"Η παθιασμένη ομιλία του χολιγουντιανού σταρ Matt Damon: “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική ανυπακοή”"





Η παθιασμένη ομιλία του διάσημου ηθοποιού Matt Damon ενάντια στο σύστημα και στον “ανάποδο” κόσμο.
“Ξεκινώ από την υπόθεση ότι ο κόσμος αυτός είναι ανάποδος. Όλα τα πράγματα είναι λάθος “, αναφέρει ο Damon στην αρχή της ομιλίας του, καλώντας τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν την εξουσία.
“Οι λάθος άνθρωποι είναι μέσα στη
φυλακή. Αλλά και οι λάθος άνθρωποι είναι εκτός φυλακής. Αυτοί οι λάθος άνθρωποι είναι στην εξουσία. Ο πλούτος έχει διανεμηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν απαιτείται μια απλή μεταρρύμιση αλλά μια δραστική αναδιανομή.


Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την κατάσταση του κόσμου σήμερα, και θα δούμε ότι είναι άνω κάτω. Μπορεί να παρακολουθείτε τηλεόραση και να πιστεύετε ότι όλα είναι εντάξει, αλλά αν αποστασιοποιηθείτε, θα τρομάξετε.”
“Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η πολιτική υπακοή. Οι χιλιάδες άνθρωποι που υπάκουσαν στις κυβερνήσεις τους και πήγαν να πολεμήσουν. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της υπακοής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ναζιστικής Γερμανίας. Οι άνθρωποι υπάκουσαν τον Χίτλερ. Αυτό ήταν το λάθος τους. Θα έπρεπε να έχουν αντισταθεί”.
Στην ομιλία του, ο ηθοποιός αναφέρει ότι η τυφλή υπακοή στην εξουσία δεν είναι απαραίτητα ηθική επιλογή. Η υπακοή είναι η βασική αιτία για τις εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές που σπαταλιούνται άδικα σε παράλογους πολέμους ανά τους αιώνες.
“Το κράτος δικαίου μεγιστοποιεί την αδικία. Το κράτος δικαίου είναι η αγάπη των ηγετών και η μάστιγα των ανθρώπων. Θα έπρεπε να το έχουμε ήδη καταλάβει αυτό. Θα έπρεπε να έχουμε αντισταθεί στη παράνομη εξουσία.”
Ο Damon τάσσεται υπέρ της πολιτικής ανυπακοής σε νόμους που δεν εξυπηρετούν το γενικότερο καλό ή που αντιβαίνουν στην ηθική. Αναφέρεται στις φυλακίσεις αλληλέγγυων που προσφέρουν φαγητό στους άστεγους ή στη δίωξη ανθρώπων για τη συλλογή βρόχινου νερού, που αποτελούν παράνομες ενέργειες στις ΗΠΑ.
“Μηνύουν ανθρώπους που καλλιεργούν λαχανικά στον κήπο τους ή γονείς που δίνουν λάδι θεραπευτικής κάνναβης στα άρρωστα παιδιά τους για να τα σώσουν από τον θάνατο. Θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτές τις αδικίες”.
“Δεν θα πρέπει κανείς να υπακούει στους ψεύτες και διεφθαρμένους ηγέτες που στέλνουν αθώους ανθρώπους σε ατελείωτους, αιματηρούς και παράλογους πολέμους, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τους εμπόρους όπλων, τους εργολάβους και τους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Θα πρέπει να σταματήσουμε τους πολέμους. Να μην πιστεύουμε ότι τιμούμε τους πεσόντες, όταν πέφτουμε στην παγίδα της εξύμνησης των πολέμων, στην οποία μας ρίχνουν οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης.








ΠΗΓΗ


















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις