ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ........!!!!!!!!!!

 
 
 
Σε οικονομικό αδιέξοδο οδήγησαν επί σειρά ετών οι δανειστές με τα τρια μέχρι αυτή την στιγμή μνημόνια αφού τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα και φόρους συνολικού ύψους 74,7 δισ. ευρώ από 2010 μέχρι τα προσφάτως συμφωνηθέντα από τα οποία τα 53 δισ.ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές!
 
Δηλαδή υπό τις «ευλογίες» των δανειστών δημιουργήθηκε μια πελώρια «τρύπα στο νερό» με μηδενικά απτά αποτελέσματα πλην του ότι καταστράφηκε ολοσχερώς η ελληνική οικονομία και μόνο ένα μεγάλο (πολύ μεγάλο) θαύμα θα μπορέσει να την κάνει να «αναστηθεί».
 
Δηλαδή επιβλήθηκαν φόροι οι οποίοι δεν απέδωσαν τίποτα στα ταμεία του Δημοσίου, προκάλεσαν αντίθετ κατάρρευση των νοικοκυριών και της ελληνικής οικονομίας και δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο κακών που κανείς δεν έχει το θάρος να τον «σπάσει».
 
Η μεσαία τάξη αφανίστηκε και αυτό γίνεται κατανοητό από το γεγονός ότι από τα 35 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογούμενων στα τέλη του 2009 έφθασαν τα 87,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016. 
 
Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημένει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους αλλά και ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί καθώς αυτό το έκανε πάντα από την ελληνική μεσαία τάξη.
 
Τα περισσότερα από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν πεθάνει ή απλά δεν έχουν τίποτα στο όνομά τους που να έχει μια δεδομένη αξία. 
 
Το χρέος των ΔΕΚΟ έχει πάει στα ουράνια καθώς όλοι δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς ενώ τα χρέη συνεχίζουν να διογκώνονται, λόγω αδυναμίας των φορολογούμενων να πληρώσουν του φόρους.
 
Φυσικά και το νέο μνημόνιο αποτελείται από το ίδιο μείγμα φορομπηχτικής πολιτικής για να αποφεχθεί η μείωση του κράτους. Μεγάλο κράτος σημαίνει περισσότεροι υπάλληλοι και άρα περισσότεροι εν δυνάμει σίγουροι ψηφοφόροι.
 
Όμως το δράμα με τα ληξιπρόθεσμα δεν σταματάει εδώ καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν στα 95 δισ. ευρώ. 
 
Ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών χρεών φτάνει το 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Οι νέοι έμεσοι φόροι θα επιδεινώσουν κατά πολύ την κατάσταση.
 
Οι Έλληνες δεν θέλουν πλέον να ξοδεύουν ούτε ευρώ και αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι.
 
Τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν νέα ανησυχητική κτάρρευση καθώς επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους
 
Από τους 136.920 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μόλις 59.058 οφειλέτες συνεχίζουν σε αυτή. Οι υπόλοιποι 54.700 βρίσκονται πλέον εκτός ρύθμισης και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των αναγκαστικών μέτρων, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Από τα 3,9 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκαν τα 3,1 δισ. ευρώ «απορρυθμίστηκαν», δηλαδή για άλλη μια φορά έγινε μια «τρύπα στο νερό».
 
Πως θα σωθεί η χώρα από αυτή την κατάσταση;
 
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα capital controls. Πέθαναν τις επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να κάνουν εισαγωγές.
 
Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα επιλεχθούν απ' το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, κάτι που θα οδηγήσει στην πλήρη άρση των capital controls και τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης ακόμα και από το φθινόπωρο δήλωσε σήμερα ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ε.Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι επιτέλους ανοίγει ο δρόμος για τους επενδυτές.
 
Κατέστησε δε σαφές ότι το Grexit θα αποσυρθεί ως σενάριο μόλις δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το ελληνικό χρέος.
 
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι περιορισμοί στα capital control άρονται και ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για πλήρη κατάργηση των περιοριστών μέτρων. «Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο», είπε σχετικά.
 
«Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μπορεί να δρομολογηθεί μετά την αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο», δήλωσε.
 
«Απ' τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών.
 
«Τρεις είναι οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιπαρέλθει το οικονομικό κόστος απ' τη δημοσιονομική προσαρμογή: Το QE, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μία γενική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
 
Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο, εάν ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε μία βελτίωση του οικονομικού κλίματος», κατέληξε.
 
Ωραία όλα αυτά αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Για να ανανήψει κάποιος θα πρέπει να υπάρχει ακόμα ζωή στην καρδιά του, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι υπάρχει ακόμα κάποιο σημάδι ζωτικότητας στην ελληνική οικονομία. 
 
Όπως έλεγε και η κωμωδία του Γ.Σέξπιρ «πολύ κακό για το τίποτα»
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις