Aστυνομικοί επιβραβεύθηκαν με μετάθεση τρεις μέρες μετά τον έλεγχο σε πεντάστερο ξενοδοχείο



Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τη σκοπιμότητα της αιφνίδιας απόσπασης δύο αστυνομικών που ερευνούσαν σειρά καταγγελιών για παράνομες οικοδομικές εργασίες ανέγερσης πολυτελούς ξενοδοχείου
στη Μύκονο.

Το ακίνητο φέρεται να ανήκει σε γνωστή επιχειρηματική οικογένεια του νησιού, μέλη της οποίας σχετίζονται και με γνωστά καταστήματα εστίασης.

Οι μετακινήσεις των ενστόλων ήρθαν, κατά... διαβολική σύμπτωση, τρεις μέρες μετά τον επεισοδιακό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην οικοδομή, κατόπιν έγγραφων καταγγελιών προς την αστυνομική υπηρεσία. Η έρευνα κατέληξε σε πεζή καταδίωξη των εργατών, οι οποίοι στη θέα του περιπολικού τράπηκαν σε φυγή, και σε διένεξη με τον γιο του «πατριάρχη» της οικογενείας που... διαφώνησε με τους χειρισμούς των αστυνομικών.

Στο «παζλ» της περίεργης αυτής υπόθεσης έρχεται να προστεθεί και η μετάθεση αξιωματικού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί «persona non grata» για την πλειονότητα των καταστηματαρχών της Μυκόνου, λόγω της προσήλωσής του στην επιβολή προστίμων και τη βεβαίωση παρανομιών.


Μολονότι η μετάθεση του αξιωματικού έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μετακινήσεων, οι αποσπάσεις των δύο αστυνομικών έγιναν ξαφνικά, χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι ίδιοι ή να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Η απόσπαση συγκεκριμένου αστυνομικού, πατέρα ενός ανήλικου τέκνου, χωρίς προηγουμένως να έχουν ερωτηθεί εάν επιθυμούν έτεροι συνάδελφοι, εγείρει εύλογα ερωτήματα για την απόφαση αυτή, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων.Η απόσπαση συγκεκριμένου αστυνομικού, πατέρα ενός ανήλικου τέκνου, χωρίς προηγουμένως να έχουν ερωτηθεί εάν επιθυμούν έτεροι συνάδελφοι, εγείρει εύλογα ερωτήματα για την απόφαση αυτή, αναφέρει σε ανακ

Για «επιλεκτική επιλογή συγκεκριμένων αστυνομικών» και «άμεση διαταγή για απόσπαση, που προκαλεί εύλογα ερωτήματα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, η οποία κατήγγειλε τις αιφνιδιαστικές αποσπάσεις. Ο ένας αστυνομικός, πατέρας ανήλικου παιδιού 11 μηνών, μετακινείται από το ΑΤ Μυκόνου στην Ανδρο, με το αιτιολογικό της αντιμετώπισης υπηρεσιακών αναγκών. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός επιλέχθηκε χωρίς να έχει ερωτηθεί πρώτα ο ίδιος ή άλλοι συνάδελφοί του, που ενδεχομένως να επιθυμούσαν την απόσπαση. Παράλληλα, η μετακίνηση θα κοστίσει επιπλέον 15.000 ευρώ στο Δημόσιο, τη στιγμή που το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στέλνει αδαπάνως προσωπικό προς ενίσχυση των υπηρεσιών στα νησιά.

«Μας οδηγεί σε σκέψεις και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των αποφάσεων αυτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και στον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Νοτίου Αιγαίου.

Αποδυνάμωση σε κρίσιμη περίοδο

Οι αποσπάσεις των αστυνομικών, πέραν του γεγονότος ότι ήρθαν ξαφνικά και διαταράσσουν το ομαλό κλίμα στο ΑΤ Μυκόνου, αποδυναμώνουν την υπηρεσία ενός νησιού που σαφώς έχει μεγαλύτερες ανάγκες αστυνόμευσης από την Ανδρο, λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών που δέχεται κατά τους θερινούς μήνες. «Στην κρισιμότερη περίοδο, μία νευραλγική υπηρεσία στερείται δύο έμπειρα στελέχη από τη μάχιμη αστυνόμευση μιας πολύπαθης τουριστικής περιοχής» καταλήγει η επιστολή της συνδικαλιστικής ένωσης που ζητά την άμεση ανάκληση των αποσπάσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι μετακινήσεις των αστυνομικών ήρθαν μεσούσης μιας προανακριτικής διαδικασίας που αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών για παράνομες οικοδομικές εργασίες σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι η υπόθεση του ξενοδόχου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Νησί των Ανέμων.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι για τις παράνομες οικοδομικές εργασίες έχουν υποβληθεί δικογραφίες στην Εισαγγελία Σύρου, η οποία έχει γίνει αποδέκτης και δεκάδων επώνυμων καταγγελιών, με την αρμόδια εισαγγελέα να έχει σχηματίσει ογκωδέστατο φάκελο.

Στο κέντρο της υπόθεσης βρίσκονται δύο οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν τα έτη 2014 και 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ένας ιδιώτης που θιγόταν άμεσα κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές ότι οι άδειες ήταν παράνομες και είχαν εκδοθεί κατά παράβαση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών διατάξεων. Προσέφυγε στην Ελληνική Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε, με τα δικαστήρια να αποφασίζουν το 2016 την αναστολή της ισχύος των εν λόγω οικοδομικών αδειών.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η απόφαση είχε κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Μυκόνου, με τον προϊστάμενο να προχωρά αρχικά σε «διακοπή των οικοδομικών εργασιών». Ομως οι ιδιοκτήτες των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τις εργασίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αρμόδια αρχή για την επίβλεψη της τήρησης της «διακοπής οικοδομικών εργασιών» είναι η αστυνομία, και ειδικότερα το ΑΤ Μυκόνου. Μέσα στο 2016, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει κατ' επανάληψη εργάτες που προέβαιναν σε παράνομες οικοδομικές εργασίες αποπεράτωσης των ξενοδοχείων. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ο Δήμος Μυκόνου αλλά και η Υπηρεσία Δόμησης του νησιού έχουν ενημερωθεί για τις παραπάνω συλλήψεις και για τις βεβαιώσεις παραβάσεων.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι η Υπηρεσία Δόμησης δεν είχε προβεί σε αυτοψίες για την πορεία των παράνομων εργασιών, δεν προχώρησε σε επιβολή προστίμων και δεν εξέδωσε πρωτόκολλα κατεδάφισης των κτιρίων. Η υπόθεση κλιμακώθηκε λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όταν οι αστυνομικοί -που καλούνται πλέον να φύγουν από το νησί- συνέλαβαν επ' αυτοφώρω εργάτες που πραγματοποιούσαν παράνομες εκσκαφές στις οικοδομές των ξενοδοχείων. Τότε είχε εμφανιστεί ο αρμόδιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Δόμησης Μυκόνου, ο οποίος είχε εμφανίσει στους αστυνομικούς έγγραφό του έγκρισης των εργασιών.

«Κατόπιν αίτησης του (...) και σχετικής αυτοψίας μου, συντρέχει λόγος για την άρση του επικίνδυνου της οικοδομής και επιτρέπω για 24 ώρες, αρχής γενομένης από την 25.4.2016, την πραγματοποίηση επιχωματώσεων στη συγκεκριμένη οικοδομή» αναφερόταν στο έγγραφο που είχε προσκομίσει ο υπάλληλος της Πολεοδομίας. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το έγγραφο ήταν ψευδές και ο υπάλληλος συνελήφθη. Από τη δικογραφία προέκυψε ότι «στο συγκεκριμένο σημείο της εκσκαφής δεν υπήρχε καν οικοδομή, ουδέποτε έφυγε από το γραφείο του στη Χώρα Μυκόνου για να πάει στον Αγιο Ιωάννη να κάνει αυτοψία, ουδέποτε προσήλθε αυτοπροσώπως και κατέθεσε σε αυτόν αίτηση ο άμεσα ενδιαφερόμενος (...)».

Τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Μετά τη σύλληψη για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, ο υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα και απομακρύνθηκε από τη θέση του. Καταγγελίες που έχουν υποβληθεί και στην Εισαγγελία Σύρου, οι οποίες είναι σε γνώση του «Εθνους της Κυριακής», αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εκμεταλλεύτηκαν την επικρατούσα κατάσταση στην Πολεοδομία και συνέχισαν πυρετωδώς, νύχτα και μέρα, τις εργασίες.

Κατά πληροφορίες, το επίμαχο χρονικό διάστημα το ΑΤ Μυκόνου έγινε αποδέκτης έγγραφων και τηλεφωνικών καταγγελιών, οι οποίες είχαν όλες κοινοποίηση και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων και φέρονται να σχημάτισαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου πλήθος δικογραφιών σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων των ακινήτων. Στις 26 Ιουνίου οι εν λόγω αστυνομικοί μετέβησαν εκ νέου στα οικόπεδα για να ελέγξουν αν γίνονται εργασίες. Καθώς οδηγούσαν τα υπηρεσιακά τους οχήματα, ήρθαν αντιμέτωποι με εργάτες που μόλις αντίκρισαν τα περιπολικά τράπηκαν σε φυγή, πηδώντας μάντρες και βουτώντας σε παραλίες.

Ακολούθησε πεζή καταδίωξη, με τους αστυνομικούς να ακολουθούν ορισμένους σε παρακείμενο οικόπεδο, ιδιοκτησίας της ίδιας οικογένειας, όπου ο γιος του «πατριάρχη» ήταν αντίθετος με τις ενέργειες των αστυνομικών, δηλαδή την καταδίωξη μέσω του οικοπέδου του.

Τρεις μέρες μετά, στις 29 Ιουνίου 2016, δίνεται η εντολή από τις προϊστάμενες υπηρεσίες του ΑΤ Μυκόνου, άνευ αιτήσεώς τους και με δαπάνες Δημοσίου: να μετακινηθεί με απόσπαση 3 μηνών αξιωματικός του ΑΤ Μυκόνου στη Σύρο, να μετακινηθεί με απόσπαση 3 μηνών υπαρχιφύλακας στην Ανδρο, ενώ μετάθεση πήρε ακόμη ένας αξιωματικός που μετακινείται μόνιμα στη Σαντορίνη, με άνεργη γυναίκα στον 4ο μήνα εγκυμοσύνης.

Συνάδελφοι των αστυνομικών αναφέρουν ότι οι επίμαχες μετακινήσεις είναι «φωτογραφικές», ιδιαίτερα των δύο αξιωματικών, οι οποίοι τους επόμενους μήνες θα έπρεπε να ολοκληρώσουν τις έρευνες και τις δικογραφίες για την περίπτωση των υπό ανέγερση ξενοδοχείων. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπάλληλος της Πολεοδομίας αθωώθηκε στο πειθαρχικό κομμάτι της υπόθεσής του, επιστρέφοντας στη θέση του, με το ποινικό σκέλος να μην έχει εκδικαστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια που πραγματοποιεί τις οικοδομικές εργασίες θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί από τους συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι τους «κυνηγούν». Από την άλλη, οι αστυνομικοί έχουν λευκά μητρώα (πειθαρχικά και ποινικά) και χαίρουν της εκτίμησης των συναδέλφων τους.

Το πρόβλημα που υπάρχει με την αυθαίρετη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στη Μύκονο είναι γνωστό. Κατά το παρελθόν είχαν σχηματιστεί ογκώδεις δικογραφίες με κατηγορίες για αδικήματα οικονομικής φύσης, απιστία στο Δημόσιο, παράβαση καθήκοντος, οι οποίες είχαν ως κατηγορούμενους δημόσια πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που αφορούν σοβαρότατες υποθέσεις πολεοδομικών αυθαιρεσιών και εκκρεμούν στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μυκόνου από το 2015.





ΠΗΓΗ

















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις