Μόντε Κρίστο: Το πιο μυστηριώδες νησί της Μεσογείου





Ελάχιστοι γνωρίζουν πως το νησί Μόντε Κρίστο στα δυτικά της Ιταλίας αποτελεί το πιο μυστηριώδες μέρος της Μεσογείου…Το νησί του Monte Cristo είναι ένα από τα επτά νησιά που αποτελούν το αρχιπέλαγος της Τοσκάνης στο Τυρρηνικό Πέλαγος, περίπου 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ιταλίας.
Έχει έκταση 10.39 km2 και χαρακτηρίζεται από
απότομες ακτές. Πρόκειται για ηφαιστειακό νησί, ένα ακόμη παιδί της τεκτονικής των πλακών που διαμόρφωσε την μεσογειακή λεκάνη. Έχει ελαφρώς ελλειπτικό σχήμα και είναι τελείως ορεινό. Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από γρανοδιορίτη με μεγάλους κρυστάλλους ορθόκλαστου.
Το ακατοίκητο νησί που έγινε διάσημο από το πιω γνωστό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) »Κόμης του Μόντε Κρίστο», είναι τυλιγμένο με πολλά μυστήρια και θρύλους που το περιβάλλουν. Μέχρι πρόσφατα, το Monetcristo παρέμενε ένα απαγορευμένο μέρος στους τουρίστες μετά την κήρυξη του -πριν περίπου 40 χρόνια- ως ένα φυσικό καταφύγιο.
Σήμερα, μόνο χίλιοι τουρίστες επιτρέπεται να το επισκέπτονται κάθε χρόνο κάτω από ένα αυστηρά ελεγχόμενο σύστημα αδειών.
monte_1
Τα σπήλαια του Montecristo ήταν κάποτε το σπίτι σε διάφορους ερημίτες που ξέφυγαν από τους βανδάλους του Genseric τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ήταν αυτοί οι ερημίτες που ονόμασαν το νησί «Mons Christi», από το οποίο προέρχεται το σύγχρονο όνομα. Στις αρχές του 7ου αιώνα, ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Mamilian και ένα παρεκκλήσι χτίστηκε στην ίδια σπηλιά.Με τα χρόνια, οι δωρεές από διάφορες οικογένειες ευγενών έκαναν το μοναστήρι ισχυρό και πλούσιο.
Στο 1550, ο περιβόητος Τούρκος πειρατής Red Beard και ο διάδοχός του Dragut, κατέλαβαν το μοναστήρι του Montecristo για να δημιουργήσουν το ορμητήριο τους δίνοντας αφορμή για το μύθο με τον κρυμμένο θησαυρό στο νησί. Ο Dragut πιστεύεται ότι είχε συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο που τον είχε κρύψει μακριά σε μια κρυφή σπηλιά κάπου στο νησί.
monte_2
Κατά τη διάρκεια των αιώνων πολλοί προσπάθησαν να βρουν τους θησαυρούς του Dragut, αλλά καμία προσπάθεια δεν στέφθηκε ποτέ με επιτυχία. Ήταν αυτός ο θρύλος του κρυμμένου θησαυρού που ενέπνευσε τον Dumas να γράψει το περίφημο μυθιστόρημα του .Ο Dumas έφτασε στο νησί το 1842, με την βοήθεια ενός πλοίου που ανήκε στον ανιψιό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Εκείνος αμέσως ερωτεύτηκε το νησί και σκέφτηκε ότι ήταν ένα φανταστικό και μοναχικό μέρος.
Αποφάσισε να γράψει τον Κόμη Μόντε Κρίστο, όπου ο πρωταγωνιστής Edmond Dantes γίνεται φίλος με έναν συνάδελφο του κρατούμενο, ο οποίος του λέει ότι υπάρχει ένας ανεξάντλητος θησαυρός στο Montecristo. Ο Dantes δραπετεύει από τη φυλακή, βρίσκει το θησαυρό και αγοράζει ο ίδιος τον τίτλο του Κόμη του Montecristo. Έπειτα θα επιδιώξει να εκδικηθεί αυτούς που τον κατηγόρησαν.
Πριν από μερικά χρόνια, το Montecristo καταλήφθηκε από ορδές μαύρων αρουραίων που πιστεύεται ότι έχουν φθάσει στο νησί ως λαθρεπιβάτες σε πλοία, και πολλαπλασιάστηκαν φτάνοντας σε γιγαντιαίες διαστάσεις. Λόγω της αδυναμίας εύκολης προσέγγισης, το νησί βομβαρδίστηκε από τον αέρα με 26 τόνους δηλητήριο, τον Ιανουάριο του 2012, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα αυτόχθονα είδη άγριας ζωής και για την μόλυνση των νερών.
monte_3
Η προσπάθεια εξάλειψης των αρουραίων ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής, και το γεγονός αυτό λέγεται ότι θα επιτρέψει την επιστροφή διάφορων ειδών όπως το Hydrobates pelagicus ένα είδος που δεν έχει καταγραφεί στο νησί από το 1960.
Σχετικά με την συγγραφή του μυθιστορήματος λέγεται ότι ολοκληρώθηκε το 1844.Η ιστορία λαμβάνει χώρα κατά την ιστορική περίοδο 1815-1838, δηλαδή λίγο πριν την αρχή του Εκατονταετούς Πολέμου μέχρι και τη βασιλεία του Λουδοβίκου Φιλίππου της Γαλλίας.Το μυθιστόρημα, πέρα από την περιπέτεια του πρωταγωνιστή, περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες της ελπίδας, δικαιοσύνης, εκδίκησης, συγχώρεσης και ελέους.





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις