το γεν ως παραδοσιακό επενδυτικό «καταφύγιο» κινήθηκε ανοδικά, σε νέο υψηλό από τον Αύγουστο.
Σημαντική πτώση και στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, λόγω Κίνας, αλλά και λόγω της νέας πτώσης του πετρελαίου, που υποχώρησε κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, αλλά και της γενικότερης πτώσης των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών.
http://www.newmoney.gr/images/asia_2.png.pagespeed.ce.wQhM_hxFCN.png
Οι δείκτες μεταβλητότητας κινούνται συνεχώς ανοδικά από την αρχή της χρονιάς. Ο VIX ή αλλιώς ο δείκτης φόβου ενισχύεται κατά 13%. Ο Nikkei Stock Average Volatility που μετρά το κόστος προστασίας των ιαπωνικών μετοχών καταγράφει άνοδο 43% το 2016 και ο δείκτης της Merrill Lynch που μετράει τη μεταβλητότητα στα αμερικανικά ομόλογα επίσης καταγράφει ετήσια άνοδο 5,7%.
Η τιμή του χρυσού συνεχίζει να ενισχύεται, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται επενδυτικό «καταφύγιο» τις στιγμές οικονομικής αβεβαιότητας. Ο χρυός βρίσκεται σήμερα σε υψηλό δύο μηνών στα 1.099 δολάρια.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις