Το Ιρλανδικό «θαύμα». Ανάπτυξη 26,3% στην χώρα που βγήκε από τα μνημόνια


k6



Η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα μία τεράστια αναθεώρηση στους εθνικούς λογαριασμούς της, από την οποία προκύπτει ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πέρυσι κατά 26,3% και όχι 7,8%, όπως
είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Η μεγάλη αυτή αναθεώρηση οδήγησε σε αντίστοιχη αναθεώρηση προς τα κάτω του χρέους της Ιρλανδίας (ως ποσοστό στο ΑΕΠ), το οποίο μειώθηκε ελαφρά κάτω από το 80% του ΑΕΠ από το 93,8% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Η αύξηση του αριθμού των ξένων επιχειρήσεων που μεταφέρουν την έδρα τους στην Ιρλανδία για φορολογικούς σκοπούς (corporate inversions), ήταν μεταξύ των κύριων λόγων αυτής της αναθεώρησης, ανέφερε η ιρλανδική στατιστική υπηρεσία.
Οι μεταφορές έδρας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν τον φόρο που πληρώνουν για τα κέρδη τους (σ.σ.: η Ιρλανδία έχει πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή κερδών), ενώ οι βασικές δραστηριότητες και η διοίκησή τους παραμένουν εκεί που ήταν η αρχική έδρα τους.
Επίσης, ότι ο τομέας της βιομηχανίας αυξήθηκε 87,3%, ενώ οι άλλοι βασικοί τομείς σημείωσαν ετήσιες αυξήσεις από 5,7% έως 10,4%.






ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις