Πολιτική κρίση στην Τουρκία: Στις 22 «τελειώνει» ο Νταβούτογλου

Πολιτική κρίση στην Τουρκία: Στις 22 «τελειώνει» ο Νταβούτογλου 
 
 
Στις 22 Μαΐου φαίνεται ότι μπαίνει το πολιτικό τέλος του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον «Σουλτάνο του Βοσπόρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τότε ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του κυβερνώνοντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο οποίο κατά πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία.

Προηγήθηκε η διάρκειας 35 λεπτών συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται σε λίγα λεπτά να προχωρήσει σε δηλώσεις.


Τι σημαίνει το «τέλος» του Νταβούτογλου

Η αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν, του πραγματικού κυρίου της Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Οταν εξελέγη πρόεδρος, έπειτα από τρεις θητείες στην πρωθυπουργία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε διάδοχό του τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής πανεπιστημιακό Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμβουλό του και υπουργό Εξωτερικών, ποντάροντας στην ευπείθεια και υποταγή του.

Ωστόσο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που θεωρείται μετριοπαθής απέναντι στον επιθετικό αλλά πολύ δημοφιλή Ερντογάν, εξασφάλισε σιγά-σιγά μία θέση στην τουρκική πολιτική σκηνή, και διαπραγματευόμενος μία κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδήγησε στη χθεσινή σημαντική και ιστορικού χαρακτήρα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της προσωρινής κράτησης δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέτρο προς το οποίο εναντιώθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.

Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.

«Θα περιμένουμε να ωριμάσει το θέμα αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, που δεν κρύβει την ανυπομονησία του να εξασφαλίσει τις υπερεξουσίες που έχει βάλει στόχο.

«Αύριο το πρωί, η τουρκική πολιτική θα εισέλθει σε μία περίοδο όπου το προεδρικό σύστημα θα έχει ντε φάκτο εγκαθιδρυθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φουάτ Κεϊμάν, διευθυντής του Istanbul Policy Center.

Από την πλευρά της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet χαρακτηρίζει την ανάμειξη του Ερντογάν στις υποθέσεις της κυβέρνησης «επανάσταση στο σεράι», προσθέτοντας ότι ο Νταβούτογλου θα πληρώσει τον λογαριασμό της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης με τους Κούρδους και του πολέμου στη Συρία.

«Οποιο και να είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες επί της κυβερνήσεως», δήλωσε ο Οζγκούρ Αλτούγκ, οικονομολόγος της BGC στην Κωνσταντινούπολη.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις