«Θερμό» αεροπορικό επεισόδιο Ρωσίας-Ισραήλ: Άνοιξαν πυρ τα ρωσικά Su-30 SM

su30smf-15 
 
 
Μετά την αερομαχία μεταξύ δύο Su-30 της RuAF με τέσσερα ισραηλινά F-16 που έλαβε χώρα πάνω από την ρωσική βάση του Hmeimim στην Συρία τα οποία ερχόντουσαν από την Μεσόγειο και πέταξαν πάνω από την Λαττάκεια έρχεται σήμερα ο ισραηλινός Τύπος να αποκαλύψει (χωρίς όμως ακριβείς τοποθεσίες και ημερομηνίες) ότι ήδη σε δύο περιπτώσεις ρωσικά μαχητικά έχουν ανοίξει πυρ κατά ισραηλινών μαχητικών χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν επλήγησαν από τα ρωσικά πυρά.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο διοικητής της ισραηλινής Αεροπορίας θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΑΜ και Ρώσους Επιτελείς προς συζήτηση αυτών των ατυχημάτων.
Η χθεσινή συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin έγινε υπό την «σκιά» αυτών των περιστατικών
Το θέμα αυτό το είχε θίξει και ο Ισραηλινός πρόεδρος Reuven Rivlin όταν επισκέφθηκε την Μόσχα στις 15 Μαρτίου αλλά ο Ρώοσος πρόεδρος Β.Πούτιν του είχε αναφέρει τότε ότι ήταν η πρώτη φορά που το άκουσε.
Μετά την συνάντηση των δύο προέδρων ένα ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε ένα ισραηλινό για «άγνωστους λόγους» όπως ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί. Η «συνάντηση» έλαβε χώρα στις ακτές τις Μεσογείου σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 10 TV.
Δε υπήρξε επαφή των δύο μαχητικών και το ισραηλινό συνέχισε την πτήση του.
«Ήρθα εδώ με μόνο σκοπό να ισχυροποιήσω την τον συντονισμό ασφαλείας μεταξύ μας ώστε να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, δυστυχήματα και αχρείαστες αντιπαραθέσεις» δήλωσε ο
Netanyahu κατά την τρίωρη συνάντησή του με τον Β.Πούτιν η οποία επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη Συρία και ειδικότερα στα σύνορα με το Ισραήλ.
Ο Β.Πούτιν είπε στον Netanyahu ότι είναι χαρούμενος ότι οι δύο χώρες έχουν συχνές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο και σημείωσε ότι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Μόσχας και Ιερουσαλήμ ήταν αναγκαία λόγω της περίπλοκης κατάστασης στην περιοχή.
«Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκε ότι ο αρχηγός της ισραηλινή Αερπορίας Amir Eshel και ο στρατιωτικός Γραμματέας μου στρατηγός Eliezer Toledano, θα έχουν μια ειδικής σημασίας συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΑΜ και αρκετούς από τους Επιτελεις του. Θα συζητήσουν λεπτομερώς και αποτελεσματικά τον συντονισμό μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών και άλλα ζητήματα που προσφάτως δημιουργήθηκαν» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Είναι σημαντικό αυτό γιατί πρέπει να διατηρηθεί η ελευθερία δράσης της IDF και της Αεροπορίας σε μέρη που είναι πολύ σημαντικά για την δική μας ασφάλεια και νομίζω ότι αυτό επετεύχθη»
Είναι σαφές ότι τα ισραηλινά μαχητικά πετούν πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο με σκοπό των βομβαρδισμό κάποιων συριακών θέσεων όπως έκανε η ισραηλινή Αεροπορία ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν με βάση τις επιταγές των ισραηλινών συμφερόντων επιδιώκοντας προφανώς να χτυπηθούν και μονάδες της Χεζμπολάχ που πολεμούν στην Συρία κατά των ισλαμιστών.
Η RuAF δεν το επιτρέπει αυτό απογειώνοντας αμέσως τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής Su-30 SM καθώς ακόμα και η Χεζμπολάχ είναι σύμμαχος στους ρωσικούς σχεδιασμούς στην Συρία.
Ένας ακόμα λόγος πάντως είναι ότι οι Ρώσοι δεν επιθυμούν οι Ισραηλινοί να «διαρρέουν» πληροφόρηση για τις θέσεις των μαχητικών τους και των επιθετικών ελικοπτέρων τους αλλά και για τις διεξαγόμενες επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών στην Συρία.
Οι Ισραηλινοί γενικώς δεν ακολουθούν αυτή την τακτική, όσες πληροφορίες μαζέυουν τις συγκεντρώνουν για ιδία χρήση, όμως μια «τυχαία διαρροή» μπορεί να καταλήξει σε επίσης «τυχαία πληροφόρηση» συνεργαζόμενων ισλαμιστικων οργανώσεων με την Δύση (από το ISIS και την Αλ Νούσρα μέχρι και την Jays-Al-Islam) με αποτέλεσμα να έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως και να αποφύγουν την όποια ρωσική αεροπορική επίθεση.
Ακόμα και οι θέσεις των συριακών στρατευμάτων, των μονάδων της Χεζμπολάχ, των Σιιτών Ιρακινών παραστρατιωτικών, των Ιρανών αλεξιπτωτιστών της 65ης Ταξιαρχίας και των Ρώσων Spetsnaz θα μπορούσαν να φανερωθούν σε πραγματικό χρόνο σε αυτούς που δεν πρέπει να το γνωρίζουν.
Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να υπαρχει ξένη παρουσία στον χώρο επιχειρήσεών τους.
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις