Ο τρόμος επέστρεψε στην Πόλη: 36 νεκροί στο μακελειό στο αεροδρόμιο


Και 147 τραυματίες - Τρεις οι βομβιστές, έφτασαν στο Ατατούρκ με ταξί - Ευθύνες στη Δύση από Ερντογάν, βλέπουν «Ισλαμικό Κράτος» πίσω από την επίθεση - Φόβοι ότι οι νεκροί θα
ξεπεράσουν τους 50 ...


  Τον όλεθρο και το θάνατο σκόρπισαν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που συγκλόνισαν το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Τρίτης.

  Η τρομοκρατική επίθεση έγινε από τρεις καμικάζι αυτοκτονίας, οπλισμένους με καλάσνικοφ και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο επίσημος απολογισμός είναι 33 νεκροί (36 μαζί με τους δράστες) και 147 τραυματίες. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι πως τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 50.

  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί και οι επιθέσεις έγιναν στην αίθουσα αναχωρήσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και σε πάρκινγκ.

Πτώματα και τραυματίες παντού. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 50


Διασώστες δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες στο αεροδρόμιο Ατατούρκ


Μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο



Αλλος ένας τραυματίας μεταφέρεται στο νοσοκομείο



Οικογένειες με παιδιά ήταν τη στιγμή των επιθέσεων στο αεροδρόμιο


Ο φόβος και το τρόμος επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη και τους κατοίκους της


Απλοί πολίτες έζησαν τον τρόμο και το θάνατο στην Πόλη

  Τουλάχιστον ένας από τους βομβιστές πριν ανατιναχτεί, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς το πλήθος, όπως μεταδίδει η Χουριέτ.

  Ο τρίτος βομβιστής σκοτώθηκε από αστυνομικό. Στο βίντεο από τις κάμερες του αεροδρομίου φαίνεται ο δράστης, με το όπλο στα χέρια, να στοχεύει πολίτες που τρέχουν να σωθούν λίγο πριν ένας αστυνομικός τον πυροβολήσει και πέσει νεκρός.

  Οι εικόνες που ακολούθησαν μετά την πρώτη έκρηξη ήταν σκηνές απόλυτου χάους. Πτώματα και τραυματίες παντού. Σειρήνες ασθενοφόρων και ουρλιαχτά τρόμου. Ακολουθεί η δεύτερη έκρηξη η οποία έχει καταγραφεί σε video από πολίτη που βρισκόταν στο αεροδρόμιο τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης.
Το αεροδρόμιο Ατατούρκ ήταν ένα από τα πιο ασφαλή του κόσμου


Εκατοντάδες άνθρωποι βρισκόντουσαν στο αεροδρόμιο λίγη ώρα πριν το μακελειό


  Η επίθεση είναι παρόμοια με εκείνη στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου Οπως και στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ των Βρυξελλών έτσι και στο Ατατούρκ, οι δράστες πιστεύεται ότι έφτασαν στο σημείο της επίθεσης με ταξί. Προσπάθησαν να περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου αλλά όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, άρχισαν να πυροβολούν. Δυο από τους δράστες πυροδότησαν τα εκρηκτικά στην είσοδο μετά την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς κι ένας τρίτος στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

  Ευθύνες στη Δύση έριξε ο Ταγίπ Ερντογάν Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

  «Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

  Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

  Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

  Σημειώνεται ότι ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έως τις οκτώ το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις ακυρώνονται μέχρι τις 03.00 το πρωί.

  Μπιναλί Γιλντιρίμ: Οι ενδείξεις δείχνουν Ισλαμικό Κράτος Κατά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκαν 36 άτομα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σημείωσε πως εκτός από τους 36 νεκρούς, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

  Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος». «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ». Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.
Δεκάδες ασθενοφόρα έφτασαν άμεσα στο αεροδρόμιο για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία


Σκηνές απόλυτου χάους και πανικού επικράτησαν αμέσως μετά τις επιθέσεις


Το Ισλαμικό Κράτος βλέπουν πίσω από τις επιθέσεις οι Τούρκοι αξιωματούχοι


Ασθενοφόρα φτάνουν στο αεροδρόμιο


  Τούρκοι υπήκοοι τα περισσότερα θύματα Οι περισσότεροι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ήταν Τούρκοι υπήκοοι αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων, είπε αξιωματούχος σήμερα. Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να δώσει άμεσα περαιτέρω λεπτομέρειες για τις υπηκοότητες των νεκρών και των τραυματιών.

  Εντονη καταδίκη από τον Λευκό Οίκο Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει «με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο» την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

  Επανέρχονται οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά από επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας εκεί.








ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις