Όλος ο κόσμος μιλά για την εξέγερση των αγροτών

Όλος ο κόσμος μιλά για την εξέγερση των αγροτών


Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των αγροτών, τα επεισόδια που σημειώθηκαν χτες στην Αθήνα και η αμηχανία της Κυβέρνησης απέναντι στο τεράστιο κύμα αντιδράσεων κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πρωταγωνιστούν και σήμερα στα διεθνή μέσα, με πολλούς διεθνείς ειδησεογραφικούς ιστότοπους να αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα στα
παραπάνω θέματα.

Με το τίτλο «Επεισόδια με τους αγρότες στην Ελλάδα καθώς η ύφεση βαθαίνει», ο ιστότοπος news.sky.com συνδυάζει τις χθεσινές συγκρούσεις των διαδηλωτών στην Αθήνα με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία «συρρικνώθηκε» κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του έτους και 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Για τις σαρωτικές κινητοποιήσεις των αγροτών κάνει λόγο και ιστότοπος του aljazeera σήμερα, εστιάζοντας στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν εχθές. «Οι αγρότες είναι οργισμένοι για τα σχέδια της Κυβέρνηση να αυξήσει τις εισφορές τους στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του προβληματικού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας», αναφέρει το σχετικό άρθρο, επισημαίνοντας την άποψη των διαδηλωτών ότι τα νέα μέτρα «αποτελούν τον θάνατο των αγροτών και ειδικότερα της μικρής και μεσαίας τάξης του κλάδου».



Το θέμα των αγροτών απασχόλησε και τον βρετανικό Telegraph, που εστιάζει σε δημοσίευμά του στην απόπειρα των αγροτών να καταλάβουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα άγρια επεισόδια που ακολούθησαν. «Σχεδόν 800 αγρότες από το νησί της Κρήτης διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο, πετώντας ντομάτες, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε όταν η αστυνομία τους απέτρεψε από το να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του κτηρίου», αναφέρει το άρθρο, κάνοντας ειδική αναφορά στο «κυνήγι» των αγροτών που έτρεψαν σε φυγή τους άνδρες των ΜΑΤ με τις μαγκούρες τους.

«Οι κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού έχουν ενώσει μια ανομοιογενή ομάδα πολιτών, που περιλαμβάνει δικηγόρους, καλλιτέχνες, λογιστές, μηχανικούς, γιατρούς, ναυτικούς και εργάτες των καζίνο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών απασχολούν από εχθές τα ΜΜΕ πολλών διεθνών μέσων, με το Spiegel να προειδοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κίνδυνο, τους New York Times να μιλούν για επέλαση των αγροτών στην Αθήνα και το Russia Today να αναφέρει ότι «η οργή των Ελλήνων αγροτών κέρδισε»

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επισήμανε σε άρθρο του πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν γίνει βίαιες.  Το δημοσίευμα προσθέτει: «Τρακτέρ μπλοκάρουν τους δρόμους, οι αγρότες κυνηγούν τους αστυνομικούς με την γκλίτσα, οι διαμαρτυρίες ενάντια στις κοινωνικές περικοπές γίνονται βίαιες. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κίνδυνο».

Και η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρθηκε μέσα από την ιστοσελίδα της στα επεισόδια, τονίζοντας ότι σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ της αστυνομίας και αγροτών. Ο Guardian δημοσίευσε και πολλές φωτογραφίες από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή.

«H οργή των Ελλήνων αγροτών κέρδισε στην Αθήνα», γράφει στην ιστοσελίδα του το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο «7sur7».
Αγρότες από την Κρήτη προσπάθησαν σήμερα να καταλάβουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην φορολογική μεταρρύθμιση, ανέφερε το δημοσίευμα. Η αστυνομία δέχθηκε πέτρες, ντομάτες και σάπια τρόφιμα. Η κατάληψη της πρωτεύουσας θα διαρκέσει δύο ημέρες, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, επισήμανε το βελγικό δίκτυο.

Η γαλλική εφημερίδα La Croix με τίτλο της «Στην Αθήνα οι αγρότες κατά της φορολογικής μεταρρύθμισης», κατέγραψε τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Περίπου δύο χιλιάδες αγρότες άνοιξαν το «χορό» των διαδηλώσεων στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης για το φορολογικό που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας, έγραψε η γαλλική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, οι New York Times εξήγησαν σε δημοσίευμά τους ότι κατά των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού έχουν ταχθεί πολλές διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες, όπως δικηγόροι, καλλιτέχνες, μηχανικοί, οδοντίατροι και άλλοι εργαζόμενοι.
 
Το αραβικό δίκτυο Ahram από την άλλη, με φωτογραφία που απεικονίζει τους αγρότες να κρατούν γκλίτσες και να επιτίθενται σε διμοιρία των αστυνομικών, έγραψε για τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα εχθές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.







ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις