Τούρκος υπουργός απαγγέλλει «Άπιστοι Έλληνες» στη Βουλή, ενώ ο Τσίπρας ήταν στη Σμύρνη




 Σάλο προκάλεσε στο τουρκικό Κοινοβούλιο η απαγγελία ποιήματος του Ναζιμ Χικμέτ με τίτλο «Άπιστοι Έλληνες» από τον υπουργό Οικονομικών, Νατζί Αμπάλ, κατά τη διάρκεια ψήφισης του προϋπολογισμού της χώρας.Την ίδια ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντιόταν στη Σμύρνη με τον Τούρκο ομόλογό
του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το απόσπασμα του ποιήματος που αναφέρθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο σε ελεύθερη απόδοση έλεγε:
«Εζάν (κάλεσμα για προσευχή μουσουλμάνων) ακούγεται/ Σταυροί αναγέρθηκαν στους άμβωνες/ η σημαία των ‘Άπιστων Ελλήνων ανυψώθηκε/ Τζαμιά σε κάθε τόπο/ Αν έτσι συμβαίνει, έλα αδερφέ μου/Πάντα χέρι χέρι/Ας ανατινάξουμε τις βόμβες/ Οι καμπάνες σιωπούν παντού».
Η απαγγελία του ποιήματος προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το Mignatiou οι αντιδράσεις μέσα στο τουρκικο κοινοβούλιο ήταν έντονες και πρώτος ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Ερτουγρούλ Κουρκτσού φώναξε: «Μα τί ποίημα είναι αυτό;».
Ακολούθησε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ λέγοντας πως ότι και να έγινε στο παρελθόν σε κανένα βουλευτή δεν αρμόζει να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση.
«Ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί κάνει κάτι τέτοιο και με ποιο σκοπό; Πραγματικά το ακούσαμε με ντροπή και λύπη. Τώρα ο Τσίπρας θα ρωτήσει τον Νταβούτογλου, και τί θα πει ο Νταβούτογλου; Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες ηλιθιότητες;»
Τέλος, ο βουλευτής του HDP Ιντρίς Μπαλούκεν είπε ότι καταδικάζει τις εκφράσεις μίσους του υπουργού λέγοντας ότι τις βρίσκει επικίνδυνες.
Μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να ανασκευάσει αναφέροντας: «Λυπάμαι πολύ. Δεν είναι ότι έχω αρνητικά αισθήματα για τον ελληνικό λαό. Το ποίημα αυτό είχε απαγγελθεί κάτω από ιστορικές συνθήκες».






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις