Η τουρκική οικονομία έτοιμη να “βαρέσει κανόνι”; Δυσοίωνες προβλέψεις

turkey_5lira01_large 


Τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από τη Τουρκία κι έχουν να κάνουν με την οικονομία της γίνονται όλο και πυκνότερα.
Σύμφωνα με ανάλυση του πρκτορείου Reuters  τα κόκκινα δάνεια
αυξήθηκαν και τους 4 πρώτους μήνες του 2016 240 εταιρίες οδηγήθηκαν σε αναστολή πτώχευσης, ενώ πολλές άλλες πτώχευσαν.
Μόνο τον Ιανουάριο 379.000 άτομα έμειναν άνεργοι.
Η οικονομία που επί χρόνια αναπτυσσόταν με τραπεζικό δανεισμό και εσωτερική κατανάλωση, τώρα με την μη αποπληρωμή των δανείων και λόγω των αυξανόμενων πτωχεύσεων εκπέμπει σήμα συναγερμού.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Σύμφωνα μ΄ αυτές η
οικονομία της Τουρκίας θα υποχωρήσει 3,5% . Επισημαίνεται επίσης ότι θα υπάρξει “ελεύθερη πτώση” των εσόδων από το τουρισμό λόγω της τρομοκρατίας .
Βόμβα τα κόκκινα δάνεια
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πέρσι ήταν 2,8% φέτος στο πρώτο τετράμηνο του έτους έφτασε στο 3,3%. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτόν τον δείκτη αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου το ποσοστό έφτασε στο 4,4%.  Ο Φαχρετίν Γιαχσί Γενικός Διευθυντής της Albaraka Türk, δήλωσε πως περιμένει πως το ποσοστό αυτό θα γίνει 4,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Τουρκίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν τα 54,6 δις λίρες. Κάποιοι τραπεζικοί πιστεύουν πως αυτό το νούμερο ενδεχομένως ακόμη και να διπλασιαστεί. Ως αιτία για αυτό θεωρείται η εκ μέρους των τραπεζών πώληση του κακού τους χαρτοφυλακίου, αλλά και η επιμήκυνση που παρείχαν στα δάνεια  για να διατηρήσουν αυτά που είχαν να παίρνουν.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις