Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έξι χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της Marfin

Έξι χρόνια από την ΤΡΑΓΩΔΙΑ της Marfin που έκοψε το νήμα της ζωής τριών ανθρώπων 
 
 
5 Μαΐου του 2010. Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια το κέντρο της Αθήνας είχε κατακλυσθεί από χιλιάδες διαδηλωτές που μετείχαν στη μεγάλη πορεία κατά του πρώτου Μνημονίου, το οποίο και είχε αναγγελθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο κέντρο, επισκιάστηκαν από μια ανείπωτη τραγωδία, η οποία έχει χαραχθεί στην μνήμη όλων μας.

υυρτη.jpg

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα άρχισαν στην οδό Σταδίου 23, όταν κουκουλοφόροι έσπασαν το τζάμι στη Marfin Bank κι ύστερα πέταξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες. Μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν οκτώ εργαζόμενοι εκ των οποίων ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τους καπνούς. Οι περισσότεροι βγήκαν σώοι, με μερικούς εξ αυτών να έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Δεν είχαν όμως όλοι την ίδια τύχη. Δυστυχώς, τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις! Ήταν η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, η 32χρονη και εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου και 36χρονος ο Επαμεινώνδας Τσακάλης.

τθκετθκετκθτκ.jpg
ρυθκρθκτεθκ.jpg

Από τις μετέπειτα αφηγήσεις και μαρτυρίες κατά τη διεξαγωγή της δίκης, ήρθαν στο φως τραγικές πτυχές από το δράμα των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη φλεγόμενη τράπεζα. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονταν από τον καπνό, μιας και η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή.

Ανάμεσα σε ουρλιαχτά πανικού, οι εργαζόμενοι έψαχναν απεγνωσμένα να διασωθούν πηδώντας από τα μπαλκόνια στο κενό!
Η πυροσβεστική εντόπισε στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη, στον δεύτερο όροφο την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια ενώ η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κυοφορούσε, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα, όπου προσπάθησε να φτάσει για να σωθεί.

ςρτητρηςτη.jpg

Στον δρόμο προς τη δικαιοσύνη

Μετά από τέσσερις αναβολές, οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο των θυμάτων της Marfin. Κατηγορούμενοι είναι δύο νεαροί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.

Ο ένας, 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, φέρεται μαζί με άλλους δύο άγνωστους, να επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, ενώ ο 34χρονος συγκατηγορούμενός του στη δικογραφία φέρεται να εμπλέκεται και στην επίθεση στον «Ιανό», στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες.

Σημειώνεται ότι, οι δύο κατηγορούμενοι, μετά την απολογία τους στους ανακριτές, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα).

τυξευτξςευξ.jpg

Η τραγωδία στην Marfin προκάλεσε δύο δίκες. Στην πρώτη βρέθηκαν κατηγορούμενοι, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τον Απρίλιο του 2013, τέσσερα στελέχη της τράπεζας, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους τρεις (τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου και τη διευθύντρια του καταστήματος), κυρίως για παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας.

Η δίκη, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου πήρε αναβολή για τις 16 Ιανουαρίου 2016, καθώς βασικοί μάρτυρες απουσίαζαν.

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της «μαύρης» επετείου, συνάδελφοι και συγγενείς των θυμάτων, αναμένεται να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο της τραγωδίας, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους.

φυθλκθκκθτκ.jpg 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις