Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για τον Σνόουντεν: Ο ύποπτος ρόλος της Δανίας και το κρυμμένο αεροπλάνο





Ένα σχέδιο, το οποίο παρέμενε κρυφό έως τώρα, είχε εκπονήσει η αμερικανική κυβέρνηση, έπειτα από τις αποκαλύψεις που είχε κάνει ο Εντουαρντ Σνόουντεν, για τις παρακολουθήσεις της NSA.Ένα αμερικανικό αεροσκάφος είχε σταθμεύσει στην Κοπεγχάγη, με την έγκριση της κυβέρνησης της Δανίας, το 2013, περιμένοντας να παραλάβει
τον Σνόουντεν, σε περίπτωση που έφτανε στη συγκεκριμένη χώρα, ή αν εκδιδόταν.
Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ο Σεράν Πιτ είχε ρωτηθεί για το θέμα και την Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Δανίας και περιορίστηκε να απαντήσει πως η Κοπεγχάγη είχε δώσει άδεια σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος να σταθμεύσει στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Δανίας, χωρίς να εξηγήσει γιατί.
«Ο σκοπός της παρουσίας αυτού του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης ήταν, εξ όσων είχαμε αντιληφθεί, να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ, εάν εκδιδόταν από τη Ρωσία ή από κάποια άλλη χώρα», ανέφερε ο Πιντ στη διευκρινιστική επιστολή του προς τους κοινοβουλευτικούς.
Η πληροφορία, λόγω της φύσης της, ήταν φυσικά εμπιστευτική, αναφέρει ο υπουργός, αλλά επέλεξε να τη δημοσιοποιήσει λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν μετά την αρχική του απάντηση την Τετάρτη.
«Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι η Δανία είχε την πρόθεση να παραβιάσει την αρχή της μη επαναπροώθησης παρότι είχα ζητήσει άσυλο», σχολίασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί του καθεστώτος των προσφύγων, η αρχή της μη επαναπροώθησης απαγορεύει την απέλαση ενός «πρόσφυγα στα σύνορα περιοχών όπου η ζωή του ή η ελευθερία του απειλείται», για παράδειγμα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις