«Έφυγε» ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι




Ο θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Αλι, άφησε την τελευταία του πνοή στα 74 του χρόνια. Μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του αθλητισμού, εισήχθη στο νοσοκομείο εξαιτίας αναπνευστικού προβλήματος τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν
κατάφερε να κερδίσει αυτή τη «μάχη». Ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του Μπομπ Γκούνελ, ανακοίνωσε τα άσχημα νέα, ότι ο Αλι «έφυγε» από τη ζωή.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έπασχε από Πάρκινσον από το 1984.
Πηγή κοντά στην οικογένειά του είχε δηλώσει χθες βράδυ πως η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και πως ήταν θέμα ωρών να αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ. Το αμερικανικό δίκτυο NBC NEWS μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Αλι, ενός από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Το προφίλ του

Ο Κάσιους Κλέι γεννήθηκε στο Λούισβιλ της πολιτείας του Κεντάκι στο νότο των ΗΠΑ. Ο πατέρας του, Κάσιους Μάρσελους Κλέι ο πρεσβύτερος, συντηρούσε την οικογένειά του εργαζόμενος ως σχεδιαστής πινακίδων και η μητέρα του, Οντέσα Γκρέιντι Κλέι, εργαζόταν ως οικιακή βοηθός. Η ενασχόλησή του με την πυγμαχία ξεκίνησε όταν ήταν στην ηλικία των δώδεκα ετών, αρχικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, στην κατηγορία των 87.5 κιλών, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην πυγμαχία.

Από τότε ακολούθησαν πολλές επιτυχίες με τον Άλι να σταματά το 1981. Δυο χρόνια αργότερα, διαγνώστηκε με τη νόσο πάρκινσον. Αξίζει να σημειώσουμε πως το 1964, ο Άλι ασπάστηκε το Ισλάμ αλλάζοντας το όνομα του από Κάσιους Μάρσελους Κλέι τζούνιορ, σε Μοχάμεντ Άλι.

Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960.

Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Όπως σημειώνει η wikipedia, μέσα από τον συχνά προκλητικό, αλαζονικό και αυθάδη χαρακτήρα του απέναντι στους αντιπάλους του, απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά δεδομένα των αγώνων πυγμαχίας, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας.

Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου». Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή. Το 1983 διαγνώστηκε με Πάρκινσον. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.

Πατέρας εννέα παιδιών, ζούσε με την τέταρτη σύζυγό του, στο Σκότσντειλ της Αριζόνα.

 Hard work: Ali (above in 1970) won the World Heavyweight Championship three times over the course of his career, a record that still standsBrutal: Ali stands over fallen challenger Sonny Liston, shouting and gesturing shortly after dropping Liston in a 1965 fight















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις