Ερευνες για πιθανή χρηματοδότηση των Podemos από το Ιράν..



 
 
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΟΙ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ..
Έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς πως το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ισπανίας που έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη στις εκλογές του περασμένου μήνα έχει χρηματοδοτηθεί με παράνομα χρήματα από το ιρανικό καθεστώς, διεξάγει η αστυνομία της χώρας.Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος κατά των μέτρων λιτότητας χλεύασε τις κατηγορίες και δήλωσε πως θα είναι «ευτυχής» να βοηθήσει την αστυνομία μετά το δημοσίευμα πως έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «El Confidencial» οι Podemos φέρεται να έχουν λάβει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από εταιρείες μέσων ενημέρωσης που διοικούνται στην Ισπανία από το Ιρανό επιχειρηματία και ακαδημαϊκό Μαχμούντ Αλιζαντέθ Αζίμι.

Η «El Confidencial» ισχυρίστηκε ότι οι εν λόγω εταιρείες πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τους Podemos για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις τους. Και ότι τα χρήματα είχαν διοχετευθεί στην οργάνωση από το Ιράν μέσω τρίτων χωρών μεταξύ των οποίων Ντουμπάι και Μαλαισία.

Η Unidad de Delincuenci να Económica y Fiscal (UDEF), μονάδα διερεύνησης της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας που έχει διερευνήσει κι άλλες υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς, άρχισε έρευνες στις αρχές Δεκεμβρίου.
 Οι Podemos, που αγωνίστηκαν κατά των μέτρων λιτότητας, εξασφάλισαν το 21% των ψήφων στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να γίνουν η Τρίτη πολιτική δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Οι ισχυρισμοί επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ο Ιγκλέσιας, ο 36χρονος πρώην λέκτορας πολιτικών επιστημών, φιλοξενήθηκε στο «Fort Apache», ένα τηλεοπτικό talk show στο κανάλι Hispan, που χρηματοδοτείται από την ιρανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την El Confidencial, τα κεφάλαια απορροφήθηκαν από την ιρανική κυβέρνηση προς το κόμμα με το πρόσχημα της εργασίας του στο κανάλι μέσω φουσκωμένων τιμολογίων.

Όσον αφορά στην ισπανική νομοθεσία, είναι παράνομο τα πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν δωρεές από ξένες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, ο Ιγκλέσιας επέμεινε την Τρίτη πως τα οικονομικά των Podemos είναι καθαρά και διαφανή και πως οι λογαριασμοί του κόμματος έχουν ελεγχθεί. «Είμαστε ευτυχείς που η UDEF ερευνά το θέμα και βρισκόμαστε στη διάθεσή τους» δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη.
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις