Πείνα στη Βενεζουέλα: Οι γυναίκες πάνε με τα πόδια στην Κολομβία να ψωνίσουν, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο

Πείνα στη Βενεζουέλα: Οι γυναίκες πάνε με τα πόδια στην Κολομβία να ψωνίσουν, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο [βίντεο]


Εκατοντάδες γυναίκες έσπασαν τα στρατιωτικά σύνορα ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν στις γειτονικές χώρες τα στοιχειώδη ψώνια που δεν υπάρχουν πια στη χώρα τους.
Ντυμένες με λευκά μπλουζάκια ως σύμβολα ειρήνης, εκατοντάδες
γυναίκες από την Βενεζουέλα πέρασαν, το πρωί της περασμένης Τρίτης τις στρατιωτικές μπάρες στα σύνορα για να ψωνίσουν στην Κολομβία. Συγκεντρώθηκαν ώστε να μπορέσουν να περάσουν όλες μαζί και διέσχισαν τη διεθνή γέφυρα Francisco-de-Paula-Santander, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, σύμφωνα με τοπικό μέσο της πόλης Cúcuta της Κολομβίας όπου οι γυναίκες έκαναν κυριολεκτικά έφοδο για να ψωνίσουν. «Τα παιδιά μας πεθαίνουν από την πείνα. Θέλουμε απλά να αγοράσουμε πράγματα που δεν υπάρχουν σε μας», δήλωσε μια από τις γυναίκες στην κολομβιανή εφημερίδα.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τις γυναίκες που έχουν ψωνίσει ακόμη και χαρτί υγείας!



Πριν από 20 ημέρες, 400 γυναίκες είχαν περάσει στην Κολομβία για να αγοράσουν φάρμακα. Τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, μήκους 2.219 χιλιομέτρων, είχαν κλείσει τον περασμένο Αύγουστο, μετά από εντολή του Νικολά Μαδούρο, προέδρου της Βενεζουέλας, με το πρόσχημα να καταπολεμηθεί η λαθραία διακίνηση προϊόντων.

Πείνα στη Βενεζουέλα: Οι γυναίκες πάνε με τα πόδια στην Κολομβία να ψωνίσουν, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο [βίντεο] - Εικόνα

Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρόεδρος της Κολομβίας, ανακοίνωσε την επιθυμία του να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, María Angela Holguín, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεγαλώσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο για να βοηθήσει τους κατοίκους της Βενεζουέλας.
Η δημοτικότητα του Νικολά Μαδούρο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο και ο ίδιος σε αδιέξοδο. Η αντιπολίτευση ζητάει δημοψήφισμα ενώ καθημερινά είναι τα φαινόμενα συμπλοκών στους δρόμους εξαιτίας της πείνας. Σε αυτά προστίθενται η καταστροφική κατάσταση του συστήματος υγείας και η τιμή του πετρελαίου (η Βενεζουέλα κάνει εξαγωγές πετρελαίου) που βρίσκεται πολύ χαμηλά. Το καθεστώς βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και το πιθανό άνοιγμα των συνόρων με την Κολομβία ίσως είναι το τελειωτικό χτύπημα, όπως γράφει η Liberation.





ΠΗΓΗ






















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις