Άμεσα έπιασαν οι εκβιασμοί της Τουρκίας και η ΕΕ αποφάσισε επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ.ευρώ για το προσφυγικό!

euromoney 
 
 
ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΜΗΝ ΤΟΥΣ «ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ» ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Η ΑΓΚΥΡΑ
Δεν πέρασε ούτε λίγη ώρα από τους εκβιασμούς της Τουρκίας για το προσφυγικό και η ΕΕ ενέκρινε κι άλλη χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες υιοθετώντας ένα έκτακτο μέτρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.
Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους Σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής, και το τρίτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, με τη σημερινή έγκριση της χρηματοδότησης, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. από τα 3 δισ. στα οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία. «Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.
Εξάλλου, κληθείσα να σχολιάσει το νέο πογκρόμ του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν, κατά των μέσων ενημέρωσης, η εκπρόσωπος Τύπου αρμόδια για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εξέφρασε την «ανησυχία» της Επιτροπής για τις συλλήψεις και το κλείσιμο των ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ» και πως η Τουρκία «ως υποψήφια προς ένταξη χώρα θα πρέπει να ακολουθεί τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα» και σε αυτόν τον τομέα. Πρόσθεσε, δε, τη σημασία του πλήρους σεβασμού του δικαιώματος σε δίκαια δίκη.
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις