Άλλες 30.000 θέσεις φιλοξενίας εντός 20ημέρου προανήγγειλε η κυβέρνηση

lesbos-prosfuges-kai-metanastes-sto-limani-tis-mutilinis


Σε εντατικοποίηση της ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη, με τελικό σκοπό να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας προχωρά η κυβέρνηση.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Συνοντονιστικού για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης, όσοι βρίσκονται στην Ειδομένη θα ενημερώνονται ότι
υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στα οποία μπορούν να μεταφερθούν, ενώ θα τονίζεται ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και είναι αδιέξοδη η παραμονή τους εκεί.
Χαρακτηρίζοντας δυσάρεστη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον πρόχειρο καταυλισμό, εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διήμερο θα καταστεί δυνατό να μεταφερθούν άτομα που παραμένουν στην Ειδομένη σε υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας.
Ο κ. Κυρίτσης έκανε επίσης γνωστό ότι στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας εντός 20 ημερών.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση αναβαθμίζοντας σε Γενική Γραμματεία την υπηρεσία πρώτης υποδοχής.
Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη νομοσχέδιο για ζητήματα που απαιτούν νομικές ρυθμίσεις.
Ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα νησιά «τα θεωρούμε κλειστές δομές υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι στη διάθεση των αρχών, δεν υπάρχει η νοοτροπία κράτησης» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.
Σύσταση εποπτικού οργάνου
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κυρίτσης, η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης και όλες τις υπόλοιπες επιμέρους δομές.
Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Ταφύλλης.
Συζητήθηκε, επίσης, το σχέδιο για πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα στελεχώσει την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για τη διαδικασία επανεισδοχής και το σχέδιο εφαρμογής που αφορά την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις