Πού είναι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες; - Γιατί κανείς δεν μιλάει για τον κρυμμένο υπαρκτό θησαυρό;

 


Που είναι τελικά οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες; Γιατί δνε ακούγεται απολύτως τίποτα; Έχουν εγκαταλειφθεί οι έρευνες για τον κρυμμένο υπαρκτό θησαυρό της χώρας; Αποδεδειγμένα υπαρκτός άλλωστε από την
στιγμή που το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» είναι απλώς η άκρη ενός κοιτάσματος που βρίσκεται στην ελληνική ΑΟΖ και συγκεκριμένα στην περιβόητη υποθαλάσσια «Λεκάνη του Ηροδότου»

Δηλαδή ποια είναι η επίσημη δικαιολογία για την μη αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων; Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο; Μα νοτίως της Κρήτης έχουμε να κάνουμε με την φιλικότατη (ΤΩΡΑ) Αίγυπτο του προέδρου Α.Σίσι.
Μήπως γιατί έχουν πέσει οι τιμές τους πετρελαίου και συνεπώς και του φυσικού αερίου; Μα έτσι και αλλιώς θα ξανανέβουν σε μια 5ετία. Και μέχρι τότε τι κάνουμε; Θα είμαστε ακόμα στο απόλυτο «μηδέν»;
Όσο για το πετρέλαιο είναι γνωστό ότι τα αποθέματά του θα τελειώσουν λίγο μετά το 2050 και την θέση του «μαύρου» χρυσού θα την πάρει ο «γαλάζιος» χρυσός.

Προφανώς και στην Ελλάδα κάποιοι δεν έχουν καταλάβει την αξία του ορυκτού πλούτου.
Χάρις στους υδρογονάθρακες της Βόρειας Θάλασσας η Νορβηγία σώθηκε και έκανε ένα ευημερεύον κράτος ενώ με άνεση έδωσε «πόρτα» στο δημοψήφισμα του 1994 όταν την απειλούσε η ΕΕ ότι αν δεν μπει την επόμενη μέρα θα χαθούν 50.000 εργασίας, η αλιεία θα καταστραφεί, η χώρα θα μπει στο περιθώριο, δεν θα της μιλάει κανείς και εν τέλει θα τους έπεφτε ο ουρανός στο κεφάλι, το οποίο κεφάλι πιθανώς και να ξεκόλαγε και να έπεφτε κάτω.
Το βίντεο που ακολουθεί είνα χαρακτηριστική περιγραφή του bullying που δέχτηκαν οι Νορβηγοί οι οποίοι όμως απάντησαν περήφανα.



Η Βόρεια Θάλασσα είναι θάλασσα του Ατλαντικού ωκεανού, η οποία βρέχει μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Το μήκος της ξεπερνά τα 970 χιλιόμετρα ενώ το πλάτος τα 580 χιλιόμετρα, και έχει έκταση περίπου 570.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μέσο βάθος 90 μέτρα και μέγιστο βάθος 725 μέτρα.
 
Στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα.
 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις έγιναν μεταξύ των ετών 1966 και 1969 από την Phillips Petroleum Company η οποία και ανακάλυψε το Ekofisk oil field που περιέχει πετρέλαιο πολύ καλής ποιόττας με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο.
 
Η εμπορική εκμετάλευσή του ξεκίνησε το 1971 με τάνκερ και το 1975 μέσω αγωγού που έφερνε το πετρέλαιο στο Teesside της Αγγλίας και μετέπειτα το 1977, στο Emden, της Γερμανίας
 
Η εκμετάλευση του κοιτάσματος ξεκίνησε λίγο πριν την κρίση του 1973 και η μεγάλη αύξηση των τιμών κατέστησε αναγκαίες νέες επενδύσεις για πιο ελκυστική εξαγωγή.
 
Αν και το κόστος εξαγωγής ήταν σχετικά υψηλό, η ποιότητα του πετρελαίου, και η πολιτική σταθερότητα στην περιοχή όπως και η εγγύτητα μεγάλων αγορών της Δ.Ευρώπης έκανε την Βόρεια Θάλασσα μια πολύ σημαντική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.
 
Η Νορβηγία όχι μόνο σώθηκε αλλά χρηματοδότησε από τα έσοδα το συνταξιοδοτικό της σύστημα και έτσι έχει λυμένο το ασφαλιστικό για πάνω από έναν αιώνα!
 
Σημειώνεται ότι Βρετανία και Νορβηγία πριν την εκμετάλευση του κοιτάσματος ήταν σε τραγική οικονομική κατάσταση. Ειδικά η Βρετανία είχε αναγκαστεί να δεχτεί «βοήθεια» από το ΔΝΤ.
 
Τώρα οι Νορβηγοί που αρνήθηκαν την ΕΕ και ζουν ως κυρίαρχος λαός «τιμωρήθηκαν» για την επιλογή τους αυτή με το να είναι «καταδικσμένοι» να έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη μετά το Λουξεμβούργο!
 
Εμείς αντίθετα που είμαστε... καλοί Ευρωπαίοι είμαστε από τους πιο εξαθλιωμένους λαούς της ΕΕ.
 
Ας δούμε τώρα τα πιθανά κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο όπως δημοσιεύθηκαν στην neakriti.gr
 
Τα, με 50% πιθανότητα, αποθέματα πυρολυτικού και βιογενούς φυσικού αερίου σε τρισ. Κυβικά πόδια στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου

1. Στοιχεία από USGS Report 2010.
2. Στοιχεία από υπουργό Ενέργειας Κύπρου κύριο Λακκοτρύπη και δημοσίευση της PGS. Εκτίμηση του δρος Σόλωνα Κασσίνη 70 τρισ. κυβικά πόδια.
3. Αντιστοιχία μεταξύ του αποθέματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και των 3 περιοχών που έχουν κοιτάσματα τύπου Ζορ στην Κύπρο βάσει του χάρτη Ryan. Ιδέ επισυναπτόμενο χάρτη.
4. Εκτιμήσεις βάσει των ερευνών και διαλέξεων που έδωσε η PGS στο ΥΠΕΚΑ στις αρχές Ιουνίου του 2012 όπου εξομοιώνει το δυτικό τμήμα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (υπεράκτια Κρήτη) με τη λεκάνη της Λεβαντίνης που είναι μέρος του Ανατολικού τμήματος της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Εδώ προστίθενται και τα αποθέματα του κόλπου της Κυπαρισσίας, και τα αποθέματα των δομών Πύρου και Αχιλλέα που βρίσκονται στο Ιόνιο δυτικά της Κέρκυρας.
5. Αντιστοιχία μεταξύ του ανευρεθέντος αποθέματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και των 5 περιοχών που έχουν κοιτάσματα τύπου Ζορ νότια της Κρήτης βάσει του χάρτη Ryan. Ιδέ επισυναπτόμενο χάρτη.


Διαχρονική εκτίμηση των πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη εκτός της λεκάνης του Ηροδότου και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Αιγαίου

1. Στοιχεία που δόθηκαν από τους Ηλία Κονοφάγο, Νίκο Λυγερό και Αντώνη Φώσκολο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα τέλη του Ιουλίου του 2012
2. Πυρολυτικής/Θερμογενετικής προέλευσης φυσικού αερίου
3. Στοιχεία που αναμορφώθηκαν μετά τις γεωφυσικές έρευνες της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη το 2014 και τις ανακοινώσεις του τέως πρωθυπουργού Σαμαρά και του τέως ΥΠΕΚΑ καθηγητή Γιάννη Μανιάτη
4. Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην Αίγυπτο και την ύπαρξη 5 τέτοιων, βιογενούς προέλευσης, κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.
5. Φυσικό αέριο πυρολυτικής και βιογενούς προέλευσης
Η αξία των κοιτασμάτων αργού πετρελαίου με μια τιμή $ 50/βαρέλι ανέρχεται στα $ 600 δισ.
Η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με μια τιμή των $ 10/1000 κυβικά πόδια (1Gj) κυμαίνεται από $ 3.07 τρισ. Έως $ 4.59 τρισ.
Το άθροισμα της αξίας των υδρογονανθράκων χωρίς ανακήρυξη της ΑΟΖ (χάρτης Μανιάτη, Ιόνιο και Νότια Κρήτη, πρώτη εικόνα) κυμαίνεται από $ 3.67 τρισ. έως $ 5.19 τρισ.


ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΖΟHR ΣΤΗΝ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. 5 ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ (ΕΛΛΑΔΑ) ΚΑΙ 4 ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ) ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ

 
Γιατί λοιπόν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα δεν γίνεται το παραμικρό για να ξεφύγει η χώρα από το status «αποικίας τους χρεόυς»






ΠΗΓΗ



















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις