ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η ισλαμική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα και πώς διαβρώνεται εκ των έσω η χώρα

 
 
 
Μετά την μετακύλιση της Τουρκίας σε πολιτική ισλαμική δημοκρατία, ως απόρροια του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ  αποκτά πλέον ξεχωριστή σημασία: Η ισλαμική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα της οικονομικής καταστροφής, έχει επεκταθεί ακόμα και σε τομείς που μέχρι πριν από λίγο καιρό φάνταζε αδύνατη και αδιανόητη.
 
Και "φιλτράρει" ακόμα και την πληροφόρηση στα ελληνικά ΜΜΕ μέσω διαφημιστικών εταιρειών που ελέγχονται εμμέσως από ισλαμικά κεφάλαια. 
 
Ετσι λοιπόν εν μέσω οικονομικής κρίσης μπορεί να υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που συνεχίζει να χορηγεί αφειδώς δάνεια και να εκδίδει και εγγυητικές επιστολές;
 
Μόνο ως κουίζ σε δημοφιλές τηλεπαιχνίδι θα φανταζόταν κάποιος αυτή την ερώτηση και μάλιστα η απάντηση θα ήταν σίγουρα λανθασμένη.
 
Είναι όμως πραγματικότητα, αφού πρόκειται για την τουρκική «Ziraat Bankasi».
 
Τα τελευταία περίπου οκτώ χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η τουρκική «Ziraat Bankasi» έχει τεράστια δραστηριότητα στη Θράκη και ειδικότερα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και ειδικά στους μειονοτικούς δήμους αυτών.
 
Πώς άραγε καταφέρνει μία τράπεζα με μόλις δύο καταστήματα στην Θράκη, με ένα στη Ρόδο και ένα στην Αθήνα, να έχει μία τέτοια επιθετική πολιτική; Υπό το προσωπείο της οικονομικής συνεργασίας και με την επίκληση της οικονομικής κρίσεως στη χώρα μας κρίνεται επωφελής για την οικονομία μας, στην ουσία όμως υποκρύπτεται μία στοχευμένη τουρκική πολιτική για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας σε στρατηγικό επίπεδο, με αιχμή του δόρατος την Ziraat Bankasi.
 
 Αυτή η κινητήριος δύναμη των τουρκικών δραστηριοτήτων επί της ελληνικής Θράκης, έχει καταγραφεί μέχρι τώρα να διακινείται μέσω της γνωστής τράπεζας τουρκικών συμφερόντων (λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με σχετική άδεια που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος) Ziraat Bank, η οποία και δίνει ιδιαίτερο βάρος στη χρηματοδότηση εξαγοράς γης και γενικότερα ακινήτων από μουσουλμάνους που κατοικούν στην Θράκη.
 
Kαι εντελώς τυχαία ακινήτων-φιλέτων ή γωνιακών ακινήτων. Τα γωνιακά ακίνητα σε περιπτώσεις οδομαχιών έχουν κρίσιμη σημασία…
 
Είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία παρέχονται-δανείζονται ποσά (ακόμη και για καταναλωτικά δάνεια που φτάνουν μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ), χωρίς εγγυητές, σε άνεργους νεαρούς μουσουλμάνους.
 
Επίσης, είναι χαρακτηριστική η στόχευση σε χρηματοδοτήσεις και δανειοδοτήσεις που αφορούν την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων έως και την αγορά ή ανέγερση κατοικιών από μουσουλμάνους της Θράκης.
 
Πέρα από την καταγεγραμμένη (και με αποδείξεις εκ μέρους μας) δανειοδότηση, που γίνεται με προφορική ενημέρωση (και) στην ελληνική γλώσσα, αλλά γραπτώς μόνο στην αγγλική και στην τουρκική (και όχι στην ελληνική γλώσσα, όπως οφείλει πρώτιστα να χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη τράπεζα που ενεργεί εντός της Ελλάδας), η γενικότερη λειτουργία της τράπεζας (η οποία διατηρεί το δικαίωμα να δανείζει οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε επιτόκιο η ίδια επιθυμεί) θεωρείται σύννομη.
 
Ποια είναι η Ziraat Bankasi
 
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της, «η Τράπεζα Ζιραάτ, της οποίας οι ρίζες φτάνουν έως το 1863, κατέχει το πιο διαδεδομένο τραπεζικό δίκτυο εξυπηρέτησης της Τουρκίας.
 
Η Τράπεζα Ζιραάτ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα μετέφερε κεφάλαια σε όλα τα τμήματα της οικονομίας, παρήγαγε αξία και αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ανάπτυξης της χώρας.
 
Η Τράπεζα που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργητικά στον τομέα που δραστηριοποιείται, κατευθύνει το χώρο με πλούσια προϊόντα και ποικιλία υπηρεσιών, με την ασυναγώνιστη γνώση και εμπειρία της αγοράς, με την συνεργική δράση συνδεόμενων υποκαταστημάτων, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και την ισχυρή οικονομική της διάρθρωση.
 
Η Τράπεζα Ζιραάτ, παράλληλα με την ύπαρξη άνω των 1.700 καταστημάτων στην Τουρκία, δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του εξωτερικού με πάνω από 80 καταστήματα.
 
Η Τράπεζα Ζιραάτ συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με τα καταστήματα που διατηρεί στην Αθήνα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Ρόδο».
 
Η Ziraat είναι η αντίστοιχη Αγροτική τράπεζα της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1863 και το 1893 άνοιξε υποκαταστήματα σε περιοχές της Μακεδονίας. Tο 1914 αποχώρησε από την Ελλάδα και επέστρεψε το 2008, ανοίγοντας το πρώτο της υποκατάστημα στην Kομοτηνή. Μάλιστα, ο τότε περιφερειάρχης Δ. Σταμάτης, είχε αντιδράσει καθώς στην πρόσκληση των εγκαινίων η πόλη αναφερόταν με το τούρκικο όνομα «Γκιουμουλτζίνα»!
 
Για το κοινωνικό της έργο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Κομοτηνή, ή κάπου αλλού στον κόσμο, δεν βρήκαμε κάτι να διαβάσουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζας, όπως συνηθίζεται να διαβάζεις στις ιστοσελίδες των τραπεζικών ιδρυμάτων.
 
Ούτε βρήκαμε σχετικές αναφορές στον ελληνικό Τύπο όλα αυτά τα χρόνια για το κοινωνικό της προφίλ. Ίσως γιατί επέλεξε από την πρώτη ημέρα της δραστηριοποίησής της να λειτουργεί με μικρά, σταθερά αλλά κυρίως σιωπηρά βήματα στην Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θράκης, αλλά και στην Αθήνα και τη Ρόδο.
 
Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα οποία, κομμάτι κομμάτι συνθέτουν το ιδιότυπο παζλ της εμφάνισής της στην Ελλάδα από το 2008 μέχρι και σήμερα.
 
Χαμηλότοκα δάνεια
 
Καταρχάς έχει ενδιαφέρον το θέμα των επιτοκίων δανεισμού είτε προς ιδιώτες είτε προς επιχειρήσεις. Μελετώντας προσεκτικά τον πίνακα που δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα της και αντιπαραβάλλοντας τον με αντίστοιχους πίνακες ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων διαπιστώνει κανείς από μία πρώτη ματιά ότι τα επιτόκια χορηγήσεων της Ziraat Bank είναι χαμηλότερα!
 
Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώνεται από 4,5%. Τα στεγαστικά από 4%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια από 6%. Αν τα συγκρίνεις με τους αντίστοιχους πίνακες των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών μπορείς να δεις ότι οι διαφορές είναι σημαντικές.
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει διακρίσεις στους πελάτες. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί στο γκισέ έχουν ίση μεταχείριση. Λειτουργεί καθόλα νόμιμα, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αποτέλεσε την «πολιτική-οικονομική αντίδραση της Τουρκίας» στην ίδρυση υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη, όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος της Θράκης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.
 
Ο στόχος φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρος: να διεισδύσει στην ελληνική αγορά. Εκμεταλλευόμενη το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων σε νοικοκυριά και μικροεπιχειρηματίες, ζητώντας απαραίτητα ακίνητο σαν εγγύηση, όλη την προηγούμενη περίοδο χορήγησε σχετικά άνετα τραπεζικά δάνεια. 
 
Προσπάθησε μάλιστα να ενισχύσει την ρευστότητα των τοπικών δήμων της Θράκης, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να αντιμετωπίσουν με τη σειρά τους τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας, δίχως όμως να το καταφέρει.
 
Oικονομικός παράγοντας της Ροδόπης  μας επιβεβαίωσε ότι η επιρροή της τουρκικής τράπεζας στην Κομοτηνή και την Ξάνθη εντάσσεται απόλυτα στο στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας για την περιοχή της Θράκης. Και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Γιατί άραγε δεν επέλεξε τα π.χ. τα Ιωάννινα για να δραστηριοποιηθεί;»
 
Μας ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχουν περιέλθει στα χέρια του επιταγές της Ziraat Bank οι οποίες δόθηκαν ως εγγύηση από μεγάλη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θράκης στον πρωτογενή τομέα (σ.σ. τα στοιχεία της εταιρείας είναι στη διάθεση του PRONEWS). «Ελληνικές εταιρείες πληρώνουν με επιταγές της τουρκικής τράπεζας, αφού δεν ενισχύονται πλέον οικονομικά από τις ελληνικές τράπεζες», μας είπε χαρακτηριστικά.
 
Ερευνώντας το θέμα ακόμη περισσότερο ανακαλύψαμε ότι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκουν αποκούμπι στην Ziraat Bank και για τις εγγυητικές τους επιστολές προς το… ελληνικό δημόσιο!
 
Τέτοιες εγγυητικές επιστολές εντοπίσαμε να έχουν κατατεθεί μεταξύ άλλων στο Δήμο Σαλαμίνας, αλλά και στο δήμο Παλαιού Φαλήρου.
 
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ξαφνιάζει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (αρ. πρωτ. 2/68426/0025) με την οποία παρέχεται «αύξηση ανωτάτου ορίου έκδοσης εγγυητικών επιστολών του Ελληνικού υποκαταστήματος της αλλοδαπής ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «T.C. ZIRAAT BANKASI A.S.- ATHENS CENTRAL BRANCH».
 
Σύμφωνα με την απόφαση: «Καθορίζουμε ως ανώτατο όριο έκδοσης εγγυητικών επιστολών, του Ελληνικού υποκαταστήματος της αλλοδαπής ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «T.C. ZIRAAT BANKASI A.S. -ATHENS CENTRAL BRANCH», το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ, (3.000.000,00 €), με τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων παρέχονται από τις Τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα εγγυήσεις στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για εκτέλεση έργων, προμήθειες κλπ., (αριθμ. 2028691/4534/3-8-95 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών)».
 
Και δεν είναι μόνο αυτοί που λαμβάνουν άτοκα δάνεια ή με προνομιακούς όρους. Πάνω από 20 χώροι (υπόγεια, αποθήκες, γκαράζ, μικρά καταστήματα) σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας χρησιμοποιούνται από τους μουσουλμάνους ως τζαμιά.
 
Οι Μπανγκλαντέζοι που ζουν στην Ελλάδα χρησιμοποιούν 5 χώρους στην Αθήνα: δύο στην Ομόνοια και από έναν στην Αγίου Μελετίου, στον Άγιο Ελευθέριο και στα Κάτω Πετράλωνα.
 
Οι Πακιστανοί έχουν 7 τζαμιά: Νέα Ιωνία, Κολωνός, Νίκαια, Περιστέρι, Ομόνοια, Κάτω Πετράλωνα και Πειραιάς.
 
Οι Αιγύπτιοι διαθέτουν 3 χώρους: Καμίνια, Τζιτζιφιές, Μεταξουργείο, ενώ οι λοιποί Άραβες έχουν τζαμιά στο Γουδί, στην οδό Αχαρνών, στον Νέο Κόσμο, στην οδό Συγγρού.
 
Οι περισσότεροι «ιερωμένοι» στα συγκεκριμένα τζαμιά είναι «πελάτες» της Ziraat…
 
Τα κεφάλαια που διακινεί η Ziraat Bank στην Θράκη
 
Τα κεφάλαια που διακινεί εντός της Ελλάδας η Ziraat Bank δεν είναι ούτε υπερβολικά, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν ως προερχόμενα από ύποπτες πηγές (ξέπλυμα χρήματος κλπ.).
 
Όμως, τα χρηματικά κεφάλαια που διακινούνται στην ελληνική Θράκη είναι υπέρογκα, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου 3.500 σύμφωνα με πληροφορίες) συμπεριλαμβάνονται σε καταλόγους (payroll) του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αιτιολογήσουν την ποιότητα ζωής τους (ψευτομουφτήδες, ιμάμηδες, χοτζάδες, δάσκαλοι παράνομων σχολείων – νηπιαγωγείων, λειτουργία και δραστηριότητες διαφόρων συλλόγων που χρηματοδοτούν έως και σπουδές στην Τουρκία, διάφορα οικογενειακά τακτικά και έκτακτα επιδόματα κ.ά.).
 
Από πού και πώς έρχονται, λοιπόν, στην ελληνική Θράκη αυτά τα τεράστια ποσά που χρηματοδοτούν δράσεις και «πάγιες ανάγκες», και μάλιστα σε σταθερή μηνιαία ροή;
 
Η απάντηση βρίσκεται στη νόμιμη ή στη μη επαρκώς ελεγχόμενη είσοδο «Τούρκων τουριστών» (οι οποίοι εισέρχονται σχεδόν αποκλειστικά με ιδιωτικά αυτοκίνητα πολυτελείας, συνήθως αυξημένου κυβισμού, ενώ σπάνια μετακινούνται με την υπάρχουσα σταθερή λεωφορειακή σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης ή Κωνσταντινούπολης-Κοσσόβου).
 
Για την ακρίβεια, στο δικαίωμα των «τουριστών» να μεταφέρουν χρηματικά ποσά (10.000 -15.000 ευρώ) που σκοπεύουν να «αφήσουν» στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους (σημειώνουμε ότι η «τουριστική κίνηση» από την Τουρκία προς την Ελλάδα γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και θρησκευτικών περιόδων).
 
Υπάρχουν όμως και «τουρίστες» (Τούρκοι, αλλά κυρίως τουρκόφρονες βουλγαρικής υπηκοότητας από τη νότια Βουλγαρία) που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Βουλγαρία (ο σταθμός εισόδου στις Θέρμες Ν. Ξάνθης λειτουργεί τυπικά και χωρίς να έχει τη δυνατότητα έστω και τυπικών ελέγχων), μπορούν να μετακινούνται (είσοδος-έξοδος) αυθημερόν, έχοντας τη δυνατότητα να μεταφέρουν ό,τι επιθυμούν (αγαθά, εμπορεύματα, χρήματα κ.ά.).
 
Αυτοί οι «τουρίστες» διακινούν, λοιπόν, τα αναγκαία ποσά τροφοδότησης αλλά και χρηματοδότησης των καταγεγραμμένων προς υποστήριξη (μηνιαία βοηθήματα, έκτακτες ανάγκες) χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής η δυνατότητα διακοπής αυτής της παράνομης μετακίνησης ρευστού κεφαλαίου από την Τουρκία προς την Ελληνική Θράκη.
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στις μεθοριακές εισόδους του Έβρου ορισμένες περιπτώσεις εισαγωγής μεγάλων χρηματικών ποσών από Τούρκους τουρίστες που είχαν προορισμό την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Επενδυτές εξ Ανατολών αγοράζουν την Ελλάδα
 
Iδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν για να διεισδύσουν οικονομικά στην Ελλάδα οι απολυταρχικές κυβερνήσεις αραβικών χωρών οι οποίες φημίζονται όχι μόνο για τον πλούτο τους αλλά και για την ταραχοποιό συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν επιβεβαιωμένα έχουν χρηματοδοτήσει τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις al-Nusra και ISIS.
 
Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και τα Αραβικά Εμιράτα έχουν εμφανιστεί «από το πουθενά» στην Ελλάδα και με την συνεργασία εγχώριων επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις χώρες τους, κυρίως ως ατζέντηδες δυτικών επιχειρηματικών ομίλων, προχωρούν σε επιθετικές εξαγορές των φιλέτων της ελληνικής οικονομίας.
 
Σαουδαραβικός όμιλος έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον για τον άκρως προβληματικό όμιλο Euronedica του πρόσφατα αποφυλακισμένου επιχειρηματία Ι.Λιακουνάκου.
 
Επίσης έχουν διεισδύσει στο ΜΚ τουλάχιστον δύο ελληνικών media shop (διαφημιστικών ομίλων), ελέγχοντας την ροή της διαφήμισης στα ελληνικά MME, ηλεκτρονικά, έντυπα και διαδικτυακά!
 
Στη μία περίπτωση, το ένα, το μεγαλύτερο media shop ελέγχεται από το εξωτερικό και στο δεύτερο έχουν μπει στο μετοχικό κεφάλαιό του μέσω off-shore εταιρείας της Λατινικής Αμερικής!
 
Πολλές ΜΚΟ των χωρών αυτών δραστηριοποιούνται επίσης στα νησιά του Αιγαίου, στα hotspots που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για την φιλοξενία προσφύγων και παράνομων μεταναστών.
 
Το ενδιαφέρον των αραβικών απολυταρχικών καθεστώτων που ελέγχουν όλες τις εταιρείες των χωρών τους, για αγορές ελληνικών επιχειρήσεων, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια εν μέσω κρίσης… 
 
Μία από τις πρώτες επενδύσεις αραβικών συμφερόντων ήταν στην Forthnet, στην οποία ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η Emirates International Telecommunications, κατέχει το 44% του μετοχικού κεφαλαίου (οι εταιρείες Vodafone Group – Wind αθροιστικά ελέγχουν ποσοστό κοντά στο 40%).
 
Επίσης η Qatar Petroleum International εδώ και 3 χρόνια έχει μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ, με ποσοστό 25%, έναντι 58 εκατ. δολ., όπου συνυπάρχει με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την GDF Suez.
 
Η αραβική Jermyn Street Real Estate Fund IV LP είναι θυγατρική της AGC Equity Partners και υποστηρίζεται από έξι επενδυτικά σχήματα από το Κατάρ, το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι και το Κουβέιτ. Επικεφαλής της AGC είναι ένα πρώην στέλεχος της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, ο Walid Abu-Suud. Στο σχήμα συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο και ο τουρκικός όμιλος Dogus.
 
Σημειώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα πούλησε στο Κατάρ την θυγατρική της τράπεζα στην Τουρκία Finansbank για να μπορέσει να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και ταυτόχρονα η τουρκική Dogus, με το Fund Jermyn Street Real Estate παίρνει το Μικρό Καβούρι... από την Εθνική Τράπεζα. Η τουρκική Dogus έχει το μεγαλύτερο πακέτο συμμετοχής σε αυτό το fund με 30%.
 
Επειδή  το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε μπλοκάρει το σχέδιο του fund Jermyn Street Real Estate για 100 πολυτελείς «καμπάνες» στον Αστέρα στο Μικρό Καβούρι, τελικά   Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογούν  συμφωνία που προβλέπει “συντηρητική οικιστική ανάπτυξη”.
 
To ενδιαφέρον Τούρκων επενδυτών για την Ελλάδα εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία. Είτε μόνοι είτε με τη συνεργασία άλλων ελληνικών ή ξένων εταιρειών έχουν “χτυπήσει” πολλές μαρίνες, παραλίες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
 
Ο τουρκικός όμιλος Dogus διαθέτει μέχρι σήμερα ισχυρές θέσεις σε ελληνικές μαρίνες, ελέγχοντας με τον όμιλο Λάτση αυτή του Φλοίσβου, ενώ ετοιμάζεται να συμμετάσχει και στο Ελληνικό επίσης με τον όμιλο Λάτση.
 
Είναι φανερό ότι ο όμιλος Dogus κάνει οικονομική απόβαση στα παράλια της Αττικής, όπως εξάλλου κάνει στις πιο προνομιακές τουριστικά περιοχές της Βαλκανικής. 
Πρόσφατα αγόρασε στην Αθήνα το κτίριο  όπου στεγαζόταν μέχρι τον περασμένο Μάιο η καναδική πρεσβεία, στην οδό Γενναδίου στο Κολωνάκι, απέναντι από το Χίλτον. Το αγόρασε μέσω της θυγατρικής ΜΚ Myconos Hotels, καταβάλλοντας 4,2 εκατ. ευρώ.
 
Επίσης το fund Jermyn, είναι σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση και του Hilton.
 
Το γκρουπ Dogus κατέχει ήδη μερίδια σε ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και συμμετέχει  επίσης στην εταιρεία διαχείρισης της Μαρίνας Φλοίσβου, που ελέγχεται μετοχικά από την Lamda Development.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την σχετική αποκάλυψη του PRONEWS εξαιρέθηκε και το περιοδικό και το pronews.gr από την διαφημιστική καμπάνια της Lamda Development για το Ελληνικό!
 
Ακόμη ένας στόχος του τουρκο-αραβικόύ fund είναι το  ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο  που διεκδικούν πάνω από 30 Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες. Το ξενοδοχείο Λητώ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Μυκόνου  και βγαίνει σε πλειστηριασμό από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
 
Πίσω από την πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επίδοξων αγοραστών μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Dogus του Τούρκου πολυεκατομμυριούχου και μεγαλοεπενδυτή στην Ελλάδα F. Sahenk.
 
Στην Τουρκία ο όμιλος Dogus είναι ο  τρίτος μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος. Ελέγχει την τράπεζα Garanti Bank και 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, στον τουρισμό, στο real estate, στη βιομηχανία, το εμπόριο τροφίμων κ.ά.
 
Διαθέτει επίσης ισχυρή παρουσία στα media, με βραχίονα την Dogus Media Group, που ελέγχει  δύο κανάλια εθνικής εμβέλειας (NTV, Star TV), πολλά περιφερειακά και πάνω από 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Βασικός μέτοχος της μητρικής εταιρείας χόλντινγκ είναι ο Φερίτ Σαχένκ, ο πλουσιότερος Τούρκος. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
 
Όμιλος Κοτς-Μαρίνα Μυτιλήνης
 
Ο τομέας των υποδομών και του τουρισμού ενδιαφέρει τους Τούρκους επενδυτές. Το 2012 ο όμιλος Koτς (Koc Group) με περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους, ανέλαβε από κοινού με την εταιρεία Folli Follie Group του Δημήτρη Κουτσολιούτσου τη διαχείριση του λιμένα Λέσβου, κάνοντας πράξη την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
Η συμφωνία μίσθωσης για την τουριστική εκμετάλλευση του λιμανιού στο νησί της Μυτιλήνης, έχει διάρκεια  40 ετών και  η συνολική της αξία ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Η μίσθωση της μαρίνας υπογράφηκε πριν από τις εκλογές του 2012 με ανάδοχο κοινοπραξία της Folli Follie Group και της τουρκικής θυγατρικής Setur Servis Turistik. 
H τουρκική Setur, μέλος του τουρκικού ομίλου Koc Group, κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση μαρίνων στα παράλια της Τουρκίας. Η σύμβαση προβλέπει ότι η κοινοπραξία θα διαχειρίζεται τη μαρίνα για 40 χρόνια, καταβάλλοντας ετήσιο μίσθωμα 250.000 ευρώ.
 
Η μαρίνα περιλαμβάνει 252 θέσεις ελλιμενισμού, εκ των οποίων 222 στον θαλάσσιο και 30 στον χερσαίο χώρο. Με την κίνηση αυτή, η οικογένεια Κοτς διείσδυσε  στη «χρυσοφόρα» αγορά του θαλάσσιου τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου.
 
Ζαχαροπλαστεία MADO
Τουρκικές αλυσίδες ξενοδοχείων (οι Rixos, Tedelman και Anemon) διαπραγματεύονται να αναλάβουν το μάνατζμεντ ελληνικών ξενοδοχείων. Οι Τούρκοι επενδυτές ενδιαφέρονται όμως και για άλλους κλάδους, όπως ο κλάδος των τροφίμων. Από το Μάιο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης εγκαινιάζονται δύο τούρκικα ζαχαροπλαστεία MADO.
 
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφε-ζαχαροπλαστείων της Τουρκίας η οποία ξεκινάει την ανάπτυξή της σε Ελλάδα και Βαλκάνια με βάση τη Θεσσαλονίκη. 
Η Mado δημιουργήθηκε το 1850 από τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ αλ Σαούντ.
 
Ας περάσουμε τώρα στα καταρ...αμένα επενδυτικά σχέδια του Κατάρ:
 
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγοράζει συστηματικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές Απριλίου ετοιμάζεται για τη δίκη για τη σκανδαλώδη εξαγορά της έκτασης που απέκτησε στη Ζάκυνθο.
 
Πρόκειται για την υπόθεση εξαγοράς από ιδιώτη της έκτασης 15.000  στρεμμάτων που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και αποτελείται από παρθένα δάση, ρέματα, εκκλησιαστική περιουσία και δρόμους και έλαβε χώρα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, ενώ είχε γίνει λόγος ακόμη και για χρηματισμό κρατικών υπαλλήλων, με ντόπιους παράγοντες να μιλούν για το «Βατοπέδι της Ζακύνθου». 
 
Το ακίνητο πούλησε στην εταιρεία Pimana της Al Rayyan Greece ο Γεώργιος Χάρος -κληρονόμος της οικογένειας Φλαμπουριάρη στην οποία είχε δοθεί η έκταση με... ενετικό διάταγμα λίγο πριν διαλυθεί η Ενετοκρατία στα Ιόνια νησιά στα τέλη του 18ου αιώνα.
 
Στην δίκη του Απριλίου η βασιλική οικογένεια προσέλαβε ως νομικό σύμβουλο τον… πρώην γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου (στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Πρόκειται για τον γνωστό δικηγόρο Σπύρο Σαγιά.
 
H βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει εξαγοράσει την τελευταία διετία, σημαντικές εκτάσεις και ακίνητα στο Ιόνιο. Ειδικότερα έχει εξαγοράσει τις νησίδες Προβάτι και Μόδι, του συμπλέγματος των Εχινάδων, έκτασης περίπου 1.000 και 200 στρεμμάτων αντίστοιχα.
 
Έχει επίσης αποκτήσει το 50% του νησιού Πεταλάς και, βέβαια, το νησί Οξυά προς 5,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της Pimara SA για την τελευταία χρήση. Επιπλέον, το Κατάρ, μέσω εταιρείας συμφερόντων του, έχει αποκτήσει το 250 δωματίων ξενοδοχείο Miramare της Κέρκυρας και, τελευταία, έκταση 15.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, βόρεια της Ζακύνθου.
 
Το Κατάρ συγκαταλέγεται, στους ενδιαφερομένους για την έκταση των 80 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η δραστηριότητα της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου φαίνεται να επικεντρώνεται στα ακίνητα και η νέα ελληνική εταιρεία συμφερόντων τους που κυοφορείται θα εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα.
 
Όμως για την έκταση των 15.000 στρεμμάτων που απέκτησε το 2014 ο εμίρης του Κατάρ έχουν εμφανιστεί διάφοροι διεκδικητές τμημάτων.
 
Μεταξύ αυτών, η Ι.Μ. Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία διεκδικεί 3.000 στρέμματα και από κοινού με την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου των Kρημνών, έχει υποβάλει αγωγή προκειμένου να ακυρωθεί το συμβόλαιο εξαγοράς της συγκεκριμένης έκτασης από την εταιρεία Pimana Α.Ε.
 
Στο πλευρό της Ι.Μ. Ζακύνθου έχει ταχθεί προσφάτως και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο και η αγωγή της Ι.Μ. Ζακύνθου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Ζακύνθου κατά της Pimana, θα συζητηθεί στις αρχές Απριλίου.
 
Στην περίπτωση της νήσου Οξυάς οι Καταριανοί δεν κατάφεραν να περάσουν τα «επενδυτικά» τους σχέδια αφού το νησί ανήκει στη ζώνη Natura και δεν γίνονται παρεμβάσεις. 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις