Η Ισπανία καταρρέει ταυτόχρονα με το Brexit και την Ελληνική κρίση!!!

 
Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit να απειλεί με άμεση διάλυση τον Ιούνιο, την Ελλάδα να βάζει σε νέα κρίση την ευρωζώνη και την Ισπανία, να αδυνατεί να συμφωνήσει για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα απέτρεπε τις πρόωρες εκλογές, καθώς τα τη Δευτέρα το βράδυ λήγει η διορία για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, αντ’ αυτού, βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση, με το κατακερματισμένο κοινοβούλιο να βρίσκεται ένα βήμα πριν τον ορισμό νέων εκλογών, πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου, ενώ η οικονομία της χώρας είναι υπό διάλυση και η ανεργία στα ύψη (δεύτερη μετά την Ελλάδα και σταθερά εδώ και επτά χρόνια άνω του 20-25%).


Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν ένα προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος της Δεξιάς, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, ενώ και οι Podemos συσπείρωσαν τους οπαδούς τους. Κατά συνέπεια μετά τις νέες εκλογές η ακυβερνησία πιθανότατα να συνεχιστεί με ότι συνεπάγεται για την οικονομία της Ευρωζώνης καθώς μιλάμε για την 4η μεγαλύτερη οικονομία της.
Οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι στη δημοσκόπηση με 20,3% (από το 22% των εκλογών) και οι Podemos τρίτοι με 18,1% (από 20,7%).
Στην τέταρτη θέση παραμένει το Ciudadanos, με 16,9%, παρουσιάζοντας άνοδο σε σύγκριση με το εκλογικό ποσοστό του (13,9%).
Μετά από μια πενταετή οικονομική ύφεση και την αποσάθρωση του πολιτικού σκηνικού λόγων καταγγελιών περί διαφθοράς, η πρώτη θητεία του δεξιού Ραχόι κατέληξε στο εκλογικό αδιέξοδο τον Δεκέμβριο με τέσσερα ανταγωνιστικά κόμματα να διεκδικούν το μέλλον της χώρας, χωρίς να είναι δυνατός ένας συμβιβασμός.
Η επόμενη φάση θα είναι μια δοκιμασία της ικανότητας κάθε αρχηγού να κρατήσει την προτίμηση των ψηφοφόρους του κόμματός του.
«Οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν απαραίτητοι. Μας έδωσαν ένα στιγμιότυπο της μετάβασης που συμβαίνει στην Ισπανία», δήλωσε ο Αντόνιο Μπαρόσο, πολιτικός αναλυτής στην Teneo Intelligence στο Λονδίνο. «Αλλά η επόμενη εκλογή είναι πιο σημαντική», πρόσθεσε.
Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συνδυαστούν με ένα πιθανό Brexit και σίγουρα αν συμπέσει κι ένα Grexit.
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις