29 ΙΟΥΛΙΟΥ............

 


Ο τρόμος που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές έχει συγκεκριμένη φράση. «Monte dei Paschi di Siena».
Στις 29 Ιουλίου θα γίνουν τα stress Test των ιταλικών τραπεζών και η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου η Monte dei Paschi di Siena δεν πρόκειται να τα περάσει, με αποτέλεσμα
να απαιτηθούν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Οι αγορές μάλιστα αποκαλούν την  Monte dei Paschi di Siena «πυροκροτητή» που θα προκαλέσει σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. 

Oι Ιταλοί προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πράγματα λέγοντας ότι δεν θα προκύψουν ποτέ τέτοια νούμερα από τα strees test και ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση με οικονομολόγο, ο οποίος με τίποτα δεν θα ήθελε να επιβεβαιωθεί στις προβλέψεις του, καθώς η τράπεζά του, η Deutschebank, ακολουθεί αμέσως μετά.

Γιατί αυτό; Η γερμανική τράπεζα τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν, μαζί με την ΕΕ, και η μόνη λύση είναι ένα σχέδιο διάσωσης 150 δισεκατομμυρίων ευρώ  για να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.

Εάν καταρρεύσουν οι ιταλικές τράπεζες, ή έστω μία και ακολουθήσει με τη μέθοδο ντόμινο όλο το ιταλικό σύστημα, τότε η γερμανική τράπεζα δε θα αντέξει τους κλυδωνισμούς.

Η Deutsche bank αναφέρεται σε δύο πράγματα όταν κάνει εκτιμήσεις ως προς τις ιταλικές τράπεζες.
Στα 150 δισεκ με bail out και στο πάγωμα του bail in, το περιβόητο BRRD.

Η Deutsche bank έχει κεφαλαιακό πρόβλημα και ζητάει bail out δηλαδή οι ανακεφαλαιοποιήσεις να πραγματοποιούνται με κρατικά κεφάλαια και όχι μέσω της οδηγίας BRRD και Bail in

Η Γερμανική κυβέρνηση αντίθετα υποστηρίζει ένθερμα το bail in την εμπλοκή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέτοχοι, ομολογιούχοι και στο τέλος καταθέτες) και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα η Deutsche bank υποστηρίζει το bail out δηλαδή την κρατική βοήθεια. 

Για πρώτη φορά λοιπόν η γερμανική τράπεζα είναι έκθετη καθώς δεν έχει πλέον το ελληνικό «πρόβλημα» να την κρύβει αλλά και η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να την καλύψει.

Αυτό σημαίνει πως η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, κάτι που θα απαιτήσει τεράστια κεφάλαια. Το γερμανικό κράτος δε θα τα δώσει. Θα κληθούν οι μέτοχοι, ομολογιούχοι ακόμα και καταθέτες της τράπεζας. 

Μπορείτε όμως να φανταστείτε τι έχει να γίνει. Όλα αυτά από μία μικρότερη, ιταλική τράπεζα στις 29 Ιουλίου….






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις