Η στοιχειωμένη ιστορία της τελευταίας σωσίβιας λέμβου του Τιτανικού

 


Το τεράστιο πλοίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό στις 23.40 την 14η Απριλίου του 1012. Ένα μήνα μετά βρέθηκε η τελευταία ξύλινη βάρκα του με τρία πτώματα μέσα της…Η βάρκα είχε παρασυρθεί 200 μίλια μακριά από το σημείο της βύθισης. Ένα από τα τρία πτώματα που βρεθήκαν μέσα φορούσε ακόμη το επίσημο σακάκι του από
το δείπνο της τελευταίας βραδιάς.
Για τον Τιτανικό ξέρουμε σχεδόν τα πάντα. Ξέρουμε το μήκος, το πλάτος του, την πολυτέλεια και τον πλούτο του, ξέρουμε που βυθίστηκε, ξέρουμε πως εάν είχε εντοπιστεί 30 δευτερόλεπτα νωρίτερα το παγόβουνο, θα μπορούσε να το αποφύγει.
Ξέρουμε ότι το 4ο από τα φουγάρα του ήταν διακοσμητικό και μόνο τα τρία ήταν λειτουργικά. Ξέρουμε φυσικά για την περίφημη μπάντα των μουσικών που προτίμησε να παίζει μουσική μέσα στο κρύο ενώ το πλοίο βυθιζόταν, για να κρατήσει συντροφιά μέχρι τέλους.
Και φυσικά ξέρουμε ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί όλοι οι επιβάτες εάν οι σωστικές λέμβοι, είχαν δοκιμαστεί, λειτουργούσαν οι τροχαλίες που τις κατέβασαν, και φυσικά αν πολλές από αυτές δεν έφευγαν άδειες…
titanic7
Μια από αυτές τις βάρκες, η στοιχειωμένη βάρκα, βρέθηκε έναν μήνα μετά από διερχόμενο πλοίο, το RMS Oceanic, στον Ατλαντικό 200 μίλια μακριά. Είχε παρασυρθεί από τα ρεύματα. Μέσα στην ξύλινη βάρκα βρέθηκαν 3 πτώματα σε πλήρη αποσύνθεση.
Το ένα από αυτά φορούσε το νυχτερινό του κοστούμι. Μέσα σε μια τσέπη υπήρχε και ένα χειρόγραφο καλοδιατηρημένο. Ήταν από την κοπέλα του που πριν λίγες ώρες είχε γίνει η αρραβωνιαστικιά του.
Όταν η βάρκα μισοβυθισμένη εντοπίστηκε, το πλήρωμα του Oceanic, έστειλε μια λέμβο να την τραβήξει.
titanic
Πιστεύεται ότι μέσα στη βάρκα υπήρχαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Μετά τη βύθιση και καθώς η βάρκα απομακρύνονταν κάποιοι από εκείνους βούτηξαν στη θάλασσα για να πλησιάσουν διερχόμενο πλοίο που είδαν τα φώτα του και νόμιζαν ότι τους είχε εντοπίσει. Πέθαναν όλοι στα παγωμένα νερά.
titanic
Ο άνθρωπος με το κοστούμι, ο Έντι Λίντελ εικάζεται ότι μόλις είχε ανακοινώσει τους αρραβώνες του με την Τόμσον Μπίτι, επάνω στο σκάφος λίγο πριν βυθιστεί. Η γυναίκα χάθηκε και εκείνη στα μαύρα νερά του Ατλαντικού. Ο Έντι πέθανε επάνω στην ξύλινη βάρκα. Η αγκράφα της ζώνης του έγραφε το όνομα της αρραβωνιαστικιάς του. Του την είχε κάνει δώρο.
titanic
Αφότου απέπλευσε από το Σαουθάμπτον την 10η Απριλίου 1912, ο Τιτανικός σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνσταουν στην Ιρλανδία προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες διάσχισης και περίπου 375 μίλια (600 km) νότια της Νέας Γης, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου.
titanic5
Η παταγώδης σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλάκες του κύτους του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς και διέρρηξε πέντε από τα δεκαέξι υδατοστεγή διαμερίσματα εκθέτοντας τα στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες και μερικά μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες.
titanic3
Ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών έμεινε στο πλοίο επειδή ακολουθήθηκε ένα πρωτόκολλο «πρώτα γυναίκες και παιδιά» από μερικούς αξιωματικούς που φόρτωναν τις βάρκες. Περίπου στις 2:20 π.μ. το πλοίο έσπασε και άρχισε να βυθίζεται με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Λίγο πριν περάσουν δύο ώρες αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε 705 επιζώντες.
titanic
Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 3.784 μέτρων. Από την ανακάλυψή του το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ο Τιτανικός έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις