Προωθούμε μετανάστες όχι στην Τουρκία αλλά από Λέσβο σε…Λέρο

metanastes_pn 


Συνολικά 159 μετανάστες και πρόσφυγες (120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο) γίνεται επιχείρηση να μεταφερθούν απόψε στη Λέρο προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα χοτ σποτ των δυο νησιών όπου συνολικά βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι
περισσότερα από 6000 άτομα.
Από τη Μυτιλήνη η αναχώρηση έχει προγραμματισθεί για τις 12 τα μεσάνυχτα ενώ η αναχώρηση από τη Χίο έγινε με 39 τελικά επιβαίνοντες και μετά από μια επιχείρηση που κατέληξε στην αναζήτηση 161 προσφύγων και μεταναστών που αποβιβάστηκαν από το πλοίο και διασκορπίστηκαν στα γύρω από το λιμάνι χωράφια. Συγκεκριμένα 200 μετανάστες και πρόσφυγες οδηγήθηκαν με λεωφορεία στο λιμάνι των Μεστών προκειμένου να αναχωρήσουν για τη Λέρο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ».
Για άγνωστους όμως λόγους η αναχώρηση καθυστέρησε ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά αλλοδαποί που δήλωσαν «αλληλέγγυοι» στους μετανάστες και στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και καλούσαν τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν από το πλοίο γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο από αυτούς τους αλλοδαπούς έχουν ήδη συλληφθεί και αύριο το πρωί οδηγούνται στον Εισαγγελέα. Τελικά οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο ενώ οι υπόλοιποι με πούλμαν μεταφέρθηκαν στην πόλη της Χίου και συγκεκριμένα στον καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα και στον υπαίθριο χώρο πλάι στο ΔΗΠΕΘΕ.
Ας σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην πόλη και όχι στο χοτ σποτ αφού οι κάτοικοι του γειτονικού στο χοτ σποτ χωριού Χαλκειός έκλεισαν το δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του Κέντρου και συνολικά για την παρουσία του Κέντρου και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.
Ο Αβραμόπουλος μιλά για “κινητά hotspot”
O επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκαινίασε σήμερα στην Κατάνη της Σικελίας την νέα έδρα της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex.
 Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση, επίσης, με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί και συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στο προσφυγικό.
 «Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.
 «Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ιταλία δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της. Η επιχειρησιακή δύναμης της Frontex είναι ένα απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης», συμπλήρωσε ο Έλληνας επίτροπος.
 Σε σχέση, επίσης, με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τον ρόλο της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέλησε να υπογραμμίσει:
«Περισσότεροι μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ιταλία και ακόμα περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλύτερα εξοπλισμένοι. Σε σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία. Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για την δημιουργία κινητών μονάδων hotspot δήλωσε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή και θεωρεί ότι πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή.
«Είναι σαφές ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της – συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς», ολοκλήρωσε ο επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση.
Άμεση ταυτοποίηση στα πλοία ζητά η Ιταλία
Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα προτείνει στις χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα ήδη από τη στιγμή που θα επιβιβάζονται στα πλοία που σπεύδουν να τους σώσουν, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών αυτών ήδη πριν φθάσουν στην ξηρά, δηλαδή στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής –ΚΕΠΥ, ή hotspots– τα οποία έχει ανοίξει η Ιταλία για τον σκοπό αυτό.
«Έτσι θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο Αλφάνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Κατάνη, στη Σικελία.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μετά τις δυσκολίες που είχαν υπάρξει το 2014, η διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων πλέον εφαρμόζεται «στο 100%».
Η Ιταλία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν προχωρά σε μια «διαλογή» μεταξύ εκείνων που έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, όπως είναι οι Σύροι ή οι Ερυθραίοι, και εκείνων που θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι έχει a priori συμφωνηθεί ότι επαναπατρίζονται.
Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, φθάνουν καθημερινά στις ιταλικές ακτές μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις