ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ! Αυτές είναι οι περικοπές στους στρατιωτικούς-αστυνομικους 1200 ευρώ η “οροφή” στις συντάξεις!

tetelestai 


“Μαύρα μαντάτα” για τους στρατιωτικούς και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Όλοι οι υπολογισμοί που γίνονται με βάση τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού “βγάζουν” αποτελέσματα τρομακτικά με απώλειες  εισοδημάτων που φθάνουν
 στο μεικτό ποσό μέχρι και το 40%  ενώ στο καθαρό ποσό κυμαίνονται για αρκετές κατηγορίες κοντά στο 20%!
 Όπως γράφει το  ΕΘΝΟΣ  “το τριετές πλέγμα προστασίας που απώλειες που θεσμοθετείται για όσους αποχωρήσουν την περίοδο 2016-201 8 μετριάζει τις απώλειες στο 10-15 για φέτος.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης που θα ισχύσει για τις στρατιωτικές συντάξεις όσων αποχωρήσουν από την ψήφιση του νόμου και μετά ενσωματώνει τις  μνημονιακές περικοπές απομειώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις περαιτέρω την παροχή Οι πιομεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θα αποχωρήσουν σε μεγαλους βαθμούς με υψηλές αποδοχές. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης οι μεικτές συντάξεις ακόμη και γι αυτούς που θα φύγουν με αποδοχές στα 1.800 ευρώ και 35ετίες δεν θα υπερβαίνουν  τα 1 200 ευρώ.
Σε ορισμένες περιυτώσεις το μεικτό ποσό με το νέο σύστημα υπολογισμού από το οποίο αφαιρείται η εισφορά για υγεία 6%  και ο φόρος υπολείπεται ακόμη και του καθαρού ποσού που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχοςμετά τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων. Σε αυτή την κατηγορία για παράδειγμα ανήκει ταγματαρχης που αποχωρεί με βαθμό Συνταγματαρχη με μέσες μηνιαίες αποδοχές από το 2002 στα 1. 855 ευρώ και 31 (συν  5 ) χρόνια ασφάλισης.
Σημαντικό ρόλο ατην ελεύθερη πτώση των νέων στρατιωτικών συντάξεων παίζει η αλλαγή της βάσης υπολογισμού Σήμερα λαμβάνεται κυρίως υπόψη ο μισθός και τα επιδόματα E.X.Y Επίδομα Ευθύνης και Επίδομα Ειδικών Συνθηκών του τελευταίου καταληκτικού διοικητικού και μισθολογικού βαθμού .
Με το νέο σχέδιο νόμου θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ασφαλιστέων αποδοχών από το 2002 και μετά με αποτέλεσμα να απομειώνεται η βάση υπολογισμού. Σε αυτό το ποσό θα εφαρμόζονται τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. “Από το 2002 έως και το 2016 ένας στρατιωτικός έχει κατά μέσο όρο οκτώ μισθολογικές προαγωγές και επτά αλλαγές στο χρονοεπίδομά του”, εξηγεί ο Γιάννης Αντωνιάδης οικονομολόγος εργατολόγος απόστρατος αξιωματικός Π.Ν προσθέτοντας πως ο βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού βάσει του οποίου υπολογίζονται όλοι οι βασικοί μισθοί των στρατιωτικών ήταν 650 ευρω το 2002 και 877 ευρώ το 2016 .Δηλαδή αύξηση σε βάθος 15ετίας 227 ευρώ.
Με το νέο Ασφαλιστικό δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Ασφαλισμένοι με θεμελιωμένα δικαιώματα πέραν ακόμη και της δεκαετίας εγκλωβίζονται και τιμωρούνται με χαμηλότερες συντάξεις εφόσον δεν προλάβουν να αποστρατευτούν πριν την ψήφιση του νόμου.
Δεδομένου πως ο νέος τρόπους υπολογιαμού οδηγεί σε μειώσεις όσους δεν σκοπεύουν να εξαντλήσουν τα 40 έτη παραμονής στο στράτευμα ή αποστρατευθούν πρόωρα παρατηρείται μεγαλος αριθμός αιτήσεων αποστρατειών από στελέχη με θεμελιωμένα δικαιώματα” παρατηρεί ο κ Αντωνιάδης .
Οποιος αποχωρήσει μετά την ψήφιση του νόμου εντός του 20 1 6 και η σύνταξή του με τον νέο τρόπο υπολογισμού είναι κατά 20 και πλέον μειωμένη από τον σημερινό τύπο θα παίρνει το μισό ως προσωπική διαφορά. Αντίστοιχα όσοι βγουν το 2017 θα πάρουν το 1/3 και όσοι βγουν το 2018 το 1/4 . Δηλαδή όποιος χάνει το 19% δεν θα παρει καμία προσωπική διαφορά.
Καταργείται η χορήγηση οικογενειακής παροχής Οσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου θα δικαιούνται μόνο το ενιαίο επίδομα τέκνων και το ειδικό επίδομα φιτέκνων και πολυτέκνων κατά περίπτωση Η ενιαία ρύθμιση που εισάγεται για εξαγορά πλασματικών χρόνων και του χρόνου που υπολογίζεται διπλάσιος ή τριπλάσιος ώστε να αναγνωριστεί ως συντάξιμη υπηρεσία επιφέρει τριπλασιασμό του κόστους εξαγοράς της μάχιμης πενταετίαςκαι των πλασματικών χρόνων για όσους έχουν καταταγεί μετά τις 30.9 1 990 και αποστρατεύονται μετά την ψήφιση του νόμου.
Με σημαντικό ψαλίδι κινδυνεύει το μέρισμα που εισπράττουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού Ναυτικού και Αεροπορίας .Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως η χορήγηση παροχών χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με αφορμή αυτή την αποστροφή και την εμμονή των δανειστών με την καταργηση των πόρων υπέρ τρίτων ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη που σήμερα χρηματοδοτούν τα ένατολα Μετοχικά επί των προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων Αν συμβεί αυτό τα χορηγούμενα μερίσματα τουλάχιστον σε Αεροπορία και Ναυτικό θα πρέπει να ψαλιδιστούν κατά περίπου 25 .Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αναμένεται να αντιμετωπίσει σχετικά μικρότερο πρόβλημα καθώς έχει στην ασφάλιση του μεγαλο μέρος των αστυνομικών Υπενθυμίζεται πως τα μερισματατων στρατιωτικών έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 40%.
Το γράφημα από το ΕΘΝΟΣ
syntaxeis






ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις