Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια ο Σολωμός Σολωμού πέφτει νεκρός από τουρκικά πυρά

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια ο Σολωμός Σολωμού πέφτει νεκρός από τουρκικά πυρά


Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, πρόσφυγα από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρου ενώ προσπαθούσε να κατεβάσει
την τούρκικη σημαία.
Στις 14 Αυγούστου του 1996 γινόταν η κηδεία του εξαδέλφου του, Τάσου Ισαάκ, όταν λίγο μετά την τελετή έγινε μία πορεία διαμαρτυρίας από εκατοντάδες Ελληνοκύπριους στη νεκρή ζώνη.
Ακολουθεί το χρονικό της δολοφονίας:
Ωστόσο στις 2:20 μετά το μεσημέρι, ο Σολωμού ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους και κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των κατεχομένων και ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός.
Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στο λαιμό και μία στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι. Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, η οποία για άλλη μία φορά θα συγκλόνιζε τον απανταχού ελληνισμού.

Η κυπριακή αστυνομία ταυτοποίησε τους δράστες που ανήκαν στο ψευδοκράτος, με τον Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους, να φαίνεται ως ένας από τους αυτουργούς της δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού.
Μόλις στις  24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Ως εκ τούτου,επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.








ΠΗΓΗ

















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις