«Colpo Grosso» της Τουρκίας για διχοτόμηση του Αιγαίου - Την θέλει το ΝΑΤΟ, την αποδέχεται η Ελλάδα διά της απραξίας της

cv


Η τουρκική διπλωματία δουλεύει διαρκώς και γνωρίζει να ελίσσεται ανάμεσα στα σχέδια των μεγάλων, άσχετα αν τώρα βέβαια ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει «ξεφύγει», να το πούμε λαϊκά, παίζοντας με την φλόγα.
Η έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετά από πρόσκληση της
ελλαδικής κυβέρνησης, έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να προσπαθήσει να δημιουργήσει de facto καταστάσεις στο Αιγαίο, έχοντας ως απώτερο σκοπό την διχοτόμησή του, προκειμένου να τεθεί υπό τον επιχειρησιακό και οικονομικό έλεγχο της Άγκυρας, ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή ανατολικώς του 25ου μεσημβρινού.
Αυτό δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ που ανέκαθεν προσέβλεπαν σε συνδιαχείριση του Αιγαίου με αυτούς αφεντικά, όπως γίνεται στην Κύπρο (στα δύο το νησί).
Γι αυτό και οι προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες γίνονται με την ανοχή νατοϊκών πλοίων που επιχειρούν δήθεν στο Αιγαίο για να βοηθήσουν στο «προσφυγικό».
Τρεις μέρες τώρα οι Τούρκοι έχουν αποδυθεί σε πολυεπίπεδες κλιμακούμενες προκλήσεις. Εκτός από τις υπερπτήσεις σε ακριτικά νησιά, παραβιάζουν και τα εθνικά χωρικά ύδατα.
Κατά αυτόν τον τρόπο αμφισβητούν την μέση γραμμή οριοθετήσεως των συνόρων θέτοντας στην πράξη θέμα «γκρίζων ζωνών». Παραβιάζοντας δε, τον εθνικό εναέριο χώρο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ζώνη των δέκα μιλίων όλων των ελληνικών νησιών.
Παράλληλα, διεξάγοντας ασκήσεις στην μέση του Αιγαίου, χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως, αμφισβητούν την αρμοδιότητα της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να ελέγχει την ασφάλεια πτήσεων στο FIR Αθηνών.
Τα πλοία του ΝΑΤΟ, τα οποία δια των ηλεκτρονικών συσκευών τους, έχουν πλήρη εικόνα όλων των τεκταινομένων, αδιαφορούν προκλητικότατα. Έτσι «ευλογούν» την δημιουργία de facto καταστάσεων από πλευρά Τουρκίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι μεν σε επιφυλακή, αλλά άσκοπά καθώς οι Τούρκοι προκαλούν, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμούν, στην παρούσα φάση κλιμάκωση, παρά μονάχα δημιουργία τετελεσμένων μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟ. Δεν έχουν άλλωστε εντολή να το κάνουν.
Εν ολίγοις, η Ελλάδα απλά παρακολουθεί, ενώ απέτυχε να εκδοθεί έγγραφο επιχειρησιακών οδηγιών της Συμμαχίας που να αναγνωρίζει τα ελληνικά δίκαια. Αυτό και μόνον συνιστά αποτυχία εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Οι ελληνικές αντιδράσεις, κατά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, περιορίζονται σε ενέργειες ρουτίνας, χωρίς καν να δίδεται ευρεία δημοσιότητα στο σύνολο των προκλήσεων.
Ένα είναι το σίγουρο: Οι Τούρκοι δεν σταματούν, αν δεν τους σταματήσεις!







ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις